Σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης απάντησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «το μνημόνιο αυτό είναι παράνομο και ανυπόστατο», καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, από τη στιγμή που υπεγράφη, υπήρξε συστηματική και πολυεπίπεδη.
«Με γνώμονα τις πράξεις και όχι απλές καταδίκες», όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, «η Ελλάδα προχώρησε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο τον Αύγουστο 2020, ακυρώνοντας επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο και αποδεικνύοντας την προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο».
Παράλληλα ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πέτυχε την καταδίκη του μνημονίου από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφέροντας ενδεικτικά τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019 και, πιο πρόσφατα, του Ιουνίου 2025, καθώς και την καταδίκη από την ΕΕ του μνημονίου του 2022 για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Προσθέτως, τόνισε ότι «η Ελλάδα προβαίνει σε ενέργειες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, εξασκώντας στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή κ. Τάσου Οικονομόπουλου για την τουρκική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την άμυνα επαφίενται στα κράτη μέλη», ξεκαθαρίζοντας ότι για να μη δημιουργηθούν συνθήκες όπου εταιρικές συμμετοχές, συμπαραγωγές και πολυεθνικά σχήματα υπερκεράσουν τα ζωτικά συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης και των κρατών-μελών της, ο κανονισμός απαιτεί οι επιλέξιμες για στήριξη από το εργαλείο SAFE αναδοχές, εργολαβίες και υπεργολαβίες για αμυντικά έργα να συμμορφώνονται εκ των προτέρων και με όσα προβλέπει ο κανονισμός 452 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση.
Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι, αμυντικό έργο για το οποίο απαιτείται συμμετοχή εργολάβου ή υπεργολάβου εκτός Ε.Ο.Χ. και Ουκρανίας, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής του, δε θα μπορεί να λάβει χρηματοδοτική στήριξη από το εργαλείο SAFE, εάν δεν διαπιστωθεί εκ των προτέρων ότι η συμμετοχή αυτή είναι απαραίτητη, επωφελής και δε θίγει τα συμφέροντα κανενός κράτους μέλους της ΕΕ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 16. Εάν, μάλιστα, η συμμετοχή αυτή υπερβαίνει το 35% του εκτιμώμενου κόστους των κατασκευαστικών στοιχείων του τελικού προϊόντος, τότε απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 17, επιπρόσθετα, η σύναψη συμφωνίας οικονομικής, χρηματοδοτικής ή τεχνικής συνεργασίας με το τρίτο κράτος, η οποία εγκρίνεται από το Συμβούλιο με ομοφωνία. Η εν λόγω ρήτρα, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, υπήρξε αποτέλεσμα των διπλωματικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος στην ερώτηση του κ. Παράσχου Παπαδάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για τα ύδατα του ποταμού Άρδα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, υπέγραψε στις 30 Απριλίου κοινή δήλωση σχετικά με τη χρήση των υδάτων του ποταμού Άρδα, η οποία θέτει το πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων που επιτρέπει την αδιάλειπτη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος και της αγροτικής παραγωγής στην ακριτική περιοχή του Έβρου».
Σχετικά με τον ποταμό Έβρο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την ελληνική πρόταση για επανεργοποίηση της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ύδατα του Έβρου ώστε να εμπεδωθεί πνεύμα συνεργατικό με τους αντίστοιχους τεχνικούς από την τουρκική πλευρά, προς όφελος των κατοίκων, των καλλιεργητών και του οικοσυστήματος της περιοχής.