ΕΕ: Νέες Σκληρές Κυρώσεις σε Ρωσία και Εμπόριο Πετρελαίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην επιβολή ενός νέου, 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εντείνοντας την πίεση στο Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν στην αποκοπή βασικών πηγών εσόδων και στην περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Τι Περιλαμβάνουν οι Νέες Κυρώσεις:

 

  • Τραπεζικός Αποκλεισμός: Περίπου 20 ρωσικές τράπεζες αποκλείονται από το διεθνές σύστημα SWIFT, με πλήρη απαγόρευση συναλλαγών. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στην ικανότητά τους να διεξάγουν διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες.
  • Δυναμικό Ανώτατο Όριο Τιμών Πετρελαίου: Το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο αλλάζει. Πλέον, θα καθορίζεται δυναμικά στο 15% κάτω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, ξεκινώντας από τα 45-50 δολάρια ανά βαρέλι και αναθεωρούμενο τακτικά. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας.
  • Περιορισμοί σε Διυλισμένα Προϊόντα και «Σκιώδη Στόλο»:
    • Επιβάλλονται περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο που διυλίζεται σε τρίτες χώρες, πλήττοντας χώρες όπως η Ινδία που επεξεργάζονται ρωσικό αργό. Ένα μεγάλο ινδικό διυλιστήριο που ανήκει εν μέρει στη ρωσική Rosneft έχει ήδη μπει στη μαύρη λίστα.
    • Οι κυρώσεις επεκτείνονται στον «σκιώδη στόλο» πετρελαιοφόρων της Ρωσίας, με περισσότερα από 400 πλοία και συνεργαζόμενες οντότητες να στοχοποιούνται, προσπαθώντας να περιορίσουν τις μεθόδους παράκαμψης των κυρώσεων.
  • Επέκταση Λίστας Αγαθών & Οντοτήτων: Προστίθενται περισσότερα αγαθά που χρησιμοποιούνται από τη ρωσική πολεμική μηχανή στις λίστες εξαγωγικών περιορισμών. Παράλληλα, επιβάλλονται κυρώσεις σε διάφορες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Κίνα, που θεωρείται ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τους υφιστάμενους περιορισμούς.

Το πακέτο, το οποίο είχε καθυστερήσει λόγω αντιρρήσεων από τη Σλοβακία (οι οποίες τελικά ήρθηκαν), σηματοδοτεί μια συνεχιζόμενη προσπάθεια της ΕΕ να εξαντλήσει τα οικονομικά και υλικοτεχνικά μέσα της Ρωσίας στον πόλεμο. Παρόλο που η Ρωσία δηλώνει πως έχει «προσαρμοστεί» στις κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αναζητά τρόπους για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους.

Facebook
Twitter
Email