Σχεδόν κατόπιν εορτής, και ενώ η διεθνής θέση της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά κλονίζεται σοβαρά μετά την πρόσφατη απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου, το ελληνικό κράτος σπεύδει να «διορθώσει» τη χρόνια αμέλεια.
Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που εισέρχεται σε διαβούλευση, προβλέπει τη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», με την Ιερά Μονή Σινά να αποκτά νομική υπόσταση.
Η Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, έθεσαν σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σήμερα Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις».
Με το παρόν σχέδιο νόμου, όπως αναφέρεται στο σημείωμα, “επιλύεται οριστικά το θεμελιώδες πρόβλημα της νομικής προσωπικότητας της Ι.Μ. Σινά στην Ελλάδα”.
“Πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για την υλοποίηση της συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την ενδυνάμωση και υποστήριξη της Ορθοδοξίας στην Ανατολή”, υπογραμμίζεται.
Με το παρόν σχέδιο νόμου:
- Επιλύεται οριστικά το θεμελιώδες πρόβλημα της νομικής προσωπικότητας της Ι.Μ. Σινά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση για την υλοποίηση της συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την ενδυνάμωση και υποστήριξη της Ορθοδοξίας στην Ανατολή.
- Καταργείται το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση χώρων λατρείας που ίσχυε από τη Μεταξική περίοδο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων και των μελών τους, μέσω της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, πλήρους και συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου για τους χώρους λατρείας θρησκευτικών κοινοτήτων με ή χωρίς προσωπικότητα, πλην της κατ’ άρθρο 3 του Συντάγματος Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού.
- Επίσης, εξασφαλίζεται:
- α) η ενίσχυση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Τμημάτων Θεολογικών Σχολών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τη διευκόλυνση φοίτησης σε αυτά αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών,
- β) οι μπεκτασήδες – αλεβίτες μουσουλμάνοι Θράκης ως θρησκευτικό νομικό πρόσωπο του ν. 4301/2014
- γ) η διευκόλυνση του κοινωφελούς έργου των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων,
- δ) η ενδυνάμωση των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) και η διευκόλυνση της φοίτησης αλλοδαπών μαθητών στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία.
- Τέλος, αναγνωρίζεται η Εκκλησία της Σουηδίας στην Ελλάδα ως θρησκευτικό νομικό πρόσωπο του ν. 4301/2014 (Α΄223), περί της οργάνωσης της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025 και ώρα 10:00 π.μ.
Η Μονή Σινά αποκτά νομική υπόσταση
Πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που είχε αναγγελθεί από την ελληνική κυβέρνηση ήδη από τις αρχές του έτους, ωστόσο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και επικαιρότητα λόγω των τελευταίων εξελίξεων.
Μετά την πρόσφατη κρίση και τις εκτεταμένες επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ των διπλωματικών Αρχών Ελλάδας και Αιγύπτου, η ελληνική πλευρά προχωρά πλέον σε ένα κρίσιμο βήμα: Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, η Μονή Σινά αποκτά επίσημη νομική υπόσταση στην Ελλάδα ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Οπως είχε επισημάνει και ο ΥΠ.ΕΞ. Γ. Γεραπετρίτης σε παλαιότερη τοποθέτησή του, το νομικό αυτό κενό ήταν ένα ζήτημα που εκκρεμούσε επί σειρά ετών και καθιστούσε δυσχερή την εκπροσώπηση και την προστασία της μονής στη χώρα μας.