Η ομάδα έργου της FUEN Women of Minorities διοργάνωσε το δεύτερο θεματικό του συνέδριο, με τίτλο «Προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση πολλαπλών και διατομεακών μορφών ανισότητας», από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα. Με οικοδεσπότη την οργάνωση μέλος της FUEN, Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (EFECON), αυτό το συνέδριο συγκέντρωσε 30 εκπροσώπους από 15 ευρωπαϊκές χώρες, που εκπροσωπούν 16 μειονοτικές ομάδες, με στόχο τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες.
Το συνέδριο άνοιξαν η Olivia Schubert, Αντιπρόεδρος του FUEN, και ο Καθ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Πρόεδρος της EFECON. Επιπλέον, στους συμμετέχοντες διαβάστηκαν γραπτοί χαιρετισμοί της Χριστίνας Αγορίτσα από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενειακών Υποθέσεων. Αξιοσημείωτοι ομιλητές της ακόλουθης διάσκεψης ήταν η καθ. Antonija Petričušić από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, Κροατία, Aniko Orsos από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία, Ingeborg Larssen, Σύμβουλος στο Κοινοβούλιο Sami στη Νορβηγία, και Mihail Stojanoski, Διαχειριστής του GREVIO (Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη δράση κατά της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας) στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στην κεντρική ομιλία της, η καθ. Antonija Petričušić τόνισε τα διεθνή πλαίσια για την προώθηση της ισότητας των φύλων, σημειώνοντας ότι, ενώ η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου είναι μια στραμμένη προς το μέλλον προσέγγιση, οι χώρες δεν την έχουν ακόμη εφαρμόσει.
Οι συζητήσεις της εκδήλωσης διερεύνησαν πολλαπλές διαστάσεις της ανισότητας, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων θεσμικών διακρίσεων, φραγμών πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες σε αγροτικές περιοχές και των προκλήσεων της υποεκπροσώπησης που αντιμετωπίζουν οι νεαρές γυναίκες της μειονότητας σε ηγετικούς ρόλους. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες της μειονότητας και στις γυναίκες γενικότερα.
Επιπλέον, η εκδήλωση κάλυψε τον ρόλο του κράτους στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών της μειονότητας. Θετικά παραδείγματα από διάφορες χώρες έδειξαν πώς τα νομικά πλαίσια, οι κρατικές πρωτοβουλίες και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης μπορούν να ενδυναμώσουν τις γυναίκες σε μειονοτικές κοινότητες, να αντιμετωπίσουν τις συστημικές διακρίσεις και να καταπολεμήσουν την ενδοοικογενειακή βία. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης επισημάνθηκε ως σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προστασία των γυναικών μειονοτήτων από τους καταναγκαστικούς γάμους και άλλες μορφές βίας. Μια στρογγυλή τράπεζα για τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους της μειονότητας να μοιραστούν προσωπικά ταξίδια.
Τα αποτελέσματα των συζητήσεων σε πάνελ επιβεβαίωσαν ότι τα διαρθρωτικά ζητήματα συχνά μοιράζονται διασυνοριακά και κοινότητες. Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της κρατικής/κυβερνητικής παρέμβασης, τόσο για τη χάραξη πολιτικών όσο και για τη διασφάλιση της εφαρμογής τους.
Οι διοργανωτές του συνεδρίου προέβαλαν επίσης το πιλοτικό επεισόδιο της σειράς βίντεο Women of Minorities, δηλαδή ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την Anna Navarro Schlegel, που αναγνωρίζεται ως μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια τεχνολογία. Μιλώντας διαδικτυακά στους συμμετέχοντες, η Anna N. Schlegel συζήτησε τις εμπειρίες της ως γυναίκα ηγέτιδα σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα και μοιράστηκε στρατηγικές για την υπέρβαση των φραγμών. «Όταν μια γυναίκα έχει αυτοπεποίθηση, το μίσος δεν μπορεί να την επηρεάσει. Και για να χτίσει τέτοια αυτοπεποίθηση, για να γίνει ηγέτης, χρειάζεται να οικοδομεί συνεχώς τον εαυτό της – μέσω της εκπαίδευσης, των μη τυπικών εκπαιδεύσεων, της ανάπτυξης δεξιοτήτων, της ανάπτυξης δικτύων υποστήριξης και οτιδήποτε θα τη βοηθούσε να προχωρήσει προσωπικά και επαγγελματικά». ήταν το μήνυμα της Άννας.
Καθώς ολοκληρώθηκε το συνέδριο, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για συνέχιση της συνεργασίας, προτείνοντας τις «Ανισότητες στην εκπροσώπηση και τη συμμετοχή των μειονοτήτων» ως θέμα για μια μελλοντική εκδήλωση το 2025.
Για να εδραιώσει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, η FUEN θα αναπτύξει μια σύντομη έκθεση για το θέμα της πολιτικής έως τα τέλη του 2024, η οποία θα δημοσιευθεί στον ιστότοπο του έργου ( www.womenofminorities.eu ).
