Η φωτογραφία που αλιεύσαμε από τα social media του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης κου Τάσου Τσολάκη, με τα άδεια τραπεζοκαθίσματα στη Χρυσούπολη, αποτυπώνει την ζοφερή πραγματικότητα σε ότι αφορά στην ένταση του φαινομένου των κουνουπιών. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι αδυνατούν να καθίσουν στις επιχειρήσεις εστίασης.
Ταυτόχρονα το τελευταίο χρονικό διάστημα τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλών άλλων κατοίκων της περιοχής πολλαπλασιάστηκαν και κάνουν λόγο για αύξηση κατά 80% στο Δήμο Νέστου. Έτσι, δεν υπάρχει ουδεμία αμφισβήτηση για το τι επικρατεί στην περιοχή από τα σμήνοι των κουνουπιών, στις εσπερινές ώρες της ημέρας. Κρίνονται δε από τους αναγνώστες, ως μη αντάξια των περιστάσεων, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, με τον κο Τσολάκη να τονίζει εμφατικά ό,τι κάθε χρόνο στο νοσοκομείο της Καβάλας διαπιστώνονται κρούσματα ασθενειών (εγκεφαλίτιδα & δάγκειος πυρετός) που οφείλονται σε τσιμπήματα κουνουπιών και πολλοί συμπολίτες μας δυστυχώς υποφέρουν .
Αναποτελεσματικοί οι ψεκασμοί…
Το Kavala Portal δημοσίευσε αμέσως την ενημέρωση για τα μέτρα τα μέτρα που έλαβε η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ σε ότι αφορά στους εναέριους αλλά και επίγειους ψεκασμούς για την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου, δυστυχώς όμως αξιολογούνται ως αναποτελεσματικοί στην εφαρμογή τους.
Ο κύκλος αναπαραγωγής των κουνουπιών
Μετά από μια πρώτη διερεύνηση του Kavala Portal, μελέτησε σε βάθος τα άρθρα της Green Pharmacy, που αναφέρονται στις δικές τους βιογραφικές πηγές, όπου καταγραφτήκαν περίπου 3.500 είδη κουνουπιών ανά τον κόσμο, από τα οποία τα 80 είδη επιτίθενται στους ανθρώπους. Τα ενήλικα κουνούπια ζουν 15-20 μέρες. Επιβιώνουν με την απομύζηση φυτικών χυμών, ωστόσο τα θηλυκά τσιμπούν τον άνθρωπο, καθώς το αίμα είναι απαραίτητο για να ωριμάσουν τα αβγά τους. Τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους και τα τοποθετούν στην επιφάνεια του γλυκού νερού. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος να μας τσιμπήσει κουνούπι είναι μεγαλύτερος όταν βρισκόμαστε κοντά σε ποτάμια, λίμνες, πισίνες και λιμνάζοντα νερά. Η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί την αναπαραγωγή και κυκλοφορία των κουνουπιών. Για αυτό και η συχνότητα τσιμπημάτων από κουνούπια είναι υψηλότερη τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περιοχές με τροπικό κλίμα.
Τα κατοικίδια ζώα υποφέρουν επίσης και αυτά…
Κάτοικοι από τη Ζαρκαδιά Νέστου, με δεσποζόμενα ζωάκια, δηλώνουν στο Kavala Portal ότι, εκτός από τους ίδιους υποφέρουν και τα κατοικίδια τους από τις επιθέσεις των κουνουπιών, κυρίως τα σκυλιά καθώς διεισδύουν στις μουσούδες τους, με αποτέλεσμα να «τρελαίνονται»!!Μάλιστα, αναγκάζονται να προμηθευτούν κατάλληλα σκευάσματα από τους κτηνιάτρους για την απομάκρυνση αυτών, φυσικά με το σχετικό κόστος!!
Αξίζει να σημειωθεί κάτι επίσης πολύ σημαντικό αλλά και σοβαρό: δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα και στα ζώα όπως π.χ κατοικίδια καθώς τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), κίτρινο πυρετό, τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον ιό Ζίκα.