Την περίοδο από 26/03/2025 μέχρι 30/03/2025 διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη και στο Ζωγράφειο το 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο από το Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια εκπαιδευτική συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της οικουμένης», με συντονισμό από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
9ο ΔΣ Κομοτηνής και Μ/κό ΔΣ Μάστανλη συμμετείχαν στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο
Μία Μοναδική Εμπειρία
Οι μαθητές παρουσίασαν στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης, την πνευματική, γεωλογική και πολιτιστική ιστορία του τόπου τους, και ενδεικτικές δράσεις του σχολείου για το περιβάλλον.
Από τους βασικούς στόχους του Συνεδρίου είναι η ανάπτυξη γέφυρας επικοινωνίας ανάμεσα στα Ελληνικά και ομογενειακά σχολεία, η δυνατότητα διαλόγου ανάμεσα στους/τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες, η προβολή του έργου των μαθητικών ομάδων στο πλαίσιοτων περιβαλλοντικών και άλλων καινοτόμων προγραμμάτων, που υλοποιούν.
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν δια ζώσης περισσότεροι από 3.000 μαθητές/τριεςαπό 203 σχολικές μονάδες της χώρας και 610 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η παρουσία των μαθητών/τριών-συνέδρων πλαισιώθηκε από εκπαιδευτικές επισκέψεις στα σημαντικότερα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.
Τις εργασίες του εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Μαθητικού Συνεδρίου πλαισίωσαν 255 μαθητικές ομάδες από σχολεία (Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης) της Ελλάδας αλλά και της ομογένειας. Ειδικότερα, με προφορική παρουσίαση συμμετείχαν τις δυο ημέρες του Συνεδρίου περισσότεροι από 2.225 μαθητές και μαθήτριες από 94 σχολικές μονάδες της Ελλάδας (47 Δ/νσεις Εκπ/σης) και την ομογένεια, ενώ με αναρτημένη παρουσίαση-poster 159 μαθητικές ομάδες από 61 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας και ομογενειακά σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί πως για την συμμετοχή στο Συνέδριο και την παρακολούθησή του μετακινήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη περισσότεροι από 3.000 μαθητές/τριες από 202 σχολικές μονάδες και περισσότεροι από 750 εκπαιδευτικοί!
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς τους μαθητές 2ου Πανελλήνιου Περιβαλλοντικού Συνεδρίου
Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Θεματικού Δικτύου “Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη μια εκπαιδευτική συνύπαρξη, Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης” της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:
Με εγκαρδιότητα και πατρική αγάπη υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Μαρτίου 2025, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ομίλους καθηγητών και μαθητών από σχολεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδος, που συμπροσευχήθηκαν στην Ακολουθία της Δ’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος προς τις νέες και τους νέους, και προς τους καθηγητές τους, οι οποίοι συμμετέχουν σε περιβαλλοντικό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ζωγράφειο Λύκειο, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό περιβάλλον απειλείται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας.
“Η οικολογική κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα, στην ατμόσφαιρα και τις θάλασσες, στους ζώντες και τις επερχόμενες γενιές των ανθρώπων, οι δε κοινωνικές συνέπειές της είναι ανυπολόγιστες. Η κλιματική κρίση αποτελεί το αποκορύφωμα του συγχρόνου οικολογικού προβλήματος και είναι ήδη απτή και επώδυνη πραγματικότητα”, σημείωσε.
Ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρωτοπορεί στον αγώνα για την ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και υπενθύμισε μερικές από τις αμέτρητες πρωτοβουλίες του προς αυτή την κατεύθυνση.
Αμέσως μετά, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Χρήστος Ρουμπίδης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Κατά την Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γιάννης Λοβέρδος, ο Πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και πλήθος προσκυνητών.
Το Ζωγράφειο Λύκειο παραμένει Φάρος Ελληνισμού
Το σχολείο της κοινότητας Σταυροδρομίου, που κλείνει φέτος τα 132 του χρόνια, φιλοξενεί κάθε χρόνο στις αίθουσές του πάνω από 30 εκδηλώσεις, υποδεχόμενο Ελληνες από όλο τον κόσμο – κυρίως, βέβαια, από την Ελλάδα. Ενα σημαντικό έργο που προσφέρει το Ζωγράφειο είναι η φιλοξενία συνεδρίων και διαφόρων άλλων πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, στις οποίες μετέχουν ελληνικά σχολεία και φορείς. Στόχος, να γνωρίσουν τη Ρωμιοσύνη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του σχολείου, από το 2021 έως και σήμερα στο Ζωγράφειο έχουν οργανωθεί συνολικά 894 εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις, εκδρομές εξωτερικού κ.ά.).
Ενδεικτικά, στα τέλη Φεβρουαρίου οργανώθηκε το 12ο Φεστιβάλ Χορωδιών και Παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ατόμων (από συλλόγους Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακών, χορωδίες σχολείων και επαγγελματικών σωματείων).
Ακολούθησε το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, αφιερωμένο φέτος στην ποιήτρια Κική Δημουλά, με περί τα 400 άτομα (μαθητές, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες).