Σε νέα εποχή εισέρχεται η τραπεζική αγορά που ετοιμάζεται να υποδεχθεί 6 νέα εγχειρήματα, τα οποία θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό υπέρ νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πρόκειται για καινοτόμα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία με έμφαση στις ψηφιακές υπηρεσίες θα μπουν σφήνα στους τέσσερις μεγάλους τους κλάδου, ανατρέποντας τα δεδομένα της αγοράς για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης την περασμένη δεκαετία.
Η εξέλιξη αυτή θα διευρύνει τις επιλογές αποταμιευτών και δανειοληπτών, οι οποίοι θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους αποτελεσματικότερα, επιλέγοντας μεταξύ μίας μεγαλύτερης γκάμας προϊόντων.
Τα οφέλη
Είτε πρόκειται για προθεσμιακή κατάθεση, στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό, επαγγελματικό, επιχειρηματικό ή πιστωτική κάρτα, οι επιλογές τους θα είναι περισσότερες.
Με δεδομένο ότι αυτές οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να κερδίσουν μερίδια από τους συστημικούς ομίλους που σήμερα ελέγχουν πάνω από το 90% της ελληνικής αγοράς, αναμένεται να λανσάρουν ελκυστικότερα προγράμματ.
Επιχειρηματικά δάνεια
Έτσι, θα ξεκινήσει μία μάχη τόσο σε επίπεδο καταθέσεων, όσο και σε επίπεδο δανείων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση τους όρους διάθεσης τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών συνολικά στον κλάδο.
Με λίγα λόγια έρχεται φρέσκος αέρας και μεγαλύτερος ανταγωνισμός, ικανός να διασφαλίσει τα εξής:
1. Περισσότερες επιλογές
Δεν είσαι πλέον «κλειδωμένος» στις 4 μεγάλες παραδοσιακές τράπεζες.
Μπορείς να διαλέξεις την τράπεζα που σου προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες σου, όχι απλώς από… συνήθεια.
2. Χαμηλότερα κόστη και προμήθειες
Οι νέες τράπεζες, ιδίως οι ψηφιακές (neobanks), ρίχνουν τις τιμές για να σε προσελκύσουν.
Μηδενικές προμήθειες για βασικές συναλλαγές, δωρεάν λογαριασμοί και πιο φθηνά δάνεια είναι πλέον ρεαλιστικό ενδεχόμενο.
Επιχειρηματικά δάνεια
3.. Καλύτερη ψηφιακή εμπειρία
Οι νέες τράπεζες επενδύουν σε καινοτόμες εφαρμογές, με γρήγορη εξυπηρέτηση, real-time ειδοποιήσεις, εύκολες μεταφορές, budgeting tools και πολλά άλλα.
Ξεχνάς ουρές στα καταστήματα και… call centers που σε αφήνουν στην αναμονή.
4. Πιο δίκαιοι όροι για όλους
Η πίεση του ανταγωνισμού εξαναγκάζει τις παλιές τράπεζες να γίνουν πιο διάφανες, να μειώσουν τις χρεώσεις και να βελτιώσουν την εξυπηρέτησή τους.
Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές αποκτούν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.
Τα 6 νέα εχγειρήματα
Ας δούμε όμως τώρα ποιες τράπεζες θα επιχειρήσουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού το αμέσως επόμενο διάστημα:
– Attica Bank – Παγκρήτια
Ο αποκαλούμενος και πέμπτος πόλος του συστήματος, προέκυψε από τη ένωση δυνάμων δύο μη συστημικών τραπεζών.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η λειτουργική τους συγχώνευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.
Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη χρονιά μία νέα τράπεζα, υπό καινούρια επωνυμία, θα επιχειρήσει να κάνει γερό μπάσιμο στην ελληνική αγορά, με στόχο να κερδίσει μερίδια.
2. Snappi
Είναι η νέα ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Πειραιώς. Το επίσημο λανσάρισμά της αναμένεται μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η Snappi υπόσχεται χαμηλότερες χρεώσεις και ευκολότερες συναλλαγές και εξυπηρέτηση, αποκλειστικά από τη mobile εφαρμογή της.
Αν και δεν θα λειτουργεί καταστήματα θα προσφέρει 24ωρη εξυπηρέτηση στους πελάτες της.
Μένει να φανεί πόσο ελκυστικά θα είναι τα τραπεζικά προϊόντα σε καταθέσες και δάνεια που θα λανσάρει.
3. Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
Η κρητική τράπεζα έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για τη μετατροπή της σε ΑΕ και τη λήψη των απαραίτητων αδειών για να προσφέρει πανελλαδικά το σύνολο των χρηματοικονομικών προϊόντων.
Παράλληλα, όπως έχει δηλώσει η διοίκησή της, βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές που θα εισφέρουν κεφάλαια, ενισχύοντας τη δύναμη πυρός της.
4. Τράπεζα Ηπείρου
Όπως ανακοινώθηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της συνεταιριστικής τράπεζας θα εισέλθει ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός, εισφέροντας 30 εκατ. ευρώ.
Στόχος του είναι η τράπεζα να λάβει πανελλαδική άδεια και να μετατραπεί σε εμπορική, εξυτπηρετώντας το σύνολο των αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
5. Ψηφιακή τράπεζα της Εκκλησίας
Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία μίας νέας ψηφιακής τράπεζας από την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία έχει καταθέσει αίτημα στις αρχές για τη λήψη της σχετικής άδειας.
Στοχεύει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ θα επιχειρήσει να προσελκύσει Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.
6. Aegean Baltic Bank
Πρόκειται για μία τράπεζα που εξειδικεύεται στη ναυτιλία.
Ωστόσο μετά την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από τον εφοπλιστή Τέλη Μυστακίδη, υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και σε άλλους τομείες.
Σίγουρα η επιχειρηματική πίστη είναι ένας από αυτούς και μένει να φανεί εάν θα γίνει άνοιγμα και στη λιανική τραπεζική.
ΠΗΓΗ: moneyonline