Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή των παραθρησκευτικών και παρακρατικών ετεροκαθοριζομένων παραγόντων Ξάνθης και Κομοτηνής Μουσταφά Τράμπ και Ιμπραήμ Σερήφ αντιστοίχως, σε ισλαμι(στι)κό θεολογικό συνέδριο που οργανώθηκε στην Αδριανούπολη την περίοδο 1-3/11/2024.
Την προαναφερθείσα περίοδο, υπό την αιγίδα της DIYANET και του προέδρου της Ali Erbas πραγματοποιήθηκε η «Συνάντηση Βαλκανικών Μελετητών» με συνδιοργανωτές το Ίδρυμα Ισλαμικών Μελετών , το Πανεπιστήμιο Αδριανούπολης το Ίδρυμα Mimar Sinan και με την στήριξη του Νομάρχη Αδριανούπολης μέσω της Πρωτοβουλίας για την Πλατφόρμα των Βαλκανικών Πόλεων.
Εκ των βασικών συνέδρων διακρίνονται οι Ali Erbaş, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ισλαμικών Μελετών Nasrullah Hacımüftüoğlu ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας Nazif Yılmaz, ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Ένωσης της Βόρειας Μακεδονίας Şakir Fetahu,, ο Μουφτής της Ρουμανίας Murat Yusuf, ο επικεφαλής ιμάμης της Ισλαμικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου Vedat Saiti, o Πρόεδρος της Ισλαμικής Ένωσης της Σερβίας Reisül Ulema Senad Halitovic Yuksel Islam, o Μεγάλος Μουφτής των Θρησκευτικών Υποθέσεων των Μουσουλμάνων στη Βουλγαρία Vedat Sabri Ahmed και οι παράνομοι παρακρατικοί παραθρησκευτικοί μικροπαράγοντες από την Ελληνική Θράκη.
Από την ψευδομουφτεία Ξάνθης συμμετείχαν ο Διευθυντής του Κλάδου Θρησκευτικών Rıdvan Topçu, ο Διευθυντής του Τμήματος Προσωπικού Mustafa Kamo, ο Γραμματέας Ersan Ömer, ο Mustafa Sürçoğlu και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θρησκευτικών Λειτουργών Ξάνθης Hamdi Bekir.
Στο διήμερο πρόγραμμα του συνεδρίου, εξετάσθηκαν θέματα όπως, «Η θρησκευτική εκπαίδευση στα Βαλκάνια στον άξονα του Κορανίου και της Σούννας», «Ευθύνη των μελετητών για τη διασφάλιση της ενότητας της Ούμμα», «Ανασυγκρότηση του ισλαμικού πολιτισμού για την παγκόσμια ειρήνη και έναν βιώσιμο κόσμο» και «Θρησκευτική αγωγή μελετητών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης απέναντι στην καταπίεση και τις σφαγές».
Τα βασικά σημεία που ξεχωρίζουν από τις ομιλίες των προαναφερθέντων εντοπίζονται στα εξής:
Ο Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων Ali Erbaş δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες χρησιμοποίησαν τη γνώση που άφησαν οι ισλαμιστές λόγιοι σχετικά με την κατοχή και την καταστροφή στο Τσανάκαλε, στο Ιράκ και στη Γάζα.
Ο Erbaş εξήγησε ότι οι Σταυροφόροι, εκπρόσωποι του πολιτισμού της καταστροφής, έκαναν την Ιερουσαλήμ να μην είναι πλέον το Νταρ ες Σαλάμ και τη μετέτρεψαν σε τόπο καταπίεσης, κατοχής, γενοκτονίας και σφαγής.Οι μουσουλμάνοι πρέπει να δράσουν ενωμένοι.Προκειμένου σχεδόν δύο δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι να βάλουν τέλος σε αυτή την κατοχή, πρέπει να διορθώσουμε αυτό το κακό και την καταπίεση όχι μόνο πρακτικά, αλλά και με τα ίδια μας τα χέρια. Μετά από αυτό έρχεται η γλώσσα».
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ισλαμικών Μελετών Καθ. Δρ. Ο Nasrullah Hacımüftüoğlu είπε ότι ολόκληρος ο κόσμος βιώνει μια κρίση πολιτισμού σήμερα, μια περίοδο βαρβαρότητας και άγνοιας της ανθρωπότητας.
Ο κυβερνήτης της Αδριανούπολης Yunus Sezer δήλωσε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων όπου υπάρχει καταπιεσμένος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Trakya καθ. Δρ. Μουσταφά Χατίπλερ δήλωσε ότι τα Βαλκάνια είναι η πατρίδα της καρδιάς μας και είπε, «Επειδή τα Βαλκάνια είναι μια γεωγραφία όπου ζουν τα παιδιά μας».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Mimar Sinan Hasan Gümüş μίλησε για ενότητα και αλληλεγγύη και σημείωσε ότι ο ισλαμικός πολιτισμός πρέπει να προστατεύεται.
Ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ισλαμικών Μελετών Δρ. Ο Mustafa Karataş δήλωσε ότι στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν ενότητα που θα είναι η ελπίδα του ισλαμικού κόσμου.
Οι ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής συμφώνησαν στην ενότητα και την αλληλεγγύη των μουσουλμάνων. Καθώς και το ότι η γενοκτονία που διέπραξε το Σιωνιστικό Ισραήλ στη Γάζα δεν μπορεί ποτέ να αποσιωπηθεί και οι μουσουλμάνοι πρέπει να επαγρυπνούν από κάθε άποψη. Δηλώθηκε ότι τέτοιες συναντήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και ότι η αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που προέκυψαν δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλειφθεί.
Το τελικό δελτίο τύπου του συνεδρίου έχει ως εξής:
«Ο κόσμος μας βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση. Οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν καταπατήσει τις βασικές ανθρώπινες αξίες που έχουν αποκτηθεί εδώ και αιώνες ως αποτέλεσμα πικρών εμπειριών και εξουδετέρωσαν απερίσκεπτα παγκόσμιες ηθικές αρχές, κανόνες και θεσμούς διεθνούς δικαίου, εκμεταλλευόμενες την αποδιοργάνωση των μουσουλμάνων χώρες να συνεχίσουν την αποικιακή τάξη πραγμάτων Από όλα αυτά, η θρησκεία, ο ισλαμικός κόσμος έχει υποστεί τη σοβαρότερη ζημιά από πολιτική, κοινωνική και οικονομική άποψη.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι δύο κύριες πηγές του Ισλάμ, το Ιερό Κοράνι και ο Προφήτης Μωάμεθ. «Λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις του Προφήτη, είναι επιτακτική ανάγκη οι μελετητές που έχουν την ευθύνη να είναι κληρονόμοι του Προφήτη να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες μελέτες που στοχεύουν να επηρεάσουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές των εθνικών και διεθνών φορέων λήψης αποφάσεων προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης και της ισότητας».
«Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τη γενοκτονία που διέπραξε το Σιωνιστικό Ισραήλ στη Γάζα».
“Στον κόσμο που οραματίζεται εστιάζοντας στον εαυτό του, παράγει το αντίθετό του και τοποθετείται στην απόλυτη απώλειά του. Ο ισλαμικός κόσμος και όλη η ανθρωπότητα υποφέρουν από αυτό σήμερα. Εκπρόσωποι θρησκευτικών ιδρυμάτων και οργανώσεων, ισλαμιστές μελετητές και ηγέτες της κοινής γνώμης πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε τη βάση της ισλαμικής ηθικής Ως απαίτηση των αρχών του να δείχνεις συμπόνια και να αγαπάς το δημιουργημένο για χάρη του δημιουργού του, θα πρέπει να εργαστεί για να εξηγήσει στον κόσμο ότι ο ισλαμικός πολιτισμός είναι μια εναλλακτική με όλες τις δυνατότητές του.
Είναι απαράδεκτο να μην αντιδρά επαρκώς ο ισλαμικός κόσμος στη γενοκτονία που πραγματοποίησε το Σιωνιστικό Ισραήλ στη Γάζα και στον κίνδυνο και τον κίνδυνο που συνιστά στην περιοχή, με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, και δεν κάνει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει αυτή την καταπίεση. Ενώ είναι προφανές ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις ασκούν συνεχώς πίεση στον ισλαμικό κόσμο χρησιμοποιώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα ως δικαιολογία και δικαιολογώντας τις διεθνείς παρεμβάσεις, είναι απαράδεκτο να σιωπούν με υποκριτική στάση σχετικά με τη δολοφονία παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. με λίγα λόγια ανθρωπιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία με όλους τους πόρους της για αυτό το θέμα.
«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση»
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι επίσημοι θεσμοί και οργανώσεις του ισλαμικού κόσμου θα πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία για την προστασία των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και την πρόληψη παραβιάσεων σε χώρες όπου ζουν ως μειονότητα.
«Σε αυτό το πλαίσιο, οι ισλαμιστές λόγιοι και οι ηγέτες της κοινής γνώμης θα πρέπει να οδηγήσουν τα μουσουλμανικά κράτη να αναπτύξουν πολιτικές στο πλαίσιο της ισλαμικής αδελφοσύνης και της ευαισθητοποίησης της Ούμα και θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μελέτες που θα εξασφαλίσουν πολιτική, οικονομική και κοινωνική ενότητα και αλληλεγγύη μακροπρόθεσμα. και οι ηγέτες της κοινής γνώμης θα πρέπει να τονίσουν ότι τα θρησκευτικά κείμενα ακολουθούν μια συγκεκριμένη μέθοδο.
Η εκπαίδευση και η κατάρτιση με εισαγόμενες αξίες και αποικιακή γλώσσα παράγει ανθρώπους αποξενωμένους από τη δική τους κοινωνία. Οι ισλαμιστές μελετητές και οι ηγέτες της κοινής γνώμης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μελέτες που θα εξασφαλίσουν τη διατήρηση των ισλαμικών αξιών και της θρησκευτικής γλώσσας για μια υγιή θρησκευτική εκπαίδευση στις μουσουλμανικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία. Οι ισλαμιστές μελετητές και οι ηγέτες της κοινής γνώμης θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες που θα αυξήσουν την αντιπροσωπευτική δύναμη των μουσουλμάνων, θα ανταποκριθούν στις αντιθρησκευτικές και ισλαμοφοβικές συμπεριφορές στις χώρες στις οποίες ζουν και θα εξηγήσουν το Ισλάμ σε όλη την ανθρωπότητα με κατάλληλη γλώσσα. «Οι ισλαμιστές μελετητές και οι ηγέτες της κοινής γνώμης θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με προγραμματισμένο και προγραμματισμένο τρόπο, να συζητούν τα προβλήματά τους και να επικεντρώνονται σε πολιτικές κινήσεις που θα παράγουν εφικτές λύσεις».
Ο Hacımüftüoğlu είπε ότι το Ίδρυμα Ισλαμικών Μελετών είναι αποφασισμένο να συναντηθεί με όλους τους ισλαμιστές μελετητές στον κόσμο, όπως η συνάντηση στην Αδριανούπολη με τους μελετητές της Βαλκανικής γεωγραφίας και της Κριμαίας.