Έως τις 24 Απριλίου τίθενται σε ισχύ μέτρα για τις μετακινήσεις ζώων, κατόπιν της συνεχιζόμενης εμφάνισης εστιών ευλογιάς των προβάτων στη χώρα μας και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης, τον έλεγχο και την εκρίζωση της επιζωοτίας της νόσου.
Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ
Στη σχετική εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ αναφέρονται τα κάτωθι μέτρα:
1) Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν. 687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής, όπως ισχύουν κάθε φορά.
2) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή εκτός ζωνών προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών (μόνο σε ελεύθερες περιοχές), από μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση προς μία και μόνο κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με κατάλληλα αδειοδοτημένο όχημα μεταφοράς το οποίο διαθέτει φορητό εξοπλισμό απολύμανσης, μετά από κλινική εξέταση των ζώων 24 ώρες πριν την αναχώρηση και κατόπιν διαύλων επικοινωνίας και πρότερης συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών αποστολής και προορισμού των ζώων.
3)Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την συμμετοχή τους σε εκθέσεις ζώων.
4) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:
α) Από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις ελεύθερες από νοσήματα Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, προς σφαγεία που βρίσκονται στις εν λόγω Περιφέρειες ή Περιφερειακές Ενότητες, βάσει ανάλυσης κινδύνου. Κατά την μετακίνησή απαγορεύεται η διέλευση των μεταφορικών μέσων από απαγορευμένες ζώνες (ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες). Κατά την έκδοση του Υγειονομικού Πιστοποιητικού για την μεταφορά των ζώων θα πρέπει να προσκομίζεται Υπεύθυνη Δήλωση του μεταφορέα στην οποία θα περιγράφεται η διαδρομή του μεταφορικού μέσου.
β) Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.
γ) Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έχουν τη δυνατότητα, βάσει ανάλυσης κινδύνου, να εφαρμόσουν παρεκκλίσεις των μέτρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις Περαιτέρω Απαγορευμένες Ζώνες, βάσει του άρθρου 23§α του Καν.687/2020 και να δώσουν στην κατανάλωση, εντός της ελληνικής επικράτειας τα εντόσθια των αιγοπροβάτων που προέρχονται από αυτές, με συστηματική εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων βιοπροφύλαξης.
Αυστηρά μέτρα βιοπροφύλαξης
Οι υπεύθυνοι των σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοπροφύλαξης (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν τη φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κ.λπ.).
Τι ισχύει για τα ζώα από Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία
Σύμφωνα με την περίπτωση γ) του άρθρου 1 της Εκτελεστικής Απόφασης (ΕΕ) 2025/525 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοειδών και προβατοειδών από ολόκληρη την επικράτεια της Ρουμανίας προς προορισμό που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος έως 08.06.2025 και μέχρι νεωτέρας. Οι εισαγωγές ζώντων αιγών και προβάτων από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας και την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.
Λόγω των πρόσφατων εστιών Αφθώδους Πυρετού σε εκτροφές βοοειδών στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία, παρέχεται ισχυρή σύσταση για την αποφυγή εισαγωγής ζώων ευαίσθητων ειδών από τα εν λόγω κράτη μέλη. Σε περίπτωση που λαμβάνει χώρα τέτοια εισαγωγή, θα πρέπει να εφαρμόζεται υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών στην εγκατάσταση προορισμού πριν την οποιαδήποτε μετακίνησή των ζώων. Η εκμετάλλευση προορισμού πρέπει να έχει τις κατάλληλες υποδομές και να τηρεί αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας. Η μετακίνηση των εν λόγω ζώων, εγκρίνεται από την αρμόδια αρχή, κατόπιν κλινικής εξέτασης, εντός περιόδου 24 ωρών πριν την μετακίνησή τους.
Σε περίπτωση που προορισμός των ζώων που εισάγονται από Ουγγαρία και Σλοβακία είναι η άμεση σφαγή, αυτή πραγματοποιείται στο σφαγείο προορισμού σε ημέρα που σφάζονται αποκλειστικά ζώα με προέλευση τις εν λόγω χώρες και ακολουθεί σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση του σφαγείου. Κατά την προ της σφαγής επιθεώρηση, ο επίσημος κτηνίατρος κάνει ενδελεχή κλινικό έλεγχο στα ζώα και λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακή εξέταση επί υποψίας.
Στις 24/04/2025, θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων.
Δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει ακόμα εξαιρετικά κρίσιμη και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή αυστηρότερων μέτρων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφιστάται η προσοχή για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή, με κάθε πρόσφορο μέσο, της διασποράς της νόσου.
Παράταση στις Π.Ε. Ροδόπης και Μαγνησίας & Σποράδων
Λόγω της επιβεβαίωσης εστιών ευλογιάς την 19η Μαρτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και την 26η Μαρτίου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, οι περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες αναμένεται να παραταθούν μέχρι (τουλάχιστον) 2 μήνες περίπου από την ημερομηνία θανάτωσης και προκαταρκτικού καθαρισμού και απολύμανσης των τελευταίων κρουσμάτων.
Για την εστία της Π.Ε. Ροδόπης είναι η 2α Απριλίου και για την εστία της Π.Ε. Μαγνησία και Σποράδων η 28η Μαρτίου 2024. Οι περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες πρόκειται να ενσωματωθούν στο Παράρτημα της Εκτελεστικής Απόφασης (EE), αναφορικά με ορισμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων και θα γνωστοποιηθούν άμεσα με νέα εγκύκλιο.