Μ. Ντεστιτσί: “Απειλές αντιποίνων και τουρκικός εθνικισμός” στην καρδιά της Κομοτηνής

📰 Ρεπορτάζ | του Νίκου Αρβανίτη – rodopipress.gr

Στις 24 Ιουλίου 2025, τελέστηκε στην Κομοτηνή επιμνημόσυνη δέηση για τον Δρ. Sadık Ahmet, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τον θάνατό του. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και ο  Τούρκος πολιτικός και εργοδότης μελών του τουρκικού παρακράτους της Θράκης, Μουσταφά Ντεστιτσί.

Σε μια εμπρηστική ομιλία, ο πρόεδρος του τουρκικού κόμματος BBP, Μουσταφά Ντεστιτσί, επανέφερε τη ρητορική περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, κατηγορώντας ευθέως την Ελλάδα για «συστηματική καταπίεση» και ζητώντας «αντίποινα» από την Τουρκία. «Δεν υπάρχει παλιά Τουρκία – θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο», διαμήνυσε από το κέντρο της Κομοτηνής.


Σε ένα κλίμα εθνικιστικής έξαρσης, με θρησκευτικές επικλήσεις και έντονη επίκληση του παρελθόντος, πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή μνήμης για τον Dr. Σαδίκ Αχμέτ, παρουσία υψηλόβαθμων επισκεπτών από την Τουρκία και συλλόγων της μειονότητας.

Ο κύριος ομιλητής, Μουσταφά Ντεστιτσί, πρόεδρος του ισλαμοεθνικιστικού τουρκικού κόμματος Büyük Birlik Partisi (BBP), εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Ελλάδας, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν θα μείνει αμέτοχη στα τεκταινόμενα στη Δυτική Θράκη.

Ο Μουσταφά Ντεστιτσί παρέθεσε Ιφτάρ στους “Evlad i Fatihan της Δυτ. Θράκης” στην Κομοτηνή!


🔥 Κομβικά σημεία της ομιλίας Ντεστιτσί

Ο πρόεδρος του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) της Τουρκίας, Μουσταφά Ντεστιτζί, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας σε πρόσφατη ομιλία του, ζητώντας από την Άγκυρα να προχωρήσει σε αντίποινα κατά των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Ο Ντεστιτζί συνέδεσε ευθέως το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη με το Κυπριακό, θέτοντας σκληρές προϋποθέσεις για την ελληνοτουρκική φιλία και ενισχύοντας το αφήγημα της “τουρκικής” ταυτότητας στην ελληνική Θράκη.


Αναγνώριση της “Τουρκικής” Ταυτότητας στη Δυτική Θράκη

 

  • Ο Ντεστιτζί τονίζει ότι η ύπαρξη των “πολύτιμων αδελφών και αδελφών μας στη Δυτική Θράκη” με τις δικές τους “ταυτότητες, γλώσσες, γλώσσες” (εννοώντας την τουρκική ταυτότητα) δεν πρέπει να θεωρείται πολιτικό ζήτημα, αλλά ζήτημα “εθνικής επιβίωσης και τιμής” για την Τουρκία.
  • Καταδικάζει την Ελλάδα για το γεγονός ότι “έχει θέσει μεγάλα εμπόδια στο δρόμο των δημοκρατικών δικαιωμάτων του Τουρκισμού της Δυτικής Θράκης” και ότι “δεν μπορεί καν να γίνει ανεκτό για την τουρκική λέξη εδώ”. Ως παράδειγμα αναφέρει την απαγόρευση της λέξης “τουρκική” στην πινακίδα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.

 

Καταγγελία της Ελληνικής Πολιτικής και Αμοιβαιότητα

 

  • Κατηγορεί τους Έλληνες πολιτικούς ότι “για να καλύψουν τις δικές τους ανικανότητες και ελαττώματα, να κραυγάζουν συνεχώς την απειλή της Τουρκίας” και να χρησιμοποιούν “τεχνητή ένταση” για να πιέσουν τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης.
  • Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα “σχεδόν αποτυγχάνει να εκπληρώσει καμία” από τις συμφωνίες για τις μειονότητες που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ η Τουρκία τις έχει τηρήσει πλήρως.
  • Ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει την “αρχή της αμοιβαιότητας” απέναντι στην Ελλάδα. Δηλώνει ξεκάθαρα: “αν δεν δώσει στους αδελφούς και τις αδελφές μας τα δικαιώματά τους… η σωστή ζωή εκεί στο πλαίσιο των αρχών της αμοιβαιότητας στην Τουρκία θα πρέπει εξίσου να διακόψει τα δικαιώματα των Ελλήνων”.
  • Επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική θέση ότι η μειονότητα της Θράκης είναι “μουσουλμανική τουρκική μειονότητα”, αμφισβητώντας την ελληνική στάση που την αναγνωρίζει μόνο ως μουσουλμανική.

 

Η “Νέα, Ισχυρή” Τουρκία

 

  • Δηλώνει ότι “δεν υπάρχει πια παλιά Τουρκία. Υπάρχει μια ισχυρότερη, μεγαλύτερη Τουρκία”.
  • Προειδοποιεί ότι η Τουρκία έχει τη “δύναμη να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε όσους προσπαθούν να προκαλέσουν προβλήματα όχι μόνο στη Δυτική Θράκη, [αλλά και] στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ, στον Καύκασο”. Αυτό υποδηλώνει μια επιθετική στάση σε περιφερειακά ζητήματα.

 

Συνθήκες για τη Φιλία με την Ελλάδα

 

  • Ορίζει δύο “βασικές προϋποθέσεις” για τη φιλία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας:
    1. Η Ελλάδα να “δώσει όλα τα δικαιώματα” στους “συγγενείς” (δηλαδή τους Μουσουλμάνους της Θράκης).
    2. Η Ελλάδα να “δεχτεί ότι η Κύπρος είναι ένα τουρκικό κράτος εκεί”.
  • Καταδικάζει διεθνείς οργανισμούς, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη “σιωπή” τους σχετικά με τις “παράνομες πρακτικές της Ελλάδας στη Δυτική Θράκη”.

 

Μνήμη του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ

 

  • Η ομιλία δόθηκε σε εκδήλωση μνήμης του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, τον οποίο ο Ντεστιτζί αποκαλεί “πολύτιμο Τούρκο ηγέτη” και του οποίου τις ιδέες επικαλείται, όπως τη φράση “Είμαι Τούρκος, δεν θα είναι Τούρκος κρατούμενος… Είμαι Τούρκος, όχι χωρίς το τουρκικό κράτος… Είμαι Τούρκος, όχι χωρίς τουρκική σημαία”.

Μουσταφά Ντεστιτζί: Οι “Γκρίζοι Λύκοι” απειλούν ανενόχλητοι την Θράκη!


🧭 Ανάλυση – Η επανενεργοποίηση του τουρκικού εθνικισμού στη Θράκη

Η παρουσία του Μουσταφά Ντεστιτσί, που τα τελευταία χρόνια παίζει ρόλο “δορυφόρου” του κυβερνώντος AKP και του Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι απλώς συμβολική. Το κόμμα του (BBP), με σχέσεις με κύκλους των Γκρίζων Λύκων, έχει σημαντική διείσδυση στις δομές της κρατικής εθνικιστικής ιδεολογίας.

Η δήλωσή του περί «νέας, ισχυρής Τουρκίας» που “θα δημιουργεί προβλήματα” όποτε χρειαστεί —από τη Θράκη μέχρι τον Καύκασο— αποτυπώνει την περιφερειακή αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας.


⚖️ Τι λέει το Διεθνές Δίκαιο

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), αναγνωρίζει τη μουσουλμανική μειονότητα, όχι εθνοτική τουρκική ταυτότητα. Το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι η χρήση του όρου «τουρκικός» ενδέχεται να υπονομεύει τη δημόσια τάξη, όταν ενσωματώνεται σε συλλόγους με γεωπολιτικές επιδιώξεις.

ΟΗΕ: Σαφής απόρριψη από την Ελλάδα των αναφορών του ΟΙΣ περί «τουρκικής μειονότητας» σε Θράκη και Δωδεκάνησα


🏛️ Πολιτική και Διπλωματική Σιωπή

Μέχρι την ώρα σύνταξης του ρεπορτάζ δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ ή άλλου κυβερνητικού παράγοντα για τη δημόσια ρητορική απειλών που εκφράστηκε στην Κομοτηνή.

Απορία προκαλεί επίσης η απουσία θεσμικής αντίδρασης στην ευθεία αναφορά περί “τουρκικού κράτους στην Κύπρο” ως προϋπόθεση διπλωματικής σχέσης.

 


✍️ Σχόλιο του rodopipress.gr

Η κλιμακούμενη τουρκική παρουσία σε εκδηλώσεις όπως αυτή της Κομοτηνής δεν αφορά απλώς την ιστορική μνήμη του Σαδίκ Αχμέτ, αλλά αποτελεί μοχλό γεωπολιτικής πίεσης και αναθεώρησης του υφιστάμενου status quo στη Θράκη.

Όταν η ρητορική φτάνει να απειλεί με “αντίποινα”, να απαιτεί αναγνώριση “τουρκικού κράτους στην Κύπρο” και να αμφισβητεί ρητά την εσωτερική έννομη τάξη της Ελλάδας, τότε το ζήτημα δεν είναι πλέον πολιτιστικό ή μειονοτικό, αλλά εθνικής κυριαρχίας.

30ή Επέτειος Σαδίκ Αχμέτ: Τι Σηματοδοτεί η Επίσκεψη της Mahinur Özdemir Göktaş στη Θράκη;

Facebook
Twitter
Email