Η Δημοτική Αρχή της Κομοτηνής δεν τιμά την 106η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου;

Η 106η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων για ακόμη μία φορά ανέσυρε ιστορικές αλλά και προσωπικές μνήμες με την 19η Μαΐου να είναι ημέρα πένθους και εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής.

Η σύγχρονη ιστορία της Θράκης και ειδικά της Ροδόπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους πρόσφυγες, καθώς από τους 1.220.000 Έλληνες πρόσφυγες οι 107.607 εγκαταστάθηκαν στην ελληνική Θράκη, φτάνοντας σε σημείο το 1928, να αποτελούν το μισό και πλέον του συνολικού πληθυσμού.

Αναφορικά με την Κομοτηνή, σύμφωνα με την απογραφή του 1928,από τους 31.551 κατοίκους, οι 10.745 ήταν πρόσφυγες (34,0%). Αναφέρεται ενδεικτικά ότι εγκαταστάθηκαν: στην περιοχή Κομοτηνής 8.215 πρόσφυγες, στο Αρσάκειο 628, στον Ίασμό 450, στην Ξυλαγανή 828, στις Σάπες 655). Όσον αφορά στο Δήμο Κομοτηνής, οι πρόσφυγες προέρχονταν κυρίως από Ανατολική Θράκη και δευτερευόντως από Μικρά Ασία και Ανατολική Ρωμυλία.

Εκδήλωση Ποντιακών Σωματείων

Η 106η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου τιμήθηκε με εκδηλώσεις στον Δήμο Μαρωνείας Σαπών όπου την Κυριακή 18/5/2025 στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στις Σάπες τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώωο των Σαπών και στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ “Η ΜΠΑΝΤΑ” στην αίθουσα του διαπολιτισμικού σχολείου.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Απόστολος Ιωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευκαρπίδης.

Το απόγευμα της Κυριακής 18/5/2025 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή εκδήλωση με καλλιτεχνικά δρώμενα των Ποντιακών Σωματείων Ν. Ροδόπης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από την ομιλία του Αγαθαγγέλου Γκιουρτζίδη σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς κι ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μαρωνείας & Κομοτηνής Άνθιμος Κωσταράκης και η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «η Κερασούντα & το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου.

Τρισάγιο Μνήμης στην Κομοτηνή

Την Δευτέρα 19/5/2025 τελέσθηκε τρισάγιο για τους φονευθέντες από τους Τσέτες και τον Κεμαλικό Στρατό την περίοδο της Γενοκτονίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

Στην ίδια εκδήλωση απαγγέλθηκαν θρηνητικά τραγούδια από τον Γιάννη Τσακλίδη στο τραγούδι και τον Σταυρό Προσαλέντη στην λύρα.

Το μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπου Αθηνων Χρύσανθου.

Απούσα η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής

Ανήμερα της Επετείου Μνήμης ούτε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ούτε η Δημοτική Αρχή συλλήβδην δεν ένοιωσαν την ανάγκη να αναφερθούν συμβολικά έστω στην Γενοκτονία των Ποντίων, δεν υπάρχει καμία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ κανένα μέλος της Δημοτικής Αρχής δεν εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Κομοτηνής στο τρισάγιο, σε αντίθεση με άλλες χρονιές.

Επίσης, την ίδια ημέρα ο Δήμος Κομοτηνής, επέλεξε να οργανώσει εκδήλωση οικολογικού περιεχομένου “βραβεύοντας” σχολεία που συμμετείχαν στην ανακύκλωση του τρέχοντος εκπαιδευτικού έτους.

Εθιμοτυπικές Εκδηλώσεις

‘Όπως είναι γνωστό, με το Ν. 2193/1994 (Φ.Ε.Κ. 32Α/94) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Με το Π.Δ. 99/1994 (Φ.Ε.Κ. 78/Α 1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή.

ΒΛΕΠΕ ΦΕΚ

ΠΔ 99 1994 ΦΕΚΑ 78 ορισμος 19 ΜΑΙΟΥ γενοκτ ΠΟΝΤΙΩΝ

Οι εκδηλώσεις Mνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης στην Ροδόπη, σύμφωνα με τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 22123/24-04-2025 και 22125/24-04-2025 έγγραφα του Τμήματος Ποιότητας & Εθιμοτυπίας της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης) του Υπουργείου Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Μαΐου 2025.

Στο αναλυτικό πρόγραμμα που έχουμε υπόψην μας δεν προβλέπονται ομιλίες σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

Βλ. Συν.

ΠΡ.-ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΜΝΗΜΗΣ-ΤΗΣ-ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ-ΤΩΝ-ΕΛΛΗΝΩΝ-ΤΟΥ-ΠΟΝΤΟΥ-2025

 

Η ιστορική μνήμη και όχι οι πολιτικές σκοπιμότητες ή οι μικροκομματικοί τυχοδιωκτισμοί επιβάλλει την ορθή διατύπωση των ιστορικών γεγονότων και την ατέρμονη ανάκλησή τους στην συλλογική συνείδηση, καθώς η ιστορία είναι μία δύναμη που ωθεί και παρωθεί!

Facebook
Twitter
Email