Εσωτερική Επιχείρηση; Η υπόθεση Καρατζά και ο ρόλος της MIT στο πραξικόπημα

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της 15ης Ιουλίου αποκαλύπτουν έναν ύποπτο ρόλο της ΜΙΤ και επαναφέρουν τα ερωτήματα για την προέλευση και τον σκοπό του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Οι Εγκάθετοι της Θράκης διαβάζουν TR724;

Σχεδόν μία δεκαετία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που ήρθαν στο φως από δημοσίευμα του δημοσιογράφου Αντέμ Γιαβούζ Αρσλάν φέρνουν ριζική ανατροπή στην επίσημη αφήγηση του τουρκικού κράτους. Κεντρικό πρόσωπο, ο τότε ταγματάρχης Οσμάν Καρατζά –ή, πιο σωστά, Οσμάν Κιουτσούκκαρατζά– ο οποίος φέρεται να είχε παρουσιάσει «σχέδιο πραξικοπήματος» στην τουρκική ΜΙΤ έξι μήνες πριν το βράδυ των γεγονότων.

Χρονική γραμμή και κρίσιμες αποκαλύψεις:

  • Δεκέμβριος 2015 / Ιανουάριος 2016: Ο Οσμάν Καρατζά παρουσιάζεται στην πανεπιστημιούπολη της MIT με ένα CD. Δηλώνει ότι έχει πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα που φέρεται να σχεδιάζει ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ. Το CD παραδίδεται και η συνάντηση καταγράφεται.
  • 15 Ιουλίου 2016, 14:20: Ο Καρατζά (με νέο κωδικό όνομα πλέον) επισκέπτεται ξανά τη ΜΙΤ, υποτίθεται ως «πληροφοριοδότης» της τελευταίας στιγμής. Φέρεται να αναφέρει επικείμενες μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις και απόπειρα σύλληψης του Χακάν Φιντάν. Η ΜΙΤ τον στέλνει πίσω στη μονάδα του με συσκευή καταγραφής.
  • Βράδυ 15ης Ιουλίου: Ξεσπά το πραξικόπημα, το οποίο αποτυγχάνει. Η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται την «προειδοποίηση» του Καρατζά ως αιτία που κατάφερε να αντιδράσει εγκαίρως.
  • Μετά το πραξικόπημα: Ο Καρατζά εξαφανίζεται από τη δημόσια σφαίρα. Αποβάλλεται από τις ΤΕΔ ως «γκιουλενιστής», επανεντάσσεται όμως μυστικά στη ΜΙΤ. Δεν καταθέτει ποτέ στο δικαστήριο. Το όνομά του απουσιάζει από την Έκθεση της Βουλής.

Το CD που δεν αναζητήθηκε ποτέ

Η αρχική επίσκεψη του Καρατζά στη ΜΙΤ και η καταγραφή της συνομιλίας του εγείρουν ερωτήματα για την αντίδραση – ή μάλλον την απραξία – της υπηρεσίας. Γιατί δεν προχώρησαν σε έρευνα; Γιατί δεν κινήθηκαν ενάντια στον Χουλουσί Ακάρ, που φερόταν να προετοιμάζει το πραξικόπημα; Αντιθέτως, ο Ακάρ προήχθη σε Υπουργό Άμυνας.

Απόκρυψη κρίσιμων προσώπων και μαρτυριών

Ούτε οι εισαγγελείς, ούτε τα στρατοδικεία κλήτευσαν ποτέ τον Καρατζά. Όταν ο εισαγγελέας Αλπαρσλάν Καραμπάι επιχείρησε να λάβει την κατάθεσή του, απέτυχε. Οι μόνες αναφορές είναι σε εσωτερικές αναφορές της ΜΙΤ και σε ανεπίσημα δίκτυα.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού ή προσχεδιασμένο σενάριο;

Η αφήγηση ότι «ένας πατριώτης αξιωματικός έσωσε τη δημοκρατία» ενισχύεται από τον επίσημο λόγο, όμως καταρρίπτεται από την ίδια τη διαδρομή του Καρατζά. Πληροφοριοδότης που είχε εγκαταλείψει το Κίνημα Γκιουλέν εδώ και χρόνια, με σχέσεις με τη ΜΙΤ πριν από το πραξικόπημα και συμμετοχή σε κρίσιμες αποστολές της 15ης Ιουλίου. Ήταν τελικά μάρτυρας ή καταλύτης;

Συμπέρασμα:

Η υπόθεση του Οσμάν Καρατζά, και κυρίως οι επαφές του με τη ΜΙΤ πριν και κατά τη διάρκεια της 15ης Ιουλίου, καθιστούν σαφές ότι η επίσημη εκδοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και αντιφάσεις. Αν πράγματι η ΜΙΤ γνώριζε για απόπειρα πραξικοπήματος από τον Δεκέμβριο του 2015, τότε τίθεται θέμα είτε εμπλοκής είτε συγκάλυψης. Το ποια από τις δύο είναι αληθής, θα το δείξει η ιστορία – ή τα αρχεία της ΜΙΤ, όταν κάποτε ανοίξουν.

Παραπομπές:

 

 

Facebook
Twitter
Email