Το φεστιβάλ Panathenea, που διεξήχθη από τις 7 έως τις 9 Μαΐου 2025 στην Αθήνα, συνδέει τρία σημαντικά οικοσυστήματα, την τεχνολογία, την τέχνη και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Έχοντας ως όραμα να επανασυστήσει με σύγχρονο τρόπο την αρχαία διοργάνωση των Παναθηναίων, που καθόρισαν την καινοτομία της αρχαίας Αθήνας, η διοργάνωση Panathenea στοχεύει να αποτελέσει ένα βήμα ανταλλαγής ιδεών και διαμόρφωσης πρωτότυπων συνεργασιών από τις οποίες θα γεννηθούν πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τον κόσμο.
Συνιδρυτές της διοργάνωσης είναι οι επενδυτές τεχνολογίας Λαρς Ράσμουσεν (συνιδρυτής των Google Maps) και Ελομίδα Βισβίκη, μαζί με μία ομάδα φοιτητών και νέων αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων. Την οργανωτική ομάδα υποστηρίζει μία συμβουλευτική ομάδα επενδυτών, επιχειρηματιών και ειδικών της βιομηχανίας και του καλλιτεχνικού στερεώματος.
«Διαπιστώσαμε πόσο έχει εξελιχθεί το οικοσύστημα της καινοτομίας στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση και αναρωτηθήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε να εξελιχθεί ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό που μάθαμε από το παράδειγμα άλλων χωρών είναι ότι ένα αναδυόμενο οικοσύστημα, όπως το ελληνικό, μπορεί να ωφεληθεί τρομερά από ένα τεράστιο διεθνές φεστιβάλ καινοτομίας», παρατήρησε ο κ. Ράσμουσεν κατά τη παρουσίαση του Panathenea στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα αρχαία Παναθήναια ήταν το πρωτότυπο φεστιβάλ καινοτομίας και δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο από το να το επανεφεύρουμε».
Οι εμπνευστές της διοργάνωσης γνωρίστηκαν στο παγκοσμίου φήμης φινλανδικό φεστιβάλ Slush και κατά τον σχεδιασμό του ελληνικού φεστιβάλ αποφάσισαν να κρατήσουν τρία σημαντικά στοιχεία της φινλανδικής διοργάνωσης: Αποτελεί μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, διοργανώνεται από φοιτητές και δίνει έμφαση στους δημιουργούς. Πρόσθεσαν, όμως, και κάτι νέο: Τα Panathenea δεν θα αποτελούν μόνο ένα φεστιβάλ τεχνολογίας, αλλά θα συνδέουν την τεχνολογία και την τέχνη με την καινοτομία.
«Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε μία διοργάνωση για όλον τον κόσμο και ο πυρήνας του να είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την οποία να τρέχουν πάντα φοιτητές και πρόσφατα απόφοιτοι», εξήγησε ο συνιδρυτής και CEO του Panathenea, Λευτέρης Κατσιαδάκης.
Το φεστιβάλ, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τις 7 έως 9 Μαΐου με στόχο να γίνει ετήσιος θεσμός, είχε ως επίκεντρο το Ωδείο Αθηνών, οι δύο σκηνές του οποίου φιλοξένησαν παγκοσμίου φήμης ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι ιδρυτές του Canva, Μέλανι Πέρκινς και Κλιφ Όμπρεχτ, οι οποίοι συμμετείχαν μέσω ολογράμματος, ο ιδρυτής του φεστιβάλ Slush, Πίτερ Βεστερμπάκα, η ηθοποιός, Ναόμι Χάρις και η ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Kesha, καθώς και στελέχη από μεγάλες εταιρείες καινοτομίας από όλον τον κόσμο. Επίσης, το πρόγραμμα περιελάμβανε έναν διαγωνισμό για ανερχόμενους επιχειρηματίες, αλλά και περισσότερα από 30 side events σε όλη την Αθήνα, με στόχο τη δικτύωση ανάμεσα στους 2.000 συμμετέχοντες.
Βλέπε σχετικά Παναθήναια: Η μεγάλη γιορτή της καινοτομίας στην Αθήνα- Το φεστιβάλ που φιλοδοξεί να γίνει ορόσημο