Πρόκληση Οσμάν – Αταμάν: Θ’αντιδράσει η διοίκηση του Παναθηναϊκού στις ανθελληνικές δηλώσεις τους;

Θα τολμήσει ο υπερπατριώτης Δ. Γιαννακόπουλος να «φάει» προπονητή και παίκτη εν’ όψει Αμπού Ντάμπι ή όλα έχουν την τιμή τους;

Την έντονη δυσφορία όχι μόνον των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, αλλά και όλων των Ελλήνων προκαλούν οι αναρτήσεις του Τσεντί Οσμάν και του προπονητή του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, με αφορμή την τουρκική εθνική εορτή της 19ης Μαΐου, «Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού», που συμπίπτει με την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία, πέρα από την τουρκική προπαγανδιστική της χρήση, συνδέεται για τους Έλληνες με τις μνήμες της Μικρασιατικής Καταστροφής και τις θηριωδίες του τουρκικού στρατού υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Τούρκος παίκτης του Παναθηναϊκού ανήρτησε στα social media μήνυμα με ύφος υπερηφάνειας για την «κληρονομιά του Ατατούρκ», γράφοντας:

«Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να συνεχίσουμε την κληρονομιά που μας άφησε ο Κεμάλ Ατατούρκ, με αποφασιστικότητα. Χρόνια πολλά για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Ataturk, Νεολαίας και Αθλητισμού».

Για το ενδεχόμενο να κατέβει η σχετική ανάρτηση παραθέτουμε και εικόνα της:

 

Ύμνοι στον Ατατούρκ και από τον προπονητή του Παναθηναϊκού

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, ο οποίος δεν δίστασε να γράψει δημόσια:

«Ευτυχισμένη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης του Ataturk, Νεολαίας και Αθλητισμού. Μία ημέρα που αφιερώθηκε και εμπιστεύτηκε στη νεολαία της Τουρκίας».

Βέβαια, απ’ ό,τι φαίνεται, ολόκληρος ο λογαριασμός του έχει κατέβει. Όμως… λίγο αργά!

Η τοποθέτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος όταν προέρχεται από τον προπονητή ενός εκ των ιστορικότερων ελληνικών συλλόγων, προκαλώντας ερωτήματα για την ευαισθησία του απέναντι στην ελληνική ιστορική μνήμη. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο ηγέτης του συλλόγου, ο πρόεδρος Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δεν χάνει ευκαιρία σε δημόσιες αναρτήσεις του να τοποθετείται ως «υπερπατριώτης», συγκινώντας ένα τεράστιο ποσοστό των Ελλήνων χρηστών του Ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι με τη σειρά τους μάλιστα, δεν χάνουν την ευκαιρία να του ζητούν να ιδρύσει πατριωτικό κόμμα.
Ατατούρκ: Ιδρυτής της Τουρκίας ή σφαγέας του Ελληνισμού;

Για τους νεώτερους, που ίσως να μην έχουν διδαχθεί την αλήθεια, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μπορεί να θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, όμως στην ελληνική συνείδηση παραμένει ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και σκοτεινά πρόσωπα της Ιστορίας. Υπό την ηγεσία του οργανώθηκαν οι εκκαθαρίσεις και ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με αποκορύφωμα τη σφαγή στη Σμύρνη το 1922.

Η δημόσια εξύμνησή του από μέλη ελληνικής ομάδας δεν μπορεί να ιδωθεί ως αθώα πράξη. Αντίθετα, συνιστά πρόκληση και ασέβεια προς τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων που εξοντώθηκαν ή εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η ανάγκη για σεβασμό στην Ιστορία

Σε μια εποχή όπου η Ιστορία συχνά παραγκωνίζεται στο όνομα της «διπλωματίας» και του κατευνασμού ή της «πολιτισμικής συνύπαρξης», η ελληνική κοινωνία οφείλει να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη και την αυτογνωσία της. Ο αθλητισμός ενώνει, αλλά δεν μπορεί να γίνει όχημα για την αποδοχή ιστορικών ψευδών ή την εξιδανίκευση ηγετών που συνδέονται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από πρόσωπα που εκπροσωπούν έναν σύλλογο με βαθιές ρίζες στον Ελληνισμό, δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες. Απαιτείται υπευθυνότητα και στοιχειώδης σεβασμός απέναντι στην Ιστορία και τους Έλληνες, τόσο σ’ αυτούς που έχυσαν το αίμα τους αντιστεκόμενοι και εν τέλει διωκόμενοι από τις πατρογονικές τους εστίες, όσο και σ’ αυτούς που επέζησαν και μεταλαμπάδευσαν τα πάθη του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Ντροπή!

Πηγή: Newsfire

Facebook
Twitter
Email