ΛΑ.ΣΥ. ΑΜΘ: Αναδεικνύει το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών της περιοχής

Τα προβλήματα με τη φοιτητική στέγη στην περιοχή και την απαράδεκτη κατάσταση των εστιών στην Καβάλα, ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονία Θράκης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε θέσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τις αρχές Σεπτέμβρη του 2024 και επανέρχεται στο μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ιδιαίτερα οι φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης «είναι αντιμέτωποι με την σχεδόν ολοκληρωτική απουσία δωρεάν φοιτητικής στέγης, με 1.500 κλίνες για 40.000 φοιτητές, ενώ ελάχιστοι είναι οι δικαιούχοι επιδόματος στέγασης ύψους πολύ μικρότερου από το πραγματικό κόστος στέγασής τους», όπως σημειώνει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «στην Ορεστιάδα υπάρχουν 80 δωμάτια. Στην Αλεξανδρούπολη δεν υπάρχουν εστίες και το ΔΠΘ νοικιάζει 60 δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία, με τις συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές να μπορούν να θεωρηθούν. Τους χειμωνιάτικους μήνες μάλιστα οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων απαιτούν από τους φοιτητές να μη χρησιμοποιούν θερμαντικά μέσα! Στην Κομοτηνή από τα 690 δωμάτια τα 100 δεν είναι κατοικήσιμα! Στην Ξάνθη από τα 568 δωμάτια τα 208 είναι μη κατοικήσιμα και σφραγισμένα λόγω ανακαίνισης που διαρκεί 2 χρόνια και ακόμα δεν έχουν παραδοθεί! Στην Καβάλα όλα τα δωμάτια είναι δίκλινα και από το σύνολο των 224 είναι κατοικήσιμα τα 160. Στη Δράμα δεν υπάρχει εστία!

Ιδιαίτερα στην Καβάλα η κατάσταση των εστιών είναι πλέον επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή των φοιτητών.Υπάρχουν ψευδοροφές που στάζουν, τα μισά μπάνια είναι μη λειτουργικά, ενώ αυτά που λειτουργούν είναι σε άκρως ανθυγιεινή κατάσταση, με μούχλα και σκουριά στις ντουζιέρες. Οι μονώσεις στα κτίρια είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα να περνάει αέρας και νερό όταν βρέχει. Υπάρχουν γυμνά καλώδια στους διαδρόμους, ενώ δεν υπάρχουν καν μέτρα πυρασφάλειας. Επίσης δεν υπάρχει φύλακας, ούτε επαρκής φωτισμός στον χώρο του πανεπιστημίου γενικότερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά άτομα που δεν διαμένουν στις εστίες εντός του χώρου των εστιών.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι φοιτητές συνεχίζουν να απειλούνται να μείνουν “εκτός εστίας” αν δεν πληρώσουν το “χαράτσι” των 200 ευρώ».

Στην πρόταση συζήτησης του θέματος που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει ακόμη: «Οι φοιτητές μέσα από συλλογικές διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις των συλλόγων τους έχουν αναγκάσει κυβέρνηση και Πρυτανεία να τοποθετηθούν, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα το μόνο που έκαναν ήταν να “διαφημίζουν” τις νέες εστίες με ΣΔΙΤ που έχουν δρομολογηθεί σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, που επί της ουσίας παραδίνονται στους ιδιώτες, μετατρέποντας τους εστιαζόμενους φοιτητές σε ενοικιαστές. Πολύ περισσότερο τα πανηγύρια αυτά αποτελούν πρόκληση αφού οι νέες εστίες έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες 700 φοιτητών, συνολικά δηλαδή και μετά από τα χρόνια που θα απαιτηθούν για την κατασκευή τους, θα μιλάμε για 2.200 εστιαζόμενους φοιτητές στους 40.000 του ΔΠΘ!

Βέβαια οι απαντήσεις τους βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τις απαντήσεις που έδωσε και ο κύριος περιφερειάρχης στην κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβρη: Επικαλούνται τη “δημοσιονομική στενότητα” που δεν ισχύει για βιομήχανους και εφοπλιστές, ούτε για την “πολεμική τους οικονομία”. Επικαλούνται γραφειοκρατικά κωλύματα όταν για τους επιχειρηματικούς ομίλους οι εγκρίσεις είναι fast track.

Χρηματοδοτήσεις ακόμα και για μικροεπισκευές δεν εγκρίνονται, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τον πρύτανη απαιτούνται για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε Δράμα και Καβάλα 4 εκατομμύρια ευρώ που ακόμα… αναζητούνται (η δήλωση έγινε 6 μήνες πριν)!

Θυμίζουμε ότι ο κύριος περιφερειάρχης, όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους Φοιτητικών Συλλόγων κατά τη διαμαρτυρία τους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τη μία δήλωσε αναρμόδιος, από την άλλη μίλησε για «στήριξη του ΔΠΘ με μία σειρά χρηματοδοτήσεων που αφορούν κρίσιμες υποδομές για τους φοιτητές σε όλη την ΑΜΘ».

Από ό,τι φαίνεται η Περιφέρεια διαθέτει πόρους αλλά όχι για να διευκολύνει τους φοιτητές που πασχίζουν αυτοί και οι οικογένειές τους για να σπουδάσουν. Πόρους για προγράμματα της ΕΕ, δομές επιχειρηματικότητας κλπ. Με διακηρυγμένο στόχο «να ενισχυθεί το προφίλ της Περιφέρειας» (πρόγραμμα «RESIST») και να προωθηθούν οι κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά (Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, #DigiAgriFood).

Ο κύριος περιφερειάρχης είναι υπόλογος απέναντι στους φοιτητές γιατί εκτός από «τσάι και συμπάθεια» δεν έκανε τίποτα έστω για να πιέσει την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΔΠΘ, αν και υποσχέθηκε «διαμεσολάβηση»!

Οι φοιτητές μαζί με όλο τον λαό δεν εγκαταλείπουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλό τους, την πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν και πρυτανικές και περιφερειακές αρχές, μια πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματά τους στον βωμό της κερδοφορίας των λίγων.

Διεκδικούν:

– Να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ, ώστε να είναι ασφαλείς και σύγχρονες για τη διαμονή των οικοτρόφων.

– Να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι των διακοσίων ευρώ, η διαμονή στις δημόσιες φοιτητικές εστίες να είναι απολύτως δωρεάν.

– Να ανεγερθούν σύγχρονες και ασφαλείς εστίες που να καλύπτουν το σύνολο των φοιτητών και των φοιτητριών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ.

Η διοίκηση της Περιφέρειας, αντί να “λιβανίζει” την κυβέρνηση, θα μπορούσε να στηρίξει αυτά τα αιτήματα και να συμβάλει νοικιάζοντας δωμάτια ξενοδοχείων για όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη και δεν τους παρέχεται δωμάτιο σε εστία;».

Facebook
Twitter
Email