Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής του Έβρου καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή διατυπώθηκαν σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι υπουργείων, βουλευτές, επιχειρηματίες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της περιοχής στο πλαίσιο του του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.
Delphi Forum: Οι προκλήσεις και ευκαιρίες για τον Έβρο σήμερα
Τα σχέδια της Eldorado Gold για Πέραμα και Σάπες στη Θράκη
Σε εκείνα τα πάνελ συζητήσεων κατεγράφη -αν και δεν γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα- η τοποθέτηση που έκανε την 10/4/2025 ο Γενικός Διευθυντής της Thracean Mining SA (Eldorado Gold), κ. Λεωνίδας Μπακούρας αναφορικά με τον ορυκτό πλούτο της περιοχής τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ορυκτούς πόρους, που μπορεί να τους εκμεταλλευτεί και η επένδυση της εταιρείας στον Λόφο του Περάματος θα φέρει 25% αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.
Να υπενθυμίσουμε ότι η συζήτηση διεξήχθη και υπό την σκιά των δηλώσεων εκπροσώπων του τοπικού πολιτικού δυναμικού, προεξαρχόντων του βουλευτή της ΝΔ κ. Ευρ. Στυλιανίδη και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Ζαμπούκη για τον “επικείμενο ή εν εξελίξει “εποικισμό” της περιοχής με αφορμή τις αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας στους νομούς Ροδόπης και Έβρου αντίστοιχα, οι οποίες απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ,εκ νέου, διαβάσαμε την 26/4/2025 σε ρεπορτάζ οικονομικής ενημερωτικής ιστοσελίδας για την “χρυσοφόρο Θράκη” ότι “το χρυσοφόρο κοίτασμα βρίσκεται μεταξύ των νομών Έβρου και Ροδόπης, στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας Σαπών” σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο γενικός διευθυντής των Μεταλλείων Θράκης (Thracean Mining SA) του ομίλου Eldorado Gold.
Λ. Μπακουράς: Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη
Μάθαμε επιπλέον ότι το έργο στον Λόφο Περάματος περιέχει 10,3 εκατ. τόνους αποθεμάτων (αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα) με περίπου 3,0 γρ./τόνο χρυσού.Το επόμενο κοίτασμα που σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί η Eldorado Gold βρίσκεται στις Σάπες του νομού Ροδόπης, όπου υπάρχουν πιθανά αποθέματα 637.000 ουγγιών χρυσού, με μέσο όρο ποιότητας 15,1 γρ/τόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Μπακουρά πρόκειται για μία επένδυση 430 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσφέρει 700 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ανταποδοτικά τέλη στους δύο δήμους.Η παραγωγή του μεταλλείου χρυσού στον Λόφο Περάματος προβλέπεται να ανεβάσει την Ελλάδα στην κορυφή των παραγωγών χρυσού στην Ευρώπη.
Γραφείο Πρωθυπουργού:«Τίποτα καταναγκαστικά» για την εξόρυξη χρυσού
Κατά την χθεσινή επίσκεψη της κ. Έλενας Σώκου στον Δήμο Μαρωνείας -Σαπών ερωτηθείσα για το θέμα της εξόρυξης χρυσού απάντησε ότι “Οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε μια διαρκή διαβούλευση για τα συγκεκριμένα θέματα” τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι υπέρ κάθε επένδυσης που σέβεται το περιβάλλον αλλά και που δέχεται η τοπική κοινωνία, στεκόμενη στην παρουσία της εταιρείας σε άλλες περιοχές όπως η Χαλκιδική, επαναλαμβάνοντας πως το ζήτημα είναι σε μια διαρκή διαβούλευση.Έχει φανεί όλα τα προηγούμενα χρόνια πως δεν έχει γίνει τίποτα καταναγκαστικά ποτέ, ούτε έχει επιβληθεί κάτι σε κάποιον” κατέληξε η κ. Έλενα Σώκου.
Με αφορμή τα ανωτέρω το RP ζήτησε εκ νέου την τοποθέτηση του κ. Ανέστη Στρατιάδη εκ των ιδρυτικών μελών της «Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά του Χρυσού», σχετικά με τα διαφαινόμενα σχέδια ων Μεταλλείων Θράκης (Thracean Mining SA) του ομίλου Eldorado Gold .
Ανέστης Στρατιάδης: Επαγρυπνούμε για τις κινήσεις των Χρυσωρύχων στην περιοχή μας
Ανέστης Στρατιάδης: Τα μεταλλεία δεν είναι λύση για τον τόπο μας. Είναι η καταστροφή του!
