Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας 2025.
Το πλοίο θα είναι επισκέψιμο σήμερα από τις 17.00 έως τις 21.00, αύριο από τις 10.00 έως τις 13.00 και το Σάββατο από τις 10.00 έως τις 13.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00.
Από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουλίου 2025 η Ναυτική Εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, «το πλοίο είναι το τέταρτο στη σειρά από τα επτά ΤΠΚ τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ που ναυπηγήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με βάση την πρόταση του Αγγλικού οίκου VOSPER THORNYCROFT Ltd.
Το ΤΠΚ «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» καθελκύσθηκε την 21η Δεκεμβρίου 2005 και εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού την 1η Οκτωβρίου 2010. Έλαβε την ονομασία αυτή προς τιμή του Υποπλοιάρχου Μιχαήλ Γρηγορόπουλου ