Τουλάχιστον 489 άτομα έχουν περισυλλεγεί και διασωθεί από το πρωί σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Γαύδου, που πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και με την ενεργό συμμετοχή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και δυνάμεων της Frontex.
Η πρώτη επιχείρηση έλαβε χώρα νωρίς το πρωί όταν πλοίο της δύναμης Frontex εντόπισε δύο λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου όπου επέβαιναν περίπου 230 άτομα.
Η δεύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν εντοπίστηκαν τρεις ακόμη λέμβοι με 259 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος έσπευσαν στο σημείο και ολοκλήρωσαν την ασφαλή περισυλλογή των επιβαινόντων, οι οποίοι επίσης μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.
Σταθερή επιδείνωση της κατάστασης
Σημειώνεται ότι η μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά εντείνεται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες ροές. Από έναν μέσο όρο 120 αφίξεων τον μήνα, οι αριθμοί αυξήθηκαν ραγδαία, φτάνοντας τους 528 τον Φεβρουάριο του 2024. Η χρονιά έκλεισε με μέσο όρο 400 αφίξεων μηνιαίως και συνολικά με 4.820 αφιχθέντες.
Η κλιμάκωση συνεχίστηκε το 2025, με τις αφίξεις να ανέρχονται ήδη σε 7.124 άτομα έως και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού. Ιδιαίτερα ο Ιούνιος κατέγραψε νέο ρεκόρ με 2.564 αφίξεις σε έναν μήνα. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους 27 στα τέλη Ιουνίου, «οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη».