Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα ΝΙΚΗ, μέσω του βουλευτή Αχαΐας και μέλους της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Σπύρου Τσιρώνη, υπέβαλε προς την κυβέρνηση δέσμη προτάσεων για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Οι προτάσεις υποβλήθηκαν προς τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Άμυνας, κατόπιν αιτήματος για παρατηρήσεις επί της Πρότασης Κανονισμού COM (2025) 101.
Η ΝΙΚΗ ζήτησε από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τις προτάσεις της στο πακέτο προτάσεων που θα δοθεί στην Δανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε την 1/7/2025.
Προτάσεις
- Διαφάνεια και Σαφήνεια στον Κανονισμό: Η κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερείς πληροφορίες για τα μέτρα και τις διατάξεις του Κανονισμού COM(2025) 101 που υποστηρίζει, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες.
- Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων: Να θεσπιστούν σαφείς διαδικασίες για την εκτίμηση της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εξετάσεων, για την αποτροπή κατάχρησης του καθεστώτος προστασίας.
- Ισόρροπη Διαχείριση Επιστροφών: Ο Κανονισμός να περιλαμβάνει μηχανισμούς για την αποτροπή επιστροφών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και τις λοιπές χώρες υποδοχές από άλλες χώρες της Ε.Ε., ώστε να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε «αποθήκη» λαθρομεταναστών.
- Παροχή Δεδομένων για Επιστροφές: Η κυβέρνηση να παρουσιάσει στοιχεία για τις επιστροφές αιτούντων άσυλο από το 2021 έως το 2024 και προβλέψεις για το 2025, μαζί με σχέδια για τη διαχείριση πιθανών αυξήσεων.
- Διπλωματική Συνεργασία: Η κυβέρνηση να διεξαγάγει διαβουλεύσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη δίκαιη κατανομή ευθυνών και την αποτροπή μονομερών αποφάσεων που επιβαρύνουν την Ελλάδα.
- Αποτελεσματική Διαχείριση Αταυτοποίητων Λαθρομεταναστών: Να εφαρμοστούν ταχείες διαδικασίες ταυτοποίησης και επιστροφής αταυτοποίητων λαθρομεταναστών, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, για τη μείωση της πίεσης στις υποδομές και την ενίσχυση της ασφάλειας.
- Αντιμετώπιση Νέων Μεταναστευτικών Διαδρομών: Να αναπτυχθούν στρατηγικές για τη διαχείριση των αυξημένων ροών από τη Λιβύη προς τη Γαύδο και τη νότια Κρήτη, μέσω συνεργασίας με λιβυκές αρχές και διεθνείς οργανισμούς.
- Ενίσχυση Ελέγχων Συνόρων: Να εφαρμοστούν αυστηρότεροι και αρτιότεροι έλεγχοι στα σύνορα και ταχύτερες διαδικασίες απέλασης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη λαθρομετανάστευση, αλλά και πιθανών ζητημάτων εθνικής ασφαλείας.
- Εξασφάλιση Πόρων από την Ε.Ε.: Η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για πρόσθετους πόρους και χρηματοδότηση από την Ε.Ε., διασφαλίζοντας ότι ο Κανονισμός δεν θα επιβαρύνει την Ελλάδα.
- Χρηματοδότηση Δομών σε Ακατοίκητα Νησιά: Να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τη δημιουργία δομών υποδοχής και ταυτοποίησης σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά, μακριά από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, για λόγους υψίστης ασφαλείας, ώστε να αποτραπεί η εργαλειοποίηση των λαθρομεταναστών από την Τουρκία.
- Απομάκρυνση από το Βορειοανατολικό Αιγαίο: Να προωθηθεί η πλήρης απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα οποία είναι στρατηγικά σημαντικά και κοντά στα τουρκικά σύνορα, για την προστασία της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας.
- Αδιάλλακτη Στάση έναντι της Λιβύης: Να υιοθετηθεί αδιάλλακτη στάση στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπουργών μετανάστευσης Ελλάδας και Ιταλίας με τις λιβυκές ηγεσίες, ώστε να υποχρεωθούν να αποδεχθούν τη δημιουργία δομών εντός της Λιβύης, από όπου προέρχεται η πλειονότητα των λαθρομεταναστών του κεντρικού μεσογειακού διαδρόμου.
- Στενή Παρακολούθηση της Τουρκίας: Να παρακολουθούνται στενά οι ενέργειες της Τουρκίας, εντός και εκτός των συνόρων της, και να αποκλειστεί από το καθεστώς της υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, όπως και όλες οι μέχρι σήμερα εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις της για το μεταναστευτικό, εάν διαπιστωθεί ότι εργαλειοποιεί τη λαθρομετανάστευση.
- Εναλλακτικές Επιλογές Απέλασης: Να διερευνηθεί η δυνατότητα απέλασης λαθρομεταναστών σε τρίτες χώρες, ανεξαρτήτως προέλευσης, με χρηματοδότηση υποδομών, εάν δεν μπορούν να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους.
- Υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Δανίας-Ιταλίας: Να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία Δανίας-Ιταλίας για την τροποποίηση της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες μεταναστευτικές προκλήσεις.
- Αυστηροποίηση της Νομοθεσίας για το Άσυλο: Να προωθηθεί η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για το άσυλο με σαφή ορισμό των ασφαλών χωρών, ώστε οι λαθρομετανάστες που διέρχονται από αυτές (π.χ. Τουρκία) να μην μπορούν να διεκδικήσουν διεθνή προστασία και να επιστρέφονται άμεσα.
- Απέλαση Παραβατών του Νόμου: Να θεσπιστεί η απέλαση για όσους παραβιάζουν ευρωπαϊκούς νόμους, είτε βρίσκονται υπό διεθνή προστασία, είτε διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας, είτε έχουν αποκτήσει υπηκοότητα/ιθαγένεια κράτους-μέλους τα τελευταία δέκα έτη.
- Έρευνα Ευθυνών για Επιστροφές: Για κάθε επιστροφή λαθρομετανάστη που έλαβε άσυλο στην Ελλάδα, να διενεργείται έρευνα για την απόδοση ευθυνών, καθώς αυτές οι επιστροφές επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και τον εθνικό προϋπολογισμό.
- Εφαρμογή Κανόνων στις Υπό Ένταξη Χώρες: Οι κανόνες και το νομικό πλαίσιο να εφαρμόζονται και στις υπό ένταξη χώρες, όπως η Αλβανία, τα Σκόπια, η Τουρκία και η Ουκρανία, με τον σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή τους.
- Αποποινικοποίηση των Push-Back: Να σταματήσει η ποινικοποίηση των λεγομένων «push-back», εξαιρουμένων των περιπτώσεων εκτάκτου ανάγκης, ώστε το Λιμενικό Σώμα κάθε χώρας να μπορεί να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορα, αντί να μετατρέπεται σε θαλάσσια ταξί για λαθρομετανάστες.
- Εξαίρεση ΜΚΟ και Έρευνα του Ρόλου τους: Να δημιουργηθεί πλαίσιο που εξαιρεί την εμπλοκή ΜΚΟ και μη κοινοτικών ή κρατικών φορέων στη διαχείριση του λαθρομεταναστευτικού. Παράλληλα, η Ε.Ε. να διενεργήσει ενδελεχή έρευνα για τον ρόλο ΜΚΟ και άλλων διεθνών οργανώσεων στην αύξηση και διατήρηση της παρουσίας λαθρομεταναστών στην Ευρώπη. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομης δραστηριότητας, όπως παραίνεση για διάπραξη παρανόμων πράξεων (π.χ. καταστροφή ταξιδιωτικών εγγράφων ή παραπλάνηση των αρχών ή ψευδείς δηλώσεις), να εκκινείται αυτεπάγγελτη ποινική διαδικασία. Επιπλέον, να διερευνηθεί ο εκούσιος ή ακούσιος ρόλος αυτών των οργανώσεων εις βάρος της εθνικής ασφάλειας και της συνολικής ασφάλειας της Ε.Ε.
Συμπέρασμα
Η Πρόταση Κανονισμού COM(2025) 101 αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα και να συμβάλει σε μια δίκαιη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. Οι παραπάνω προτάσεις αποσκοπούν στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας, την ενίσχυση της ασφάλειας και την ισόρροπη κατανομή ευθυνών. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει υπόψιν αυτές τις θέσεις στις διαπραγματεύσεις της.
Το κίνημα ΝΙΚΗ
Η ΝΙΚΗ παρακολουθεί στενά το θέμα του εποικισμού της χώρας μας, διότι περί αυτού πρόκειται. Η απειλή για την εθνική μας κυριαρχία είναι αισθητή, αλλά δυστυχώς, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ποιεί την νήσσαν. Αν μάλιστα αποφασίσει η κυβέρνηση να παρακολουθήσει αυτό το ζήτημα συνδυσαστικά με την δημογραφικά κατάρρευση της πατρίδος μας, ίσως να αντιληφθεί τις ευθύνες της. Προς ώρας, αυτό δεν συμβαίνει και είμαστε παθητικοί δέκτες των δεδομένων που γεννά η διεθνής συγκυρία.