Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΑΜΘ) ενημερώνει τους κτηνοτρόφους και το κοινό για την έξαρση ζωονόσων και ζωοανθρωπονόσων κατά τη θερινή περίοδο, ζητώντας την εφαρμογή αυστηρών προληπτικών μέτρων.
Επικίνδυνες Νόσοι σε Εξέλιξη και Άμεσο Κίνδυνο
Μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνονται και συνεχίζουν να εξαπλώνονται στην Περιφέρεια τα νοσήματα της Ευλογιάς των Αιγοπροβάτων, της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων και του Δυτικού Νείλου.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τον Αφθώδη Πυρετό, καθώς έχουν δηλωθεί εστίες παρουσίας του νοσήματος στα παράλια της Τουρκίας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εισόδου του στην Ελλάδα. Επιπλέον, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης του Καταρροϊκού Πυρετού.
Συγκεκριμένες Οδηγίες Πρόληψης για Κτηνοτρόφους
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συνιστά στους κτηνοτρόφους να τηρούν σχολαστικά τις παρακάτω οδηγίες για την προστασία των κοπαδιών, της περιουσίας και του εισοδήματός τους:
- Περιορισμός εισόδου: Μην επιτρέπετε την είσοδο σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα στην εκτροφή.
- Αποφυγή επαφής: Μην φέρνετε το κοπάδι σε επαφή με άλλα κοπάδια.
- Υποχρεωτική απολύμανση οχημάτων: Να απαιτείτε και να επιβλέπετε την απολύμανση όλων των οχημάτων κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή.
- Περιορισμός μετακινήσεων: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις ζώων.
- Μη δανεισμός εξοπλισμού: Μην δανείζετε ή δανείζεστε γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, ζωοτροφές ή κτηνοτροφικό εξοπλισμό από άλλους κτηνοτρόφους.
- Τακτική απολύμανση: Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένο απολυμαντικό για την τακτική απολύμανση εργαλείων και χώρων, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
- Απολυμαντική τάφρος: Εάν οι εγκαταστάσεις το επιτρέπουν, κατασκευάστε απολυμαντική τάφρο στην είσοδο.
- Ελεγχόμενη φόρτωση ζώων: Μην επιτρέπετε οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων να εισέρχονται στην εκτροφή. Η φόρτωση να γίνεται μακριά με δικό σας όχημα.
- Αποφυγή περιοχών υψηλού κινδύνου: Περιορίστε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές που έχουν εμφανίσει τα νοσήματα.
Ειδικότερες Συστάσεις
- Για τον Καταρροϊκό Πυρετό: Αποφύγετε την κυκλοφορία των ζώων μετά τη δύση του ηλίου (αυξημένη δραστηριότητα εντόμων-φορέων). Χρησιμοποιήστε τακτικά εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα. Συνιστάται ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων.
- Για τον Αφθώδη Πυρετό: Άμεση απομάκρυνση αγελαίων βοοειδών και λοιπών δίχηλων ζώων που βρίσκονται κοντά στις παραμεθόριες περιοχές. Αποτρέψτε την είσοδο στην εκμετάλλευση ζώων αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος χωρίς έγκριση της τοπικής Κτηνιατρικής Αρχής.
Καθημερινή Παρακολούθηση και Επικοινωνία
Απαιτείται καθημερινή παρακολούθηση της γενικής κατάστασης της υγείας των ζώων σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Ελέγχετε για τυχόν ύποπτα συμπτώματα, όπως δερματικές αλλοιώσεις (ιδίως σε άτριχα μέρη) και πληγές στο στόμα, τη γλώσσα, τη στεφάνη των οπλών ή μεταξύ των οπλών.
Σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα, οι κτηνοτρόφοι παρακαλούνται να απευθύνονται άμεσα στον κτηνίατρό τους ή στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές (τηλ. 25313 50415, 463, e-mail: dktiniatrikis@pamth.gov.gr) για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση.