Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, το Μέγαρο του ελληνικού Κοινοβουλίου φωταγωγήθηκε σήμερα με μαύρο-κόκκινο χρώμα, καθώς είναι και η πρώτη χρονιά που τιμάται με την επίσημη κρατική αναγνώριση.
Η 6η Απριλίου αποτελεί ορόσημο για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των τραγικών γεγονότων που υπέστησαν οι Έλληνες της Θράκης, όπως οι διωγμοί, οι σφαγές και ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές τους εστίες.
Η Βουλή των Ελλήνων, ως θεματοφύλακας της εθνικής μας κληρονομιάς, στέκεται αρωγός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Η διατήρηση αυτών των γεγονότων στη μνήμη μας αποτελεί καθήκον όλων, καθώς εξασφαλίζει ότι η ιστορική αλήθεια θα παραμείνει ζωντανή στις συνειδήσεις των επόμενων γενεών.
6 Απριλίου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού – Το «Μαύρο Πάσχα» του 1914
Χρειάστηκε να περάσουν 111 χρόνια για να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που ορίζει την 6η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού. Ένας αιώνας, μία δεκαετία και ένας χρόνος από την ημέρα που έχει μείνει στη συλλογική συνείδηση ως το «Μαύρο Πάσχα» της Ανατολικής Θράκης.
Τα γεγονότα είχαν καταγραφεί στη Μαύρη Βίβλο διωγμών και μαρτυρίων του εν Τουρκία ελληνισμού ήδη από το 1919 – μάλιστα οι λεπτομερείς περιγραφές της απαρχής των εγκλημάτων των Νεότουρκων καταλαμβάνουν αρκετές σελίδες.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές «ο πληθυσμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης υπερέβαινε στις αρχές του 20ού αιώνα τον αριθμό των 250.000. Κατά τη Γενοκτονία, πολλοί Έλληνες εξορίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και μόλις οι μισοί επέστρεψαν».
Μαύρη Βίβλος Διωγμών και Μαρτυρίων

Αντίτυπο που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
Ολόκληρο το ντοκουμέντο εκδόθηκε από το Πατριαρχικό Τυπογραφείο της Κωνσταντινούπολης το 1919
H Μαύρη Βίβλος Διωγμών και Μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918) είναι μια συγκλονιστική καταγραφή για τον άγριο διωγμό των ελληνικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που συντάχθηκε στα ελληνικά και τα γαλλικά από την Κεντρική Επιτροπή υπέρ των μετατοπισθέντων ελληνικών πληθυσμών.
Εκδόθηκε από το Πατριαρχικό Τυπογραφείο της Κωνσταντινούπολης το 1919.