Ο Σύλλογος Μαθητευσάντων και Αποφοίτων Λυκείων «Ιμάμ Χατίπ» (BIHLIMDER) που θεωρείται βαθιά φιλικός προς το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και πρόεδρος του οποίου είναι ο Μεχμέτ Εμίν Αμέτ ανακοινώθηκε ότι θα φιλοξενήσει εκδήλωση-ομιλία για την ισλαμική σκέψη στα Βαλκάνια.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ως τίτλο «Περιοδικά στα Βαλκάνια: Η περιπέτεια της ισλαμικής σκέψης 1918-1990» και θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή την Τρίτη 20 Μαΐου στις 11:00.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν καθηγητές-θεολόγοι όπως οι κκ: Ahmet Köroğlu,Hamdi Çilingir, Fation Shabani, Enisa Alomerovic που θ’αναπτύξουν θεματικές ενότητες για Βαλκάνια, Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο στο πλαίσιο πρότζεκτ που χρηματοδοτήθηκε και υποστηρίχθηκε από την κρατική οργάνωση ΥΤΒ – Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων.
Σύλλογος Μαθητευσάντων και Αποφοίτων Λυκείων «Ιμάμ Χατίπ» (BIHLIMDER)

Η εν λόγω παραθρησκευτική δομή υπάγεται στο δίκτυο του πολιτικού ισλάμ της Θράκης ενώ ο κ. Μεχμέτ Εμίν Αχμέτ, θεολόγος (1964, Εσοχή Ροδόπης) είναι εκτός από Πρόεδρος της και υπάλληλος της παρακρατικής παραθρησκευτικής δομής της ψευδομουφτείας Κομοτηνής.
Ο κ. Μεχμέτ Εμίν Αχμέτ έχει “χρισθεί” για ειδικές αποστολές από τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν και το βαθύ ισλαμικό πυρήνα του παραερντογανικού καθεστώτος ήδη από το μακρινό 2013 με την διαμεσολάβηση και του κραταιού τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν. Κι αυτός συνδέεται με την YTB και την DIYANET (Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας) και μάλιστα είναι επιφορτισμένος με το έργο του εξισλαμισμού και πλήρους εκτουρκισμού της Μειονότητας διοχετεύοντας μαθητικό δυναμικό σε σχολεία της Τουρκίας. Βασικός στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση μαθητών στο να σπουδάσουν ακόμη και στην μέση εκπαίδευση στην Τουρκία με διαμονή σε οικοτροφεία, όπου συχνά παρέχεται δωρεάν διαμονή σε εστίες. Εκτιμάται, ότι ένας ακόμη στόχος του είναι και η ταυτόχρονη πλήρης υποβάθμιση του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής “Χαϊριγιέ”
“Περιοδικά στα Βαλκάνια: Η περιπέτεια της ισλαμικής σκέψης”
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί υποέργο του πρότζεκτ «Περιοδικά στα Βαλκάνια: Η περιπέτεια της ισλαμικής σκέψης 1918-2018», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Βαλκανικών Σπουδών και υποστηρίζεται από την YTB, και στοχεύει να αντιμετωπίσει τη σκέψη που αναδύθηκε στη σύγχρονη περίοδο στα Βαλκάνια μέσω των περιοδικών.
Το έργο, το οποίο είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί την περίοδο 2023-2025 και να διαρκέσει 3 χρόνια, ενώ καλύπτει τρεις διαφορετικές περιόδους: 1918-1945, 1945-1990 και 1991-2018 και το υποστηρίζει με μελέτες προφορικής ιστορίας.
Το έργο καλύπτει περιοδικά που προέρχονται από την πΠΓΔΜ/ Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Κροατία.
Ερευνητές που εργάζονται πάνω στη σύγχρονη και ισλαμική σκέψη στα Βαλκάνια αποτελούν το γενικό κοινό-στόχο αυτού του έργου.
Το έργο αυτό αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός σημαντικού αρχείου δημοσιεύσεων που καλύπτουν αυτήν την περίοδο στα Βαλκάνια και στην καταγραφή πολιτιστικών αξιών μέσω μελετών προφορικής ιστορίας που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο αυτό.
Η γενική ιδέα του πρότζεκτ εντάσσεται στις δράσεις ήπιας ισχύος και διεύρυνσης της εθνο-θρησκευτικής γεωγραφίας για το Ισλάμ στα Βαλκάνια και για θέματα που αφορούν στη μόνιμη καθιέρωση του Ισλάμ στην περιοχή,
