Η ακατανόητη ασέβεια της Δημοτικής Αρχής στα Ελευθέρια Κομοτηνής 2025

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος από την Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος υποδέχτηκαν το απόγευμα της Τρίτης 13 Μαΐου (περίπου στις 19.00) αρχές, κληρικοί και λαός της Κομοτηνής, που συνόδεψαν την λιτάνευσή της με αφετηρία το Δημαρχείο της πόλης μέσω των οδών Ορφέως και Δημοκρίτου, μέχρι τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Θα περίμενε κανείς ότι οι υπεύθυνοι της προγράμματος των Ελευθερίων της Κομοτηνής να ήταν έμπλεοι σεβασμού και δέους και να μεριμνούσαν με κάθε τρόπο ώστε η πόλη -έστω και την ύστατη στιγμή- να συνέδεε το ιστορικό και θρησκευτικό της παρελθόν με το παρόν.

Αντιθέτως, διαβάσαμε έκπληκτοι ότι την ίδια ημέρα (Τρίτη 13/5) στις 19:30 θα ξεκινούσε και πρόγραμμα παραδοσιακής χορευτικής βραδιάς στην πλατεία με την συμμετοχή 8 συλλόγων και δύο μουσικών συγκροτημάτων.

Πράγματι, ενώ ξεκινούσε η πομπή με την Εικόνα της Παναγίας Βαθυρρύακος από το Δημαρχείο, οι μουσικοί έκαναν πρόβα στην πλατεία!!..

Ακατανόητη επίσης και η απουσία μέριμνας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κυρίως για την έγκαιρη προειδοποίηση οδηγών ώστε να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους κατά την διάρκεια της λιτάνευσης της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Βαθυρρύακος.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η εύρεση της Εικόνας της Παναγίας Βαθυρρύακος (Φανερωμένης) χάνεται στα βάθη της ιστορίας.

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, γιατί δεν έχουμε γραπτά μνημεία λόγου, πριν από πεντακόσια περίπου χρόνια βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι βρέθηκε πριν από τριακόσια χρόνια στην περιοχή Φατήρ Γιακά με θαυμαστό και υπερφυσικό τρόπο από Οθωμανό αγά τσιφλικά και όχι σε ορθόδοξο. (βλ. δύο χαρακτηριστικά κείμενα του εκκλησιαστικού ιστορικού κ. Ιωάννη Ελ. Σιδηρά Παναγια Φανερωμενη Βαθυρρυακος, η Μικρη Τηνος της Θράκης, και Θεογεννήτωρ Παναγία Φανερωμένη Βαθυρρύακος – Η μικρή Τήνος της Θράκης )

Περισσότερα για την σημασία του Προσκυνήματος διαβάζουμε στον σχετικό τόμο για την ιστορία  της Ιεράς Μονής συγγραφέας του οποίου είναι ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και αποτελεί την πρώτη ιστορική και χρηστική έκδοση για την Ιερά Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, στέγη της Ροδοπίτισσας Παναγίας, αιώνες τώρα.

 

 

Facebook
Twitter
Email