Η πόλη της Κομοτηνής τιμά την Πολιούχο Αγία Παρασκευή – Συνοπτικό Ιστορικό

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πλήθος πιστών, πραγματοποιήθηκε χθες, παραμονή της εορτής της Πολιούχου και Προστάτιδας της Κομοτηνής, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον αύλειο χώρο του ομώνυμου Ιερού Ναού.

Η Κομοτηνή τιμά την Πολιούχο της, Αγία Παρασκευή, σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ιστορικής ανάμνησης

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, το οποίο μεταφέρθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη ευλάβεια στον εορτασμό.

Του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος. Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος, καθώς και ο σεπτός Ποιμενάρχης της περιοχής. Τον Θείο Λόγο κήρυξε με εμπνευσμένα λόγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε η Ιερά Λιτανεία της Εικόνας της Αγίας Παρασκευής στις κεντρικές οδούς της Κομοτηνής. Την πομπή συνόδευσαν εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, οι Πολιτικοί και Πολιτειακοί Άρχοντες της πόλης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας Κομοτηνής, καθώς και πλήθος κόσμου που είχε συρρεύσει για να τιμήσει την Πολιούχο.

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.


 

Πανηγυρικός Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Κομοτηνή

 

Με λαμπρότητα και πλήθος πιστών, η Κομοτηνή τίμησε σήμερα, Σάββατο 26 Ιουλίου, την Προστάτιδά της, Αγία Παρασκευή. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την τέλεση του Όρθρου και μιας Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό.

 

Εορταστικές Ακολουθίες

 

Ο Όρθρος τελέστηκε με την χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφανίου. Ακολούθησε η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν πλήθος αρχιερέων, αναδεικνύοντας το πανηγυρικό κλίμα της ημέρας. Μεταξύ αυτών ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος, καθώς και ο σεπτός Ποιμενάρχης της πόλης.

 

Το Κήρυγμα του Θείου Λόγου

 

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην επέτειο των 1700 ετών από τη σύγκλιση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, της πρώτης μεγάλης σύναξης της Εκκλησίας. Συνέδεσε αυτήν την ιστορική στιγμή με τον βίο και το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής, υπογραμμίζοντας την πίστη, την αγάπη και την υπομονή της ως διαχρονικό πρότυπο για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ολόκληρος ο λαός της Κομοτηνής προσήλθε ευλαβικά, αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή και σεβασμό στην Αγία Παρασκευή, την Προστάτιδα της πόλης, η οποία αποτελεί φάρο πίστης και πρεσβεύτρια για όλους.

Το Δημοτικό Άλσος Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής: Συνοπτικό Ιστορικό


Το Δημοτικό Άλσος Αγίας Παρασκευής στην Κομοτηνή, σήμερα ένας σημαντικός χώρος πρασίνου και θρησκευτικής λατρείας, έχει μια πλούσια και πολυτάραχη ιστορία.

Πριν το 1920, η έκταση που καταλαμβάνει το σημερινό άλσος ήταν το μεγαλύτερο από τα επτά μουσουλμανικά κοιμητήρια της τότε Γκιουμουλτζίνας (Κομοτηνής).

Μετά την απελευθέρωση της Κομοτηνής το 1920, ο τότε Δήμαρχος Απόστολος Σούζος (1923) είχε την αρχική ιδέα για τη δημιουργία δημοτικού πάρκου. Οι εργασίες ξεκίνησαν ουσιαστικά μεταξύ 1925-1926, επί Δημάρχου Νικολάου Ζωΐδη, με τη συμβολή του Γενικού Διοικητή Δάσιου, του Δημάρχου Ζωΐδη, του Δημάρχου Σ. Κομνηνού και του Διευθυντού Δασών Στεφάνου.

Κατά τις εργασίες, αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια αρχαίου βυζαντινού ναού της Αγίας Παρασκευής, μαζί με εικόνες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονος, καθώς και έναν καλλιμάρμαρο σταυρό. Αυτά τα κειμήλια σώζονται μέχρι σήμερα. Στην περιοχή αυτή υπήρχε ανέκαθεν ένα χριστιανικό «αγίασμα», στο οποίο προσέτρεχαν τόσο χριστιανοί όσο και μουσουλμάνοι.

Το Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής ανεγέρθη από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Θάσου Άνθιμο Δ΄ (Σαρρίδης). Θεμελιώθηκε το 1933 και αποπερατώθηκε το 1934 ή 1935. Δυστυχώς, κατά την ανέγερση, κατεδαφίστηκαν τμήματα του αρχικού βυζαντινού ναού, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τοίχου και της κόγχης του ιερού βήματος.

Κατά τη βουλγαρική κατοχή (1941-1944), οι Βούλγαροι προέβησαν σε βανδαλισμούς, καταστρέφοντας το περιστύλιο του ναού και ρίχνοντας έναν από τους καλλιμάρμαρους κίονες στον ποταμό «Μπουκλουτζά». Ο σκοπός τους ήταν να αφανίσουν κάθε στοιχείο που μαρτυρούσε την ελληνικότητα της Θράκης.

Μεταξύ 2000-2001, το παρεκκλήσιο επεκτάθηκε, με την καίρια συνδρομή του τότε Δημάρχου Γεωργίου Παπαδριέλλη, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Αγίας Παρασκευής ως Πολιούχου της Κομοτηνής.

Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής απέκτησε βυζαντινή μεγαλοπρέπεια από την εποχή του Μητροπολίτη Ανθίμου Δ΄ και ιδιαίτερα επί Μητροπολίτου Τιμοθέου Ματθαιάκη (1954-1974). Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Σπορίκης διακόνησε το ναΐδριο για 54 συναπτά έτη (1960-2014).

Το Δημοτικό Άλσος Αγίας Παρασκευής αποτελεί, λοιπόν, όχι μόνο έναν πνεύμονα πρασίνου, αλλά και ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας και της πνευματικής κληρονομιάς της Κομοτηνής.

Ο αναστηλωμένος μαρμάρινος σταυρός δεσπόζει και πάλι στη στέγη του παρεκκλησίου, τεκμηριώνοντας την αποκατάσταση της θρησκευτικής ταυτότητας του χώρου.

🕮 Πηγή: Ιωάννης Ελ. Σιδηράς, «Ιστορική ιχνηλασία περί των Ιερών Προσκυνημάτων της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής στο Νομό Ροδόπης»,
paratiritis-news.gr (2023)

Facebook
Twitter
Email