Με αφορμή την εξέλιξη της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ θα ήθελε να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για την πορεία της επιζωοτίας:
- Η μέχρι τώρα εξέλιξη της νόσου επιβάλει συνεχή επαγρύπνηση σε ολόκληρη την Περιφέρεια, καθώς μετά από μια περίοδο σχετικής ύφεσης είχαμε την εκδήλωση νέων κρουσμάτων ευλογιάς.
- Η Περιφέρεια Αν. Μακ. & Θράκης εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω επαπειλούμενου κινδύνου εξάπλωσης της ζωονόσου της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, βάσει της αρ. πρωτ. Α599/21.02.2025 (ΑΔΑ: ΡΑΦΔ46ΝΠΙΘ-9ΞΖ) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Δεδομένου ότι η περίοδος που διανύουμε σχετίζεται με την αυξημένη διάθεση των αμνοεριφίων, χρέος όλων μαςείναι να προστατέψουμε την περιοχή μας από την διασπορά του νοσήματος της ευλογιάς, και να αποτρέψουμε κάθε γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, του ζωικού κεφαλαίου.
Επισήμανση προς τους Κτηνοτρόφους:
Κτηνοτρόφε προκειμένου να προφυλάξεις το κοπάδι σου και να προστατέψεις την περιουσία σου και το εισόδημά σου φρόντισε να τηρήσεις σχολαστικά τις παρακάτω οδηγίες:
- Μην επιτρέπεις την είσοδο στην εκτροφή σου σε άτομα που δεν έχουν σχετίζονται με αυτή, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.
- Μην επιτρέπεις την είσοδο σε άτομα που σχετίζονται με την εμπορία και την διάθεση αμνοεριφίων και κρέατος που πιθανώς να θελήσουν να επισκεφτούν την κτηνοτροφική εκμετάλλευση σου.
- Μην επιτρέπεις οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων να εισέρχονται στην εκτροφή αλλά αυτά να σταθμεύουν μακριά από αυτήν και με δικό σου όχημα να μεταφέρεις τα ζώα σου προκειμένου αυτά να φορτωθούν.
- Παρακολούθησε τα ζώα σου καθημερινά για την εμφάνιση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια, στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης της υγείας τους. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, να επικοινωνήσεις άμεσα, με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σου και να ενημερώσεις τον υπεύθυνο κτηνίατρο.
- Μη φέρνεις το κοπάδι σου σε επαφή με άλλα κοπάδια και προπαντός μην ανταλλάζεις και μη δανείζεις αρσενικά ζώα για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.
- Να απαιτείς από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, την υποχρεωτική απολύμανσή του κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή σου, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.
- Φρόντισε να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις, και κυρίως μην περιφέρεσαι σε περιοχές υψηλού κινδύνου που έχουν εμφανίσει κρούσματα Ευλογιάς.
- Μη δανείζεσαι και μη δανείζεις αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, ζωοτροφές, ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο που διατηρεί αιγοπρόβατα.
- Προμηθεύσου κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό καθώς και φορητή συσκευή απολύμανσης και να απολυμαίνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τα εργαλεία σου και τους χώρους της εγκατάστασής σου.Πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του απολυμαντικού.
- Αν οι εγκαταστάσεις σου το επιτρέπουν, κατασκεύασε απολυμαντική τάφρο στην είσοδό της εκμετάλλευσης για την απολύμανση των οχημάτων που είναι αναγκαίο να εισέρχονται στη εκτροφή σου.
- Η συνεργασία του Κτηνοτρόφου με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι σημαντική, απαραίτητη και προς όφελος όλων.
- Τα μέτρα απαγόρευσης στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης διατηρούνται για 21 +9 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων της μολυσμένης εκτροφής και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα.
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ – Οι επιπτώσεις στην πασχαλινή αγορά
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:
- Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.
- Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα , κρέας κλπ) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται την συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ) ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ.
- Όλα τα ζώα που προσέρχονται προς σφαγή στα σφαγεία ελέγχονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αποκλείεται κάθε περίπτωση εισόδου ασθενών ζώων προς την τροφική αλυσίδα.
Α.Όσον αφορά το Kρέας και τα προϊόντα του:
- Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχουςκαι φέρουν σήμανση καταλληλότητας(ωοειδή σφραγίδα),στα δύο ημιμόριά τους (ή στα τέσσερα τεταρτημόρια),μετα παρακάτω διακριτικά α)τον κωδικό του σφαγείου,β)τη χώρα σφαγής και γ)το Ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ).
- Απαγορεύεταιαπό την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στιςκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές.
- Τα αμνοερίφια α)Ελληνικής εκτροφής, β)εκτροφήςσε χώρες της Ε. Κπου εσφάγησαν στην Ελλάδαφέρουν σφραγίδα καταλληλότηταςμετην ένδειξη GR και χρώματος τυρκουάζ(Ε133 Λαμπρό Κυανό CFC).
- Τα αμνοερίφια που έχουν εκτραφεί και σφαγείσε Κοινοτικές χώρες φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής της χώρας(π.χ. ερυθρό ή κυανό).
- Αμνοερίφια Τρίτων Χωρών(εκτός Ε.Κ.)ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής (Ελλάδα ή Τρίτη Χώρα)φέρουν σφραγίδαχρώματοςκαστανό(Ε155 καστανό ΗΤ).
- Στο κρεοπωλείο, πέρα από τις σφραγίδες,το σφάγιο συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες)στις οποίες αναγράφονται, η χώρα καιο κωδικός εκτροφής της εγκατάστασης του ζώου, η χώρα γέννησης, η χώρα πάχυνσης, η ημερομηνία σφαγής, το είδος του ζώου (αμνός/ερίφιο, πρόβατο, χοίρος)επιπλέον για τα βοοειδή αναγράφεται η ηλικία και ο αριθμός ενωτίου του ζώου.
- Το κρέαςκαι τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές,κ.λπ.)πρέπει να πωλείται μέσα από ψυχόμενες προθήκες για να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7οC για το κρέας και τους 3οC για τανωπά παραπροϊόντα.
- Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη(θ<-18οC)και να διατίθενταιμε τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξηςκαι σήμανση καταλληλότητας (τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής).Τα κατεψυγμένα προϊόντα επιτρέπεταινα αποψύχονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και διατίθενται σε θέσεις λιανικής πώλησης με την επισήμανση «αποψυγμένα».
Β.Όσον αφορά τα αυγά:
- Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1EL 72095). Ο αριθμός αυτός από αποτελείται από τρία τμήματα:
- μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)
- κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL= Ελλάδα, BG = Βουλγαρία)
- κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)
- Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης, να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
- Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρεςαπό την ημέρα της γέννησηςτους,όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.
- Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις.
- Τα αυγά δεν πρέπει να έχουν ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοίκαι να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
Κομοτηνή, Δνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