Ανακλήσεις ασύλου για Τούρκους υπηκόους με διασυνδέσεις σε τρομοκρατικά και εγκληματικά δίκτυα

Ανακλήθηκαν 513 καθεστώτα ασύλου από το 2021 — Οργανωμένος επανέλεγχος με εμπλοκή ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ


Με αιχμή το πρόσφατο κύμα στοχευμένων δολοφονιών Τούρκων υπηκόων στην Αθήνα, που αποδίδονται σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών της τουρκικής μαφίας, η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική αναδιάταξη της πολιτικής ασύλου.

Όπως αποκαλύφθηκε, ειδική ομάδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επανεξετάσει όλους τους επίμαχους φακέλους διεθνούς προστασίας από το 2021 και εξής, οδηγώντας ήδη σε 513 ανακλήσεις καθεστώτος, εκ των οποίων:

  • 409 αφορούν πλήρη άρση ασύλου

  • 104 επικουρική προστασία

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, 13 ανακλήσεις αφορούν αποκλειστικά Τούρκους υπηκόους που, αν και είχαν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, στη συνέχεια εντοπίστηκαν να συνδέονται με ύποπτες πολιτικές ή εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως:

  • FETÖ (30 περιπτώσεις)

  • PKK (10 περιπτώσεις)

  • HDP (15 περιπτώσεις με πολιτική σύνδεση)

  • YPG (2 περιπτώσεις)

  • TKP/ML (1 περίπτωση)

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι πριν από το 2021 –επί προηγούμενης διακυβέρνησης– δεν είχε καταγραφεί ούτε μία ανάκληση, ενώ δεν υφίστατο καν αρμόδιο Τμήμα εντός της Υπηρεσίας Ασύλου. Η πολιτική στροφή ήρθε τον Ιούνιο του 2021, με τη σύσταση του Τμήματος Ανακλήσεων και Αποκλεισμού.

Το νέο μοντέλο προβλέπει συστηματική παρακολούθηση και διασταυρώσεις με:

  • βάσεις δεδομένων EURODAC

  • τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών

  • συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ

Όπως τονίζεται, δεν πρόκειται για επικοινωνιακή καμπάνια, αλλά για διαρκή, ενεργή επιτήρηση όσων φέρουν καθεστώς προστασίας. Ειδικά για τους Τούρκους υπηκόους, η Ελλάδα διαμηνύει πως το άσυλο δεν θα χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για εξαγόμενες συγκρούσεις, τρομοκρατικά δίκτυα ή συμμορίες.

«Όποιος μπήκε στη χώρα υποκρινόμενος τον διωκόμενο, αλλά αποδείχθηκε μέρος του προβλήματος, θα βρεθεί εκτός», σημειώνουν πηγές του Υπουργείου.

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για τη Θράκη, όπου έχουν καταγραφεί πολλαπλές ροές αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, ενίοτε με συγκεχυμένα πολιτικά ή επιχειρησιακά προφίλ.

Ελλάδα: Στρατηγικός επανέλεγχος αιτήσεων ασύλου Τούρκων με έμφαση στην ασφάλεια

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ερευνήσει εκτενώς τις αιτήσεις ασύλου Τούρκων υπηκόων έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση στην Τουρκία, με τουρκικά μέσα να αναδεικνύουν το θέμα. Η Αθήνα ενεργεί σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, εφαρμόζοντας αυστηρούς ελέγχους και ανακλήσεις ασύλου σε περιπτώσεις ατομικής εμπλοκής σε παράνομες και εξτρεμιστικές δραστηριότητες.

Η Αθήνα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, κινείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, εφαρμόζοντας την Οδηγία 2004/83/ΕΚ και τον Κανονισμό 2580/2001, με στόχο να μην επιτρέψει την παραμονή προσώπων που απειλούν την εσωτερική ασφάλεια. Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και τη διείσδυση ύποπτων δικτύων στη χώρα.

Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα στέλνει μήνυμα προς εταίρους και αντιπάλους πως δεν θα γίνει «καταφύγιο» εγκληματιών ή προβοκατόρων, ενώ ο αυστηρός έλεγχος ενισχύει την αξιοπιστία του μηχανισμού ασύλου και προστατεύει όσους πραγματικά κινδυνεύουν.


Τουρκική Μαφία: Η ΕΕ συνορεύει με ένα Κράτος-Συμμορία

Facebook
Twitter
Email