Δημήτρης Αλεξάκης στο Epiloges TV για το ουράνιο: Από που προέρχεται, η νομοθεσία και αν υπάρχουν λύσεις

O γεωλόγος γεωχημικός και διευθυντής του εργαστηρίου Γεωπεριβαλλοντικής Επιστήμης και Διασφάλισης Ποιότητας Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Δημήτρης Αλεξάκης, μιλά στο Epiloges και στον Γιώργο Καπετάνιο, για τις τελευταίες μετρήσεις στο νερό των Σερρών, σύμφωνα με τις οποίες, σε κάποιες περιοχές βρέθηκαν οι τιμές ουρανίου πάνω από το όριο.

 

Δήμος Σερρών: Ευρεία σύσκεψη για την ανίχνευση ουρανίου στο νερό – Τα μέτρα που έλαβαν Δήμος Σερρών και ΔΕΥΑΣ

Σύμφωνα με τον κο Αλεξάκη, το ουράνιο προέρχεται από τους γρανίτες που αποσαθρώνονται και εμπλουτίζουν τα πετρώματα της Λεκάνης, τα ιζήματα της Λεκάνης, τα οποία και αυτά εμπλουτίζονται με ουράνιο. Υπάρχει λοιπόν μια φυσική πηγή προέλευσης του ουρανίου που δεν είναι αποκλειστικότητα και μόνο της Λεκάνης των Σερρών. Υπάρχει και σε άλλες περιοχές του ελληνικού χώρου και είναι μια μετανάστευση, του ουρανίου σε όλα τα γήινα μέσα.

“Η ΔΕΥΑ Σερρών, ήταν η πρώτη ΔΕΥΑ της χώρας που έκανε ανάλογες μετρήσεις, γιατί πια από του χρόνου θα είναι υποχρεωτικό και φαντάζομαι θα προκύψουν και άλλα τέτοια ζητήματα ανά την Ελλάδα”, τονίζει

“Η κυρία Μητλιάγκα ενήργησε αστραπιαία, έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά και ενημέρωσε τους πολίτες της περιοχή της, όπως πρέπει να κάνει κάθε δήμαρχος που θέλει να προστατεύσει τους πολίτες του. Το θέμα λοιπόν προέκυψε γιατί άλλαξε νομοθεσία.

Να σας κάνω μια μικρή αναδρομή στο τι συμβαίνει με τη νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρχε αρχικά μια οδηγία, αρκετά παλιά. Αυτή έφερε κάποια όρια για το αν το νερό είναι κατάλληλο για πόσιμη κατανάλωση ή όχι.

Αναθεωρήθηκε αυτή η οδηγία και αναθεωρήθηκαν οι παραμετρικές τιμές δηλαδή οι τιμές πάνω από τις οποίες δεν επιτρέπετε να καταναλώσει το νερό εάν βρεθεί ότι συγκέντρωση ενός στοιχείου την υπερβαίνει.

Πλέον η οδηγία που καθορίζει πλέον τις προδιαγραφές για το νερό από πόσιμη κατανάλωση έχει κάνει το εξής. Εμπλουτίζεται και σε άλλα στοιχεία, έβαλε πλέον το ουράνιο που δεν υπήρχε πριν ως υποχρεωτική μέτρηση

Τα όρια είναι δυναμικά εξελισσόμενα. Υπάρχουν οι ιατρικές έρευνες οι οποίες συμβάλουν στο να αναθεωρηθεί ένα όριο. Δηλαδή, μπορεί αύριο, το όριο να πάει πιο κάτω ή πιο πάνω, όπως και έχει ξαναγίνει.

Το πιθανότερο είναι βέβαια να πέσει το όριο.

Όσο πιο πολύ πέφτει το όριο, τόσο πιο αυστηρό γίνεται. Αλλά αυτά πάντα γίνονται με αποτέλεσμα ερευνών που συσχετίζουν τη συγκέντρωση μαζί με θέματα επιπτώσεων και στην ανθρώπινη υγεία.

Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στους πολίτες. Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Πρέπει να υπάρχει καθαρό μυαλό, έρευνα, διερεύνηση της κατανομής του στοιχείου, σε ποια φάση βρίσκεται, πόσο εύκολο είναι να αποδεσμευτεί ή όχι.

Και να δούμε και αν υπάρχει και στα υπόλοιπα συστατικά, όπως το έδαφος, τα ιζήματα, τα πετρώματα, όπως και τη δυναμική εξέλιξή του φαινομένου”.

Ανιχνεύθηκε ουράνιο στην ύδρευση των Σερρών – Απαγορεύτηκε η κατανάλωση νερού σε 2000 νοικοκυριά

Σε ερώτηση του Γ.Καπετάνιου, τι πρέπει να κάνει αυτός ο οποίος δεν μπορεί να καταναλώσει αυτό το νερό, για πόσο καιρό θα πίνει εμφιαλωμένο και πώς μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα, ο καθηγητής απάντησε:

Είναι πολύ θετικό που έχει ήδη ανακοινωθεί στους πολίτες και πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους αρμόδιους φορείς γιατί αυτοί δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες. Άρα αυτό που πρέπει να γίνει προς το παρόν είναι η αποφυγή της κατανάλωσης του νερού. Εκτός από την συγκέντρωση, μία άλλη παράμετρος είναι ο ρυθμός έκθεσης, δηλαδή, ένας άνθρωπος εξαρτάται πόσο νερό καταναλώνει. Έχει επίσης σημασία η συχνότητα έκθεσης. Δηλαδή, πόσες μέρες το χρόνο είναι εκτεθειμένος ένας οργανισμός σε αυτό το στοιχείο.

Είναι 10 μέρες το χρόνο, είναι επισκέπτης; Εδώ μιλούμε για τους μόνιμους κατοίκους. Παίζει ρόλο βέβαια και το βάρος του καθενός. Είναι σύνθετο ζήτημα, το οποίο δεν εξαρτάται μόνο και μόνο από τη συγκέντρωση ουρανίου

Στην ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να γίνει αποκατάσταση στην περιοχή ο καθηγητής απάντησε ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές. Ένα σημείο είναι να γίνει διερεύνηση, προκειμένου να βρεθεί υδροφορέας, ο οποίος να μην επηρεάζεται, όπως μια εναλλακτική πηγή. Ή να γίνει μια κατάλληλη τοποθέτηση συσκευών, οι οποίες θα μπορούν να συγκρατήσουν το ουρανό. Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες.

Το ουράνιο, δεν έπεσε από τον ουρανό, υπάρχει στο νερό, αλλά πριν το νερό, πρέπει να δούμε τη διαδρομή του, να διερευνήσουμε ποιες είναι οι γεωχημικές συνθήκες οι οποίες το επηρεάζουν.

Μια πηγή που βγάζει ουράνιο, πάντα θα έβγαζε, πάντα θα βγάζει. Μπορεί να έχουμε ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο ουράνιο τώρα, γιατί ακριβώς έχει αλλάξει η νομοθεσία.

Όλα είναι θέματα νομοθεσίας. Μπορεί αργότερα να εμφανιστεί μια άλλη μέσω της ευρωπαϊκής οδηγίας, μια άλλη παράμετρος

Υπάρχουν χιλιάδες οργανικές ενώσεις οι οποίες δεν ελέγχονται και δεν ξέρουμε τι γίνεται, όπως και ουσίες οι οποίες καν δεν ανιχνεύονται γιατί είναι σε τόσο χαμηλές συγκεντρώσεις που τα σημερινά αναλυτικά όργανα δεν μπορούν να τις πιάσουν.

 

 

Facebook
Twitter
Email