Εθνικός Σχεδιασμός Υδάτων: Η Κυβέρνηση Αντιμετωπίζει τη Λειψυδρία με Νέες Στρατηγικές

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025, σημαντική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κύριο αντικείμενο τον εθνικό σχεδιασμό για τα Ύδατα και την αντιμετώπιση του ολοένα και εντονότερου προβλήματος της λειψυδρίας. Η σύσκεψη ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, τόσο για την κάλυψη των σημερινών πιεστικών αναγκών όσο και για την προετοιμασία της χώρας στις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας, τονίζοντας πως μόνο με αυτή την προσέγγιση πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Το Μέγεθος του Προβλήματος

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά επιστημονικά δεδομένα που σκιαγραφούν το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο επιδεινώνεται ραγδαία λόγω της κλιματικής κρίσης. Η Ευρώπη, ως η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως, αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες συνθήκες, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: η στάθμη των φραγμάτων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ενδεικτικά, τα αποθέματα νερού στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.

 

Ολιστική Αντιμετώπιση και Νέο Μοντέλο Διαχείρισης

Απέναντι στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων, αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος. Η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, στοχεύοντας σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ενισχυμένες επενδύσεις.

Σε αυτή την προσπάθεια, κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.

 

Οι Πέντε Βασικοί Άξονες του Σχεδιασμού:

 

Ο εθνικός σχεδιασμός για τα ύδατα θα βασιστεί σε πέντε κύριους άξονες:

  1. Δημόσιο Αγαθό: Το νερό παραμένει και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  2. Βιώσιμες Εταιρείες: Δημιουργία βιώσιμων εταιρειών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο ένα αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις.
  3. Ολιστικός Σχεδιασμός: Κεντρική και ολιστική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων.
  4. Άμεσες Πρωτοβουλίες: Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
  5. Νέες Τεχνολογίες: Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και συμπληρωματικών τρόπων παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση).

Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο σχεδιασμός θα θέσει τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων (1.090 για ύδρευση, 237 για άρδευση), τα οποία προστίθενται στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την προφανή ανάγκη για περαιτέρω επενδύσεις και μια πιο συντεταγμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος κοινωνικού και εθνικού ζητήματος.


Για περισσότερες ειδήσεις και αναλύσεις, μείνετε συντονισμένοι στο RodopiPress.gr.

Ακολουθεί η σχετική παρουσίαση

23-07-2025_ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

 

Facebook
Twitter
Email