Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Dan Jørgensen: «Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θωρακίζει ενεργειακά την Ελλάδα και ενώνει την Ευρώπη»

Τις νευραλγικές ενεργειακές υποδομές του ΑΔΜΗΕ στην Αττική επισκέφθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης, κ. Dan Jørgensen, συνοδευόμενος από τη διοίκηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και της θυγατρικής του Ariadne Interconnection.

Ο Επίτροπος επιθεώρησε δύο κρίσιμα έργα που ενισχύουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας:

  • Τον Σταθμό Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής,

  • και το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης 400 kV στον Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο.

Τεχνολογία αιχμής και ενεργειακή θωράκιση

Οι υποδομές παρουσιάστηκαν ως παραδείγματα τεχνολογικής καινοτομίας και ευρωπαϊκής συνεργασίας, καθώς υλοποιήθηκαν με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης–Αττικής, που τέθηκε φέτος σε λειτουργία, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής ζήτησης του νησιού, μειώνοντας δραστικά την εξάρτησή του από ρυπογόνες μονάδες. Παράλληλα, το ψηφιοποιημένο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, με εξοπλισμό κλειστού τύπου GIS, διασφαλίζει την ασφαλή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση του Λεκανοπεδίου Αττικής, της πλέον ενεργοβόρας περιοχής της χώρας.

Δηλώσεις με ευρωπαϊκό αποτύπωμα

Σε δηλώσεις του, ο κ. Dan Jørgensen χαρακτήρισε την επίσκεψή του «ιδιαίτερα σημαντική» και επεσήμανε τον ρόλο τέτοιων έργων στη σταθερότητα και ενοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος:

«Έργα σαν κι αυτό βοηθούν τα κράτη μέλη να συνδεθούν στενότερα, να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας, να απαλλαγούν από τις ανθρακούχες εκπομπές και να εγγυηθούν την ασφάλεια του εφοδιασμού τους. Είναι στόχοι-κλειδιά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Νέες διασυνδέσεις με διεθνή βαρύτητα

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, παρουσίασε στον Ευρωπαίο Επίτροπο τα οφέλη των υποδομών και επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ήταν καθοριστική για την υλοποίηση των έργων. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία των σχεδιαζόμενων διασυνοριακών υποδομών, όπως ο Great Sea Interconnector (Ελλάδα–Κύπρος–Ισραήλ):

«Οι υποδομές αυτές μεταμορφώνουν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και διασφαλίζουν σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ε.Ε. δίνει προτεραιότητα στα ηλεκτρικά δίκτυα και αυξάνει τις επενδύσεις σε έργα διασύνδεσης».

Ενεργειακή ενοποίηση: Μονόδρομος για την Ε.Ε.

Η επίσκεψη Jørgensen έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες για την ενεργειακή αυτονομία και την πράσινη μετάβαση των κρατών μελών. Η Ελλάδα, μέσω έργων όπως η Κρήτη–Αττική και οι διεθνείς διασυνδέσεις, αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Facebook
Twitter
Email