Ανθελληνική προπαγάνδα από την ΕΟΤΔΘ
Η εδρεύουσα στην ΟΔ Γερμανίας , (Wemerstr. 2D-58454 Witten) ΜΚΟ γνωστή ως ΕΟΤΔΘ-ABTTF (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης – «ΕΟΤΔΘ), καταχωρηθείσα στο Μητρώο των Συλλόγων του Ειρηνοδικείου Γκίσσεν της Γερμανίας ανέφερε σε την παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι των γυναικείων συλλόγων λόγω της λέξης «Τουρκική» στο όνομά τους ως παράδειγμα των συστηματικών διακρίσεων του κράτους σε βάρος της Τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη καθώς εξέφρασε τις επιπτώσεις της υπανάπτυξης της Δυτικής Θράκης για τις Τουρκάλες στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) συμμετείχε στο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) της οποίας είναι μέλος, για τις γυναίκες από τις μειονότητες που έλαβε χώρα στην Αθήνα μεταξύ 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2024.
Η Melek Kırmacı, Υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων του ABTTF συμμετείχε ως ομιλήτρια στο συνέδριο με τίτλο «Προσεγγίσεις των Πολλαπλών και Διατομεακών Μορφών Ανισότητας» που φιλοξενήθηκε από την Οικουμενική Ομοσπονδία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (Οι.Ομ.Κω) η οποία αποτελεί μέλος του FUEN.
Στην ενότητα για το ρόλο του κράτους και των θεσμών, η Melek Kırmacı, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του ABTTF, ο Nikolas Uzunoğlu, Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω, η Georgia Amilia Voulgari και η İlay Örs, εκπρόσωποι της Οι.Ομ.Κω, συζήτησαν το ρόλο του κράτους στη μειονοτική πολιτική έναντι της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα και της Ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Τουρκία.
Στην παρουσίασή της σε αυτή τη συνεδρία, η Melek Kırmacı υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών ως παράγοντα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των γυναικών που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης και δήλωσε ότι η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι θα πρέπει να διασφαλίζεται εντός αυτού του πλαισίου. Το ABTTF αναφέρθηκε στην αίτηση που υποβλήθηκε στο δικαστήριο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης, που ιδρύθηκε το 2001, η οποία απορρίφθηκε λόγω της λέξης «Τούρκος» στο όνομά του και διαβίβασε τη διαδικασία αίτησης στο ΕΔΔΑ. Το ABTTF τόνισε το γεγονός ότι στις ξεχωριστές προσφυγές της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης και του Συλλόγου Μειονότητας Νεολαίας Νομού Έβρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης στο ΕΔΔΑ, το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και ότι η Ελλάδα δεν είχε εφαρμόσει τις αποφάσεις στις τρεις υποθέσεις, οι οποίες σήμερα είναι γνωστές ως ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά, για περισσότερα από 16 χρόνια. Το ABTTF δήλωσε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Νομού Ξάνθης, ο οποίος ιδρύθηκε μετά τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, δεν καταχωρήθηκε λόγω της λέξης Τούρκος στο όνομά του και ότι η κατάσταση αυτή είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα των συστηματικών διακρίσεων του κράτους σε βάρος της Τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, αναφέροντας ότι παρόμοια προβλήματα θα συνεχιστούν όσο δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ στην υπόθεση Μπεκίρ Ουστά.
Δεύτερον, το ABTTF δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα των συνειδητών πολιτικών του κράτους, η Δυτική Θράκη είναι υπανάπτυκτη, τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά στην περιοχή λόγω των περιορισμένων ευκαιριών απασχόλησης, οι άνδρες που ανήκουν στην Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης μεταναστεύουν στο εξωτερικό για εποχιακές θέσεις εργασίας και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δεύτερα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομία αυξάνοντας το βάρος τους στην οικογένεια.
Τρίτον, το ABTTF δήλωσε ότι η ρητορική μίσους κατά της Τουρκικής κοινότητας έχει διαδοθεί ευρέως λόγω της επισήμανσης και της στοχοποίησης της Τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη και ότι η κατάσταση αυτή έχει αυξήσει την απομόνωση των Τούρκων γυναικών στην περιοχή. Το ABTTF δήλωσε ότι η παρεμπόδιση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και οι γενικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα κατά της Τουρκικής κοινότητας δημιουργούν εμπόδια για τη συμμετοχή των Τούρκων γυναικών στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και δημόσια ζωή.
Αντί Επιλόγου
https://www.komotinipress.gr/o-xalit-xampipoglou-analamvani-diatetagmeni-kivernitiki-apostoli/
https://www.komotinipress.gr/i-egkatheti-metatrepoun-tin-thraki-se-kentro-aposxistikou-ethnikismou/