Το Τέταρτο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας (ADF-2025), που πραγματοποιήθηκε στο Μπέλεκ της Αττάλειας με θέμα «Αγκαλιάζοντας τη Διπλωματία σε έναν Διχασμένο Κόσμο» φιλοξενώντας πάνω από 6.000 συνέδρους από 155 χώρες, την περίοδο 11-13 Απριλίου 2025, ολοκληρώθηκε με συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην επίσημη τελετή λήξης.
Φέτος, 155 χώρες συμμετείχαν στο Φόρουμ, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και υπό την αιγίδα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διοργανώθηκαν 50 συνεδριάσεις στο Diplomacy Forum, στο οποίο συμμετείχαν 21 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 5 αντιπρόεδροι κρατών και κυβερνήσεων, 2 πρόεδροι της Βουλής, 64 Υπουργοί και 61 εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.
Φιλοξενώντας περισσότερα από 6.000 άτομα, το Antalya Diplomacy Forum-2025 περιελάμβανε στο πρόγραμμά του πάνελ και συνεδριάσεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τη νέα εποχή στη Συρία, καθώς και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διάφορες γεωγραφικές περιοχές από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μέση Ανατολή, από την Ασία και τον Ειρηνικό έως την Αφρική.
Στο πλαίσιο του φόρουμ, πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα η συνάντηση της Ομάδας Επαφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας-Αραβικού Συνδέσμου Γάζας και τη δεύτερη η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του Τριμερούς Μηχανισμού Διαβούλευσης Τουρκίας-Βοσνίας-Ερζεγοβίνης-Κροατίας. Την τελευταία ημέρα του Φόρουμ, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Μηχανισμού Ασφαλείας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ιράκ.
Το φόρουμ ολοκληρώθηκε με την τελική συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan, μετά τα πάνελ που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία ημέρα των εργασιών του φόρουμ.
Πήγαν στην Τουρκία για να κατηγορήσουν την Ελλάδα..
Στο προαναφερθέν πλαίσιο, τα θέματα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων ήταν εκτός θεματολογίας και ως εκ τούτου έμειναν στο περιθώριο και οι φιλοπροξενικοί μικροπαράγοντες από την Κομοτηνή και την Ξάνθη που προσπαθούν να βρούν λόγο και αποστολή πολιτικής ύπαρξης, προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τουρκικού παρακράτους.
Οι φιλοπροξενικοί μικροπαράγοντες που εκπροσωπούν ένα μικρό τμήμα της τρισυπόστατης θρησκευτικής Μειονότητας της Θράκης, περιφέρονταν σε διαδρόμους κι αίθουσα του συνεδριακού χώρου, προσπαθώντας ν’αποσπάσουν κάποια δήλωση συμπάθειας ή ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο όπως συνέβη με τους κκ Erol Özvar , Mehmet Naci İnci , Nuh Yılmaz, Mehmet Kemal Bozay,. Zafer Sırakaya,Ahmet Demirer Tuba Korkmaz
Ιδιαίτερα επίμονος ήταν ο Εγκάθετος Χουσεΐν Μπαλτατζή ο οποίος και φιλοξενήθηκε σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ όπου μαζί με τους λοιπούς Παρακρατικούς κι Εγκαθέτους επέμεναν στο ανθελληνικό αφήγημά τους για την καταπιεσμένη “τουρκική μειονότητα” δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως: α) το δικαίωμα της” μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας που ζει στη Δυτική Θράκη” να εκλέγει τους θρησκευτικούς ηγέτες της β)το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει αυτούς τους μουφτήδες και παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των μειονοτήτων γ) το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη τζαμί στην Αθήνα δ) την “ρητορική μίσους” και την καταπίεση που (δήθεν) υφίστανται μέλη της Μειονότητας κλπ.
Τα παραπάνω βεβαίως δεν θα αναπαραχθούν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ στα τοπικά παρουσιάζεται η εικόνα των Εγκαθέτων και Παρακρατικών να συμμετέχουν ΣΑΝ σύνεδροι, ενώ στην πραγματικότητα απλώς περιφέρονταν άγνωστοι ανάμεσα σε αγνώστους, δεν συμμετείχαν ως ομιλητές σε κανένα από τα πάνελ του συνεδρίου, με εξαίρεση μία παρέμβαση που έκανε ως ακροατής ο Χ. Μπαλτατζή σε ένα θεματικό στρογγυλό τραπέζι.