Η ολομέτωπη επίθεση εκ μέρους της εταιρείας “Μεταλλεία Θράκης ΑΕ” ενάντια στην τοπική κοινωνία συνεχίζεται.
1. Ο διευθυντής της εν λόγω εταιρείας Λεωνίδας Μπακουρας υποστηρίζει:“Η Eldorado έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με την επένδυση στις Σκουριές.Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Θράκη από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου” και ότι η εταιρεία του θα φέρει “αντίστροφο επικοισμο στην Θράκη”.
Να απαντήσουμε στον κύριο ότι η Eldorado με αιματηρή καταστολή συνέχισε την “επένδυση” της στην Χαλκιδική και στις Σκουριές.Εχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα δάσους και ο αγωνας ενάντια στα μεταλλεία ακόμα συνεχίζεται.
Αφού δίχασαν την κοινωνία και κατέστειλαν με αστυνομικά μέτρα κάθε αντίδραση, πανηγυρίζουν τώρα για ψήφο εμπιστοσύνης (χωρίς ποτέ βέβαια να έχουν γίνει εκλογές γι’αυτό παρά μόνο στο μυαλό του κυρίου διευθυντή).
2.Το δεύτερο που υποστηρίζει η εταιρεία είναι ότι η μόνη λύση για την Θράκη είναι η μεταλλουργία χρυσού..
Είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια η Διανομαρχιακη Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου ενάντια στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού έχει καταγγείλει την υποβάθμιση της περιοχής μας από τις κυβερνήσεις,οι οποίες κωφευουν στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη.
Το ΓΕΩΤΕΕ και το ΤΕΕ Θράκης,οι αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς (Δήμοι,Περιφέρεια) καταθέτουν εδώ και χρόνια προτάσεις για την αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής.
Άνταυτου οι κυβερνήσεις αποδυναμώνουν τις κρατικές υπηρεσίες από υπαλλήλους η κλείνουν υποδομές που είναι απαραίτητες για την βοήθεια του αγροτικού πληθυσμού και όχι μόνο.
Αντιστρέφοντας τα αιτήματα του οικολογικού κινήματος για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας,το κράτος δίνει άδειες για φωτοβολταϊκά σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας (πεδινα-αρδευομενα).
Έχει γεμίσει και συνεχίζει να εγκαθιστά ανεμογεννήτριες σε όλα τα βουνά μας ακόμα και μέσα σε περιοχές Natura η ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς ακόμα και απαλλοτριωνοντας χωράφια αγροτών στον βόρειο Έβρο.
Σκοπεύουν να εγκαταστήσουν “γιγάντιες” παράκτιες ανεμογεννήτριες που δεν υπάρχουν τέτοια “τέρατα” πουθενά στην Ευρώπη.
Η Σαμοθράκη και η Αλεξανδρούπολη θα έχουν να δείχνουν στους τουρίστες την θέα αυτών των “πιλοτικών ΑΠΕ”.
3. Να λοιπόν γιατί ο κύριος Μπακουρας επικαλείται θρασυτατα τον μονόδρομο που μας ετοιμάζουν.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα μεταλλεία αποκλείουν κάθε άλλη δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα στην κτηνοτροφία,την αλιεία η τον τουρισμό.
Πρέπει όλοι μαζί να αντιταχθούμε στα σχέδια τους.Υπονομευουν το παρόν το μέλλον όλων μας.
Για όσους στραβό κοιτάζουν τις θέσεις εργασίας που διαφημίζει η εταιρεία (από 120 εγιναν180 μετά 200 και τώρα τις φούσκωσαν στις 700,ενώ άλλου τις εμφανίζουν για 800,κατά το ρητό,δικές μας είναι ότι θέλουμε λέμε και ελπίζουμε να τσιμπήσουν) έχουμε να πούμε ότι είναι για 8 η 10 χρόνια το πολύ.
Θέλοντας να το τραβήξουν και επ αυτού θα τα κάνουν 20 τα χρόνια.
4. Μετά όμως το τέλος των εργασιών εμείς θα έχουμε έναν κατεστραμμένο τόπο που εκτός από το ανάγλυφο που δεν θα θυμίζει τίποτα με το σημερινό θα μας αφήσουν και τεράστιες λίμνες τοξικών τελμάτων που εσαεί θα πρέπει να διαχειρίζονται οι απόγονοι μας με τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και του τόπου και της θάλασσας από ένα ατύχημα.
Τα μεταλλεία δεν είναι λύση για τον τόπο μας. Είναι η καταστροφή του!