Εξαγωγή καινοτόμου και παραδοσιακού Γριφο-Πολιτισμού από το Ακριτικό Καστελλόριζο

Γράφει ο Πανταζής Χούλης, Μαθηματικός-Ιδρυτής Μουσείου Γρίφων Μεγίστης
Η υπερ-προσπάθεια μέσω του Μουσείου Γρίφων, των Φεστιβάλ Γρίφων, και των παρουσιάσεων σε σχολεία και συλλόγους σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι κάτι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.
Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια το Καστελλόριζο ήταν και πάλι σε θέση να εξάγει πολιτισμό. Όμως αυτή το φορά, το είδος πολιτισμού που εξάγουμε δεν είναι κάτι που προϋπήρχε ή έχει κορεστεί.
Οι Γρίφοι μπορούν να προσφέρουν σε όλη την Ελλάδα δυσανάλογα τεράστια οφέλη (εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, στρατηγικά, οικονομικά, τουριστικά, κ.α.), εάν κι εφ’όσον γίνει σωστή διαχείριση. Ως κάτι καινοτόμο (και σχετικά άγνωστο για την ώρα), μόνο εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη δυναμική του μας πλησιάζουν πρώτοι.
Ακόμη ελπίζω σε μια θεσμική ανταπόκριση ώστε να υπάρξει αμοιβαίο και μακροπρόθεσμο κέρδος. Η κατάσταση ήδη εξελίσσεται πολύπλευρα και σταθερά και όποιος προλάβει, πρόλαβε!
Η τάση συνεχίζει να διαδίδεται σε πολλά άρθρα και συνεντεύξεις και παρουσιάζω τα πρόσφατα links εδώ:
Mega Channel (χρονικό διάστημα: 1:11:20 – 1:16:40):
talkradio989 Φωτεινή Πιπιλή 3/4/25
Σχολικά άρθρα και τοπικές εφημερίδες (Σουφλί/Κομοτηνή/Καλαβάρδα):
info – Μουσείο Γρίφων Μεγίστης,

Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το πρώτο στην Ελλάδα, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γρίφων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Ιδρύθηκε από τον μαθηματικό Πανταζή Χούλη και διαθέτει 4200 εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι δικές του επινοήσεις και κατασκευές.

Λειτουργεί χειμώνα/καλοκαίρι κι έχει καταπλήξει θετικά τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επισκεπτών που έρχονται στο νησί αποκλειστικά για το Μουσείο Γρίφων. Αν και υπάρχουν μόνο τέσσερα άλλα Μουσεία Γρίφων σε άλλες χώρες (που καλύπτουν όλα τα είδη γρίφων), αυτό στο Καστελλόριζο είναι το μόνο διαδραστικό.

Το Καστελλόριζο έχει μεγάλη παράδοση στους γρίφους, κάτι που αποδεικνύεται (1) από περιοδικά με γρίφους του 19ου αιώνα που υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, (2) από την ύπαρξη αμέτρητων αινιγμάτων με τη μορφή ποιήματος στην εφημερίδα Καστελλοριζιακά Νέα της δεκαετίας του 60, και (3) την τακτική εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γρίφων από δύο πολύ-βραβευμένους Έλληνες, αμφότεροι με καταγωγή από το Καστελλόριζο.

Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει ιστορικά αποδεδειγμένη παράδοση στους γρίφους, με το Οστομάχιον του Αρχιμήδη να αποτελεί τον πρώτο τρισδιάστατο γρίφο της ανθρωπότητας, το Αίνιγμα της Σφίγγας να αποτελεί από τους πρώτους λεκτικούς γρίφους, ενώ ο Λαβύρινθος, το Κουτί της Πανδώρας και ο Γόρδιος Δεσμός, χρησιμοποιούνται συχνά ως ονόματα για σημερινούς γρίφους.

Από τον Οκτώβριο του 2020 το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης έχει κηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Facebook
Twitter
Email