2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Ανέβηκε η νέα ύλη – 42 ενότητες περιμένουν τους υποψήφιους!

Γνωστοποιείται ότι εκδόθηκε η 1Γ/2025 Πρόσκληση/Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 14/17.04.2025/τ. Α.Σ.Ε.Π.) που αφορά στη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.4765/2021 (πρώτο στάδιο)

Το Φ.Ε.Κ. της Πρόσκλησης/Προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr) και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα).

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr), ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Πρόσκληση/Προκήρυξη (Παράρτημα Β΄).

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 29 Απριλίου ημέρα Τρίτη και ώρα 8:00 και λήγει στις 14 Μαΐου 2025, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Ψ2ΧΘ6Η6-ΨΩΛ

​Προ των πυλών βρίσκεται ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή έδωσε σήμερα (23/4) το «πράσινο φως» με την επίσημη ανακοίνωση της προκήρυξης 1Γ/2025.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 29 Απριλίου έως τις 14 Μαΐου, με στόχο την κάλυψη χιλιάδων θέσεων μόνιμου προσωπικού κατηγοριών Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) σε δημόσιους φορείς. ​

Η ύλη του διαγωνισμού 1Γ/2025 περιλαμβάνει δύο βασικά μαθήματα:​

Γνώσεις Γενικού Περιεχομένου, που αξιολογούν τις γενικές γνώσεις των υποψηφίων σε θέματα όπως το Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο, οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο, καθώς και οι Οικονομικές Επιστήμες.

Δεξιότητες και Εργασιακή Αποτελεσματικότητα, που εξετάζουν τις ικανότητες των υποψηφίων σε τομείς όπως ο παραγωγικός, επαγωγικός, γλωσσικός και μαθηματικός συλλογισμός, καθώς και η κατανόηση εργασιακών μοτίβων.

Αυτές οι ειδικότητες κάνουν δεκτά όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει αφορά τις ειδικότητες που κάνουν δεκτά όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ και τον κωδικό που πρέπει να δηλώσουν οι υποψήφιοι για να μην κάνουν κάποιο λάθος και αποκλειστούν.

Όσοι λοιπόν δεν βρίσκουν το πτυχίο τους στη λίστα που έχει δώσει το ΑΣΕΠ μπορούν να δηλώσουν την ειδικότητα που κάνει δεκτά όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο κωδικός που πρέπει να δηλώσουν οι υποψήφιοι στην αίτηση τους είναι:

Ο κωδικός 309 για τους υποψήφιους του κλάδου ΠΕ
Ο κωδικός 404 για τους υποψήφιους του κλάδου ΤΕ

Πιο αναλυτικά, ο κωδικός 309 είναι η ειδικότητα «ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού Ειδ. ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού ή ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολίτων Ειδ. ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολίτων» για την οποία γίνεται δεκτό πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.

Αντίστοιχα, ο κωδικός 404 είναι η ειδικότητα «ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού Ειδ. ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού ή ΤΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολίτων Ειδ. ΤΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολίτων» στην οποία γίνεται δεκτό πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.
Εκτός από την εξέταση των γενικών γνώσεων θα υπάρχουν εξετάσεις σε:

Παραγωγικό Συλλογισμό
Επαγωγικό Συλλογισμό
Γλωσσικό Συλλογισμό
Μαθηματικό Συλλογισμό
Εργασιακά μοτίβα

 

Τα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις από τα εξής επί μέρους πεδία:

Συνταγματικό Δίκαιο

Βασικές αρχές συνταγματικού δικαίου
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα
Όργανα του κράτους και λειτουργία του πολιτεύματος

Διοικητικό Δίκαιο

Πηγές και αρχές διοικητικού δικαίου
Διοικητική πράξη
Όργανα παραγωγής διοικητικής πράξης
Διοικητική και δημοσιονομική οργάνωση και λειτουργία του κράτους
Δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο
Τοπική αυτοδιοίκηση και περιφερειακά όργανα του κράτους
Δημόσια Νομικά Πρόσωπα

Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο

Αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι πηγές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρωτογενές Δίκαιο και Παράγωγο Δίκαιο)
Θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομικές Επιστήμες

Εισαγωγικές Έννοιες
– Το Οικονομικό Πρόβλημα. Οι Παραγωγικοί Συντελεστές. Η Έννοια του Κόστους Ευκαιρίας Παραγωγικότητα της Εργασίας
Μικροοικονομική
– Η αξία του ανταγωνισμού. Λειτουργία και ισορροπία της Αγοράς. Προσφορά και Ζήτηση. Έμμεσοι και άμεσοι φόροι (έννοια). Φορολογικά συστήματα. Φοροδιαφυγή και Φοροαποφυγή. Δημόσια Αγαθά
Μακροοικονομική
– Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και Εθνικό Εισόδημα.
– Οικονομικές Διαταραχές (Ύφεση, Πληθωρισμός και Στασιμοπληθωρισμός). Μέτρηση και Είδη του Πληθωρισμού. Είδη και μέτρηση της Ανεργίας.
Πολιτική καταπολέμησης της Φτώχειας και περιορισμού της Οικονομικής Ανισότητας
– Ενεργητικές και Παθητικές Πολιτικές Απασχόλησης. Απόλυτη και Σχετική Φτώχεια. Κατώφλι της φτώχειας. Η αναδιανεμητική επίδραση των φόρων και των δημοσίων δαπανών. Συστήματα κοινωνικής ασφάλισης

Δημόσια Διοίκηση και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών
Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού (ν.4940/2022, ν.4765/2021, ν.4440/2016, ν.4369/2016). Γενικά και Ειδικά περιγράμματα θέσεων εργασίας, Προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης προσωπικού στον δημόσιο τομέα – Ο ρόλος του ΑΣΕΠ. Επιλογή για θέσεις ευθύνης. Ενιαίο Πλαίσιο δεξιοτήτων στη δημόσια διοίκηση. Σύστημα αξιολόγησης και κινητικότητας. Στοχοθέτηση.
Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης
– Ηθική και δεοντολογία στον δημόσιο τομέα: Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα.
– Ευρωπαϊκός Κώδικας Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς
Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων (ν. 5013/2023)

Πληροφορική και Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Αρχιτεκτονική και hardware υπολογιστών
Λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές
Προγραμματισμός και γλώσσες προγραμματισμού
Δίκτυα υπολογιστών και Διαδίκτυο
Πληροφορικά συστήματα και διαχείριση δεδομένων
Διαλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων
Κυβερνοασφάλεια και προστασία δεδομένων
Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση
Αναδυόμενες τεχνολογίες

Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος (1875-σήμερα)

Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του
Η μετάβαση από τον Χαρίλαο Τρικούπη στον Ελευθέριο Βενιζέλο
Βαλκανικοί Πόλεμοι και Μικρασιατική Καταστροφή
Μεσοπόλεμος
Η δεκαετία του 1940
Η περίοδος από το 1949 έως το 1974

Ποτε θα γίνει ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ;

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Υπ.Εσωτερικών ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Facebook
Twitter
Email