Λέσβος: Η έρευνα στα αυγά ελευθέρας βοσκής αποκαλύπτει μόλυνση περιβάλλοντος, όχι καταλληλότητα τροφίμων

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η έρευνα που πραγματοποίησαν το Τμήμα Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με την παρουσία των χημικών ενώσεων PFAs σε αυγά ελευθέρας βοσκής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι καθηγητές διευκρινίζουν ότι τα αυγά χρησιμοποιήθηκαν ως βιοδείκτης περιβαλλοντικής ρύπανσης, και όχι για την εκτίμηση της καταλληλότητας τους για κατανάλωση.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης Νάσος Στασινάκης, η έρευνα εντάσσεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις συγκεντρώσεις PFAs στο περιβάλλον, με τα αυγά να λειτουργούν ως δείκτης ρύπανσης. Δειγματοληψίες έγιναν σε Σέρρες, Ηλεία, Μαγνησία, Βοιωτία και Αττική, με κάποιες περιοχές να εμφανίζουν συγκεντρώσεις πάνω από τα ευρωπαϊκά όρια.

Στόχος είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για τη χώρα, δεδομένου ότι τα διαθέσιμα στοιχεία στην Ελλάδα είναι περιορισμένα, παρά τη νομοθετική υποχρέωση από το 2022 για συστηματικούς ελέγχους PFAs σε τρόφιμα όπως αυγά, ψάρια και κρέας.

Οι PFAs είναι συνθετικές χημικές ενώσεις με παγκόσμια παρουσία, τοξικές σε υψηλές συγκεντρώσεις και συσσωρεύσιμες στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, καθώς βρίσκονται σε έδαφος, ύδατα και καθημερινά προϊόντα.

Η έρευνα λειτουργεί ως εργαλείο μέτρησης της ρύπανσης, χρήσιμο για την κεντρική και την τοπική διοίκηση των περιοχών δειγματοληψίας. Όσον αφορά την καταλληλότητα τροφίμων, ο κ. Στασινάκης τόνισε ότι από το 2022 ο ΕΦΕΤ έχει την υποχρέωση δειγματοληψιών για PFAs σε τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο, με δημοσιευμένα στοιχεία να υπάρχουν μόνο για 7 δείγματα του 2024, χωρίς αναλυτικά στοιχεία για είδος τροφίμου και περιοχή. Από το 2026, αντίστοιχοι έλεγχοι θα γίνουν και από τις ΔΕΥΑ για το νερό.

Συναγερμός για αυγά με επικίνδυνα χημικά και υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Facebook
Twitter
Email