Κυρ. Μητσοτάκης: Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών από τη Β. Αφρική

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζει μία ακόμη “μεταναστευτική κρίση” μετά τα γεγονότα του Έβρου το 2020 , η οποία και συνοδεύεται από έκρηξη μεταναστευτικών ροών με εντεινόμενη και παρατεταμένη δυναμική , με κέντρο βάρους το νότιο άξονα της Χώρας και ιδιαίτερα την Κρήτη,

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 8.500 αφίξεις «Παρανόμως Εισελθόντων Προσώπων – ΠΕΠ» έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2025 (αύξηση των ροών κατά 258% σε σχέση με πέρσι) και οι περισσότερες προέρχονται από τα ανατολικά παράλια της Λιβύης.

Οι λαθροδιακινητές έχουν ενεργοποιήσει τον θαλάσσιο διάδρομο από το Τομπρούκ προς Γαύδο και τα λιμάνια της Λούτρα στη Λέντα και τον Βισκό μεσούσης της τουριστικής περιόδου, ενώ Αρχές και κάτοικοι έχουν φθάσει στα όριά τους.

Η Γαύδος, η Ιεράπετρα, η Σούδα και άλλες παραθαλάσσιες ζώνες της Κρήτης αντιμετωπίζουν καθημερινά τη δοκιμασία της αποβίβασης μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων μεταφέρονται από οργανωμένα δίκτυα διακινητών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση -μέχρι στιγμής – κινήθηκε σε τρεις άξονες αντιμετώπισης του προβλήματος: α)ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνάμεων στα νότια θαλάσσια σύνορα β) ενεργοποίηση διπλωματικών διαύλων στη Λιβύη (Τρίπολη και Βεγγάζη) γ) ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάσταση του ζητήματος με στόχο την εξεύρεση κοινής φόρμουλας για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από την αφρικανική ήπειρο προς την Ευρώπη.

Η δυναμική των εξελίξεων οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς, με προσήλωση όμως στην εφαρμογή του νόμου, τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και την προστασία των συνόρων, με σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε και το διακύβευμα της σταθερότητας, κάνοντας λόγο για «εθνική προτεραιότητα». Περαιτέρω προβληματισμό, άλλωστε, προκαλεί η χρονική συγκυρία που ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο μεταναστευτικό, όταν η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε καθεστώς έντονης αναταραχής.

Από το βήμα της Βουλής, σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη (υπό την προαίρεση δημιουργίας μίας ακόμη), όπου θα κρατούνται όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον διάλογο με τη Λιβύη και εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν την αναχώρηση βαρκών από τις ακτές της αφρικανικής χώρας.

Με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά, η Ελλάδα «παγώνει» όλες τις διαδικασίες ασύλου, άρα και τον δρόμο προς την Ευρώπη, το επιδιωκόμενο, δηλαδή, για όσους προχωρούν στο μετέωρο ταξίδι με τα δουλεμπορικά, επαναφέροντας σε εφαρμογή τα μέτρα που είχαν ληφθεί το 2020, όταν εξελίσσονταν τα γεγονότα στον Έβρο: 1. Αναστολή εξέτασης ασύλου 2. Σύλληψη και κράτηση 3. Δομή κράτησης και στην Κρήτη 4. Κλείσιμο διόδου.

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για την αναστολή ασύλου για προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική». Όπως αναφέρεται στην τροπολογία «τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής». Η διάταξη ισχύει για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης με τίτλο «Αναμόρφωση του πλαισίου νια την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις», το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, αύριο Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2025.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Βουλή:

 

 

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου πριν μπω στο κυρίως σώμα της ομιλίας μου να κάνω κάποια αρχικά σχόλια σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τη Λιβύη.

Είναι γεγονότα τα οποία ασφαλώς αναδεικνύουν και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Σύντομα, άλλωστε, θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες. Επιτρέψτε μου, όμως, να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία για ορισμένες αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν πριν από λίγη ώρα από την Ελληνική Κυβέρνηση σε μια σύσκεψη των συναρμοδίων Υπουργών.

Γνωρίζετε τους αριθμούς των παράνομων μεταναστών οι οποίοι έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Κρήτη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης και κατά συνέπεια η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στο Κοινοβούλιο προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.

Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Όσοι μετανάστες, λοιπόν, εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.

Όπως ίσως γνωρίζετε, χθες στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης έγινε μια επιχείρηση διάσωσης από ένα εμπορικό σκάφος. Η κατεύθυνση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι οι διασωθέντες να μην αποβιβαστούν στην Κρήτη. Θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Η δεύτερη απόφασή μας αφορά τη δημιουργία μίας, σε πρώτη φάση, και ενδεχομένως δεύτερης, μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται και σε μία, ενδεχομένως και δεύτερη, πρόσθετη δομή στην Κρήτη.

Τρίτον, οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, εξακολουθούν και συνεχίζονται. Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε να αποτρέψουμε, κατά προτίμηση, την αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις αρχές της Λιβύης, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποιαδήποτε σωτηρία τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Εδώ, λοιπόν, ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι. Και θα περιμένω και την τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί του θέματος αυτού.

Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού.

Προφανώς, η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη, αλλά θα είναι και πολύ αυστηρή.

Κατά συνέπεια, θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε την Εθνική Αντιπροσωπεία για περισσότερες λεπτομέρειες όταν ο αρμόδιος Υπουργός καταθέσει τη σχετική διάταξη, η οποία, όπως σας είπα, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί αύριο.

Facebook
Twitter
Email