Η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που επιλύει χρόνια προβλήματα και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης, επηρεάζοντας την οικονομία και δημιουργώντας μια νέα «ψηφιακή κουλτούρα» στην κοινωνία. Αυτό τονίζει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σε άρθρο του στο ειδικό ένθετο της εφημερίδας «Το Βήμα» στις 20 Ιουλίου 2025.
Μείωση της Γραφειοκρατίας και Απλούστευση των Διαδικασιών
Βασικός στόχος του Υπουργείου, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η μείωση της γραφειοκρατίας. Μέσα από στοχευμένα έργα και μεταρρυθμίσεις, απλοποιείται η αλληλεπίδραση πολιτών και Δημόσιας Διοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.), ο οποίος έχει ήδη εκδοθεί από πάνω από 524.280 πολίτες, διορθώνοντας 163.951 λάθη σε δημόσια μητρώα.
Επίσης, η Ελλάδα μεταβαίνει από τη διακίνηση εγγράφων στη διακίνηση δεδομένων. Πολλές διαδικασίες, όπως η αλλαγή παρόχου ενέργειας ή η σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτοκινήτου, γίνονται πλέον εύκολα μέσω της λειτουργίας Consent στο Gov.gr Wallet. Έχουν καταργηθεί η έκδοση και προσκόμιση πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, με στόχο να συμβεί το ίδιο και με άλλα δημοτολογικά έγγραφα, καθώς οι υπηρεσίες αντλούν πλέον απευθείας τα δεδομένα. Ο Υπουργός επισημαίνει τον αγώνα για την αλλαγή της νοοτροπίας συλλογής «χαρτιών», τονίζοντας ότι «λιγότερες ουρές και λιγότερα χαρτιά σημαίνουν περισσότερο χρόνο για τη ζωή μας».
Επένδυση στο Μέλλον και στις Αναδυόμενες Τεχνολογίες
Η χώρα επενδύει ενεργά στο μέλλον και στις αναδυόμενες τεχνολογίες. Πριν από λίγες ημέρες, εκτοξεύτηκε ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος CubeSat, σχεδιασμένος και κατασκευασμένος από επιστημονική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες. Το έργο αυτό, ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων, δίνει στην Ελλάδα πρόσβαση σε διαστημικά δεδομένα για την πολιτική προστασία, την πολεοδομία και την κλιματική δράση. Στο ευαίσθητο πεδίο της προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, δημιουργήθηκε το Kids Wallet.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Η Ελλάδα υλοποιεί μια συνεκτική στρατηγική για την ΤΝ, επενδύοντας σε δεδομένα, δεξιότητες και υποδομές. Αποκτά έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως, τον «Δαίδαλο», ο οποίος θα λειτουργήσει ως πυρήνας για το «εργοστάσιο» ΤΝ «PHAROS», ένα από τα πρώτα 13 στην Ευρώπη.
Ο Υπουργός καταλήγει τονίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας, ο οποίος παλαιότερα στερούνταν συνοχής, έχει πλέον αλλάξει ριζικά. Με πολιτική βούληση και μακρόπνοο σχεδιασμό, η χώρα αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να έχει ένα σύγχρονο, αξιόπιστο κράτος στο πλευρό του πολίτη, και δεσμεύεται να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο.