Διδυμότειχο: Διεκδικούν με ομόφωνο ψήφισμα την επιστροφή της χρυσής προτομής του Σεπτίμιου Σεβήρου

Στην ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος προχώρησε  κατά την χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό  συμβούλιο Διδυμοτείχου με το οποίο διεκδικεί την επιστροφή της χρυσής προτομής του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου , στο Βυζαντινο Μουσείο οπου ανήκει.

Η προτομή από το 1965 που ανευρέθηκε στον αρχαιολογικό  χώρο της Πλωτινόπολης φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Σύμφωνα  με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης πρώην  δήμαρχο  Διδυμοτείχου Χρήστο Τοκαμάνη οι ενέργειες πρέπει να επικεντρωθούν στο ΚΑΣ (Κεντρικό  Αρχαιολογικό Συμβούλιο ) διότι «η προτομή είναι έκθεμα ακίνητο στο Αρχ. Μουσείο Κομοτηνής όπως είπε, γιατί έτσι ψηφίστηκε  από το ΚΑΣ για αυτο χρειάζεται απόφαση του ώστε να το αποχαρακτηρίσει από ακίνητο και να  επιτρέψει την μεταφορά του στο Διδυμότειχο.»

Όπως ο ίδιος ανέφερε, επι θητείας του ως δημάρχου είχε επισκεφθεί το ΚΑΣ όπου προέδρευε τότε η σημερινή ΥΠΠΟ Λίνα  Μενδώνη η οποία είχε ψηφίσει την επιστροφή της προτομής στο Διδυμότειχο. «Από τότε,  συμπληρώνει, δεν έγινε καμία διεκδίκηση ενώ εκ των υστέρων  η Κομοτηνή αντιδρά σε μια τέτοια μεταφορά».

Φαίνεται όμως, όπως δήλωσε αμέσως μετα ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, μεταφέροντας την δική του εμπειρία και πληροφορίες   ότι η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής θα αναγκάσει την μεταφορά της προτομής  στο Βυζαντινό  Μουσείο Διδυμοτείχου αφού προηγουμένως   περάσει από κάποιο Μουσείο της Αθήνας και αφού βρεθεί λύση με την φύλαξη του Βυζαντινού Μουσείου ώστε και το ΚΑΣ να πάρει την θετική απόφαση, που μαζί με την θετική στάση  της Υπουργού Λίνας Μενδώνη η προτομή θα  βρεθεί στο Διδυμότειχο την πόλη όπου ανήκει.

Το ψήφισμα θα αποσταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία

Το ψήφισμα

Πρόκειται για ένα αίτημα  διεκδίκησης επιστροφής της χρυσής προτομής στο Διδυμότειχο που αφορά την αποκατάσταση της πολιτιστικής συνέχειας και της ιστορικής δικαιοσύνης για την περιοχή μας.

Η προτομή αν και προέρχεται από το έδαφος του Δήμου Διδυμοτείχου εκτίθεται επι δεκαετίες εκτός του φυσικού και ιστορικού της περιβάλλοντος αποσπασμένη από το ιστορικό, αρχαιολογικό και τοπικό της πλαίσιο .

Αντίθετα στο Βυζαντινό  Μουσείο  Διδυμοτείχου το κατεξοχήν  χώρο φύλαξης  ερμηνείας και προβολής  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υφίσταται μέχρι  σήμερα μια προθήκη που περιλαμβάνει απλώς φωτογραφικό  υλικό της προτομής,  γεγονός που εντείνει το αίσθημα της πολιτιστικής αποστέρησης που βιώνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μας.

Η επιστροφή στο Διδυμοτείχου και ειδικότερα στο Βυζαντινοί Μουσείο της χρυσής  προτομής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου η οποία ανευρέθη το 1965 στην αρχαιολογική περιοχή της  αρχαίας  Πλωτινόπολης και έκτοτε παραμένει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής αποτελεί εύλογο και δίκαιο  αίτημα που στοχεύει στην αποκατάσταση της πολιτιστικής συνέχειας και στην επιστροφή ενός εμβληματικού ευρήματος  στον τόπο από τον οποίο προέρχεται .

Πρόκειται για ένα εύρημα εξαιρετικής ιστορικής πολιτιστικής και αρχαιολογικής σημασίας ,  μοναδικό  στο είδος του που αναδεικνύει την σημασία της Πλωτινόπολης ως ένα σπουδαίου αστικού κέντρου της ύστερης  αρχαιότητας στη Θράκη.

Η παρούσα εισήγηση και έκδοση ψηφίσματος  διεκδίκησης επιστροφής στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου της χρυσής προτομής του Σεπτίμιου Σεβήρου , που προτείνεται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο,  αποτελεί ένα πρώτο θετικό  βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργούς τεκμηριωμένης διεκδίκησης επιστροφής  της  χρυσής προτομής και καλούνται  τους αρμοδίους κρατικούς περιφερειακούς και αρχαιολογικούς  φορείς να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση .

Η διεκδίκηση  αυτή δεν είναι μεμονωμένη .Αντιθέτως εντάσσεται σ ένα πλαίσιο ευρύτερης και θεσμικής επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων στον τόπο προέλευσης τους όπως προβλέπεται και υποστηρίζεται τόσο από το νομικό πλαίσιο περι προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς οσο και από τις καλές πρακτικές της διεθνούς μουσειακής πολιτικής

Πηγή: ERTnews/ Μαρία Μανάκα

 

 

8.000.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής

Facebook
Twitter
Email