Την ώρα που ο Γιάννης Γκαράνης φαντασιώνεται αναπλάσεις και οι θεσμικοί φορείς της περιοχής ονειρεύονται την ανάπτυξη του μέλλοντος, οι επαγγελματίες της πόλης καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσουν τον τζίρο τους στα περσινά επίπεδα , κάτι που δυστυχώς δεν είναι εφικτό.
Γιάννης Γκαράνης: ” Η εστίαση είναι αβαντάζ για την Κομοτηνή – Πρέπει να το υποστηρίξουμε”
Η τοπική αγορά προσπαθεί να επιβιώσει σε μία σειρά κρίσεων (οικονομική, φορολογική, υγειονομική, ενεργειακή,πληθωριστική) ενώ μία βόλτα στην Ροδόπη είναι απογοητευτική καθώς τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν ενώ οι ίδιες οι πόλεις και οι οικισμοί δεν γίνονται πόλος για προσέλκυση επισκεπτών.
Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και η εορταστική ατμόσφαιρα είναι το μεγάλο ζητούμενο με το τοπικό λιανικό εμπόριο να πρέπει να ξεπεράσει και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από το αυξημένο λειτουργικό κόστος, τον πληθωρισμό, την διαχείριση των ανατιμήσεων και τη φορολόγηση .
Παραδοσιακά η αγορά κινείται με την βελτίωση και της ψυχολογίας του αγοραστικού κοινού αλλά και με τους νόμους της αγοράς-ζήτησης. .
Η αβεβαιότητα που επικρατεί στο λιανικό εμπόριο παραμένει, με σημαντικότερες προκλήσεις το αυξημένο λειτουργικό κόστος, τον πληθωρισμό, την διαχείριση των ανατιμήσεων και τη φορολόγηση.
Αναφορικά με την πόλη της Κομοτηνής η αγορά θρηνεί στην κυριολεξία καθώς τα καταστήματα έχουν μειωμένους τζίρους σε καθημερινή βάσεις με εισπράξεις που είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο. Όπως και τα Χριστούγεννα έτσι και τώρα φαίνεται ότι η κίνηση θα είναι κατώτερη των προσδοκιών και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε τόσο για τα καταστήματα του κέντρου που εκπροσωπούν 14 επιμέρους κλάδους όσο και αυτά της περιφέρειας.
Έλλειψη συντονισμού Αγοράς-Επιμελητηρίων-Φορέων-Δήμων
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και η Ροδόπη διαθέτει πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση οι διοικήσεις των δήμων (ως προς το κοσμικό σκέλος) η Εκκλησίας (ως προς το θρησκευτικό) και τα Επμελητήρια (ως προς το επαγγελματικό) δεν εμφανίζουν καμία πρόθεση να συντονισθούν να συνεορτάσουν και να μετατρέψουν την περιοχή σε επισκέψιμο προορισμό.
Τα τουριστικά πακέτα εκδρομών δεν έχουν εντάξει την Ροδόπη και την Κομοτηνή σε ταξιδιωτικούς προορισμούς κι αυτό είναι εν τέλει ευθύνη όλων όσων ασχολούνται με την τουριστική ανάπτυξη κι αξιοποίηση της περιοχής.
Η Ροδόπη δεν φοράει τα γιορτινά της και ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κομοτηνής ιδιαίτερα υστερεί τόσο σε στολισμό όσο και σε πρόγραμμα “πασχαλινών εκδηλώσεων” που θα μπορούσε να συνδυάσει την κατανυκτική με την γιορτινή ατμόσφαιρα, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε κατοίκους, επισκέπτες και διερχομένους να κάνουν μία στάση στην περιοχή και την πόλη μας.
Με απλές κινήσεις και αξιοποιώντας την πλούσια παράδοση της περιοχής και τα μνημεία-μάρτυρες μιας μακραίωνης ιστορικής περιόδου, θα έπρεπε να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι για την δημιουργία ενός αισιόδοξου κλίματος που ταυτόχρονα θα αναδείκνυε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας για το Άγιο Πάσχα τιμώντας ταυτόχρονα και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου αισιόδοξου.
Δράσεις και εκδηλώσεις με στολισμό να κοσμεί κεντρικές πλατείες και τις εισόδους της πόλης, κατασκευές με αυγά και λαμπάδες για το “εορταστικό φολκλόρ” και εκδηλώσεις που στέλνουν μηνύματα πίστης κι ελπίδας θα ήταν μία αρχή!!
Πώς θα κινηθεί η τοπική αγορά;
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι καταναλωτές όπως και οι επαγγελματίες δεν εκδηλώνουν σημάδια “εορταστικής κίνησης” ενώ ακόμη και οι βιτρίνες των καταστημάτων δεν έχουν προσαρμοσθεί στο πνεύμα των ημερών με τον κόσμο να εξακολουθεί να κινείται αγοράζοντας “φθηνά”προϊόντα από τις άτυπες αγορές και …παζάρια ή να επισκέπτεται γειτονικές πόλεις.
Επίσης καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές των βασικών πασχαλινών προϊόντων, όπως το αρνί, το κατσίκι και τα παραδοσιακά γλυκίσματα.
Οι τιμές των αμνοεριφίων παρουσιάζουν αυξητική τάση, με το αρνί να διαμορφώνεται ήδη από 12 έως 13 ευρώ το κιλό σε αρκετά κρεοπωλεία, ενώ το κατσίκι φτάνει τα 14 ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος ακόμα και στα 15 ή και 16 ευρώ/κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα, κυρίως λόγω μειωμένης διαθεσιμότητας και αυξημένης ζήτησης λόγω σειρά παραγόντων που επηρέασαν το ζωϊκό κεφάλαιο.
Στο ίδιο πλαίσιο, και η αρτοποιία καταγράφει πιέσεις. Οι φούρνοι ετοιμάζονται για την παραγωγή τσουρεκιών και πασχαλινών κουλουριών καθώς το ενεργειακό κόστος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες..
Ένα μεγάλο τμήμα των καταναλωτών περιμένει για να ευθυγραμμισθεί με το “Καλάθι του Πάσχα” και τις προσφορές των πολυκαταστημάτων ή του διαδικτυακού εμπορίου καθώς καταγράφονται επίσης αυξήσεις στις τιμές των παιχνιδιών ακόμη και σε ποσοστό 70% τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.