Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Η Δυτική Θράκη βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο έντονων πολιτικών και διπλωματικών διεργασιών, καθώς η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, Mahinur Özdemir Göktaş, επισκέφθηκε την περιοχή για την 30ή επέτειο από τον θάνατο του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Ο Αχμέτ Σαδήκ, ιδρυτής του Κόμματος Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης (DEB), τιμάται από την Άγκυρα ως «αξέχαστος ηγέτης» στον «αγώνα για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», ενώ ο θάνατός του σε τροχαίο ατύχημα παραμένει ένα «ύποπτο» γεγονός για την τουρκική πλευρά.
Το Πλαίσιο της Επίσκεψης: Πολιτικοί Συμβολισμοί και Υψηλού Επιπέδου Επαφές
Η επίσκεψη της Υπουργού Göktaş, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Çağatay Erciyes, και του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Aykut Ünal, σηματοδοτεί μια σαφή πρόθεση της Άγκυρας να ενισχύσει την επιρροή της στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η παρουσία της Göktaş δεν περιορίστηκε σε απλές τελετές μνήμης, αλλά περιελάμβανε μια σειρά από συναντήσεις και εκδηλώσεις με έντονο πολιτικό και εθνικιστικό χαρακτήρα:
- Συνάντηση με την άτυπη παρακρατική και παρανόμως λειτουργούσα Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTTADK): Η Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και παραθρησκευτικό μικροπαράγοντα Ξάνθης, Μουσταφά Τράμπα, λαμβάνοντας «πληροφορίες για τον αγώνα των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας». Η ονομασία της μειονότητας ως «τουρκικής» αποτελεί πάγια θέση της Άγκυρας, σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης που αναγνωρίζει «μουσουλμανική μειονότητα».
- Εκδηλώσεις μνήμης Dr. Sadık Ahmet: Η Göktaş παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου του Αναπληρωτή Καθηγητή Dr. Uğur Yasin Asal, «Dr. Sadık Ahmet και ο Αγώνας για τα Δικαιώματα της Μειονότητας στα Πρακτικά του Ελληνικού Κοινοβουλίου», στην παρανόμως λειτουργούσα Τουρκική Ένωση Νέων Κομοτηνής (GTGB). Ακολούθησε πάνελ με τίτλο «Dr. Sadık Ahmet και η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης στην 30ή Επέτειο από τον Θάνατό του», όπου συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι ΜΚΟ και «συμπατριώτες».
- Επίσκεψη στο Τζαμί Kırmahalle: Η Υπουργός επισκέφθηκε το ιστορικό τζαμί στην Κομοτηνή, αποκαλώντας το «σιωπηλό μάρτυρα της ύπαρξής μας στα Βαλκάνια» και «κοινό τόπο των προσευχών και της αδελφοσύνης μας». Έδωσε έμφαση στην προστασία αυτής της «πολύτιμης κληρονομιάς» των «προγόνων» (Ecdad).
- Συνάντηση στην Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης (BATÖB): Η Göktaş συζήτησε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στην έδρα της BATÖB, όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης, Aydın Ahmet, και ο Μουφτής Ξάνθης, Μουσταφά Τράμπας.
Το Μήνυμα της Υπουργού: «Συμπατριώτες» και Στρατηγική Υποστήριξη
Τα μηνύματα της Υπουργού Mahinur Özdemir Göktaş ήταν σαφή και φορτισμένα με εθνικιστικό περιεχόμενο, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Τουρκίας απέναντι στους πληθυσμούς της Θράκης:
- Η Τουρκική Δημοκρατία είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα, την ευημερία και το μέλλον των συμπατριωτών της όπου κι αν βρίσκονται». Η χρήση του όρου «συμπατριώτες» (soydaşlarımız), ο οποίος επαναλαμβάνεται εμφατικά, δηλώνει μια εθνική σύνδεση πέρα από τα σύνορα.
- Τονίστηκε η «ιστορική ευθύνη της Τουρκίας να ενισχύσει τους δεσμούς με τους συμπατριώτες της και να γίνει η φωνή τους».
- Η Υπουργός εξέφρασε την ευτυχία της βλέποντας «τη δάδα του Dr. Sadık Ahmet να καίει ακόμα στις καρδιές των νέων», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα «συνεχίσει να στηρίζει αυτόν τον αγώνα».
Hakan Okçal: Τα ψέμματα της ταινίας για τον Αχμέτ Σαδήκ βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ανάλυση: Πολιτική Εργαλειοποίηση και «Παράλληλο Κράτος»
Η επίσκεψη της Mahinur Özdemir Göktaş στη Δυτική Θράκη δεν είναι απλώς μια εκδήλωση μνήμης, αλλά μια στοχευμένη πολιτική ενέργεια που εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της Άγκυρας. Ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, με τον «ύποπτο θάνατο» και τον αγώνα του για την «τουρκική ταυτότητα», έχει μετατραπεί σε εργαλείο soft power, χρησιμοποιούμενο για την προώθηση της αφήγησης περί «καταπιεσμένων Τούρκων» στην Ελλάδα.
Η παρουσία υψηλόβαθμων διπλωματών, σε συνδυασμό με τις συναντήσεις με παραθρησκευτικούς και παρακρατικούς φιλοπροξενικούς μικροπαράγοντες φορέων όπως η BTTADK, η GTGB και η BATÖB, αναδεικνύει την ύπαρξη ενός παράλληλου «κράτους προξενείου». Αυτό το δίκτυο οργανώσεων, υποστηριζόμενο από την Άγκυρα, επιχειρεί να ελέγξει τους θεσμούς και τις εκπαιδευτικές/θρησκευτικές δομές της μειονότητας, αμφισβητώντας έμπρακτα την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.
Η ελληνική πολιτεία καλείται να διαχειριστεί με προσοχή αυτές τις εξελίξεις, διασφαλίζοντας τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και να αποτρέψει την περαιτέρω «εργαλειοποίηση» της μειονότητας για εξωτερικούς πολιτικούς σκοπούς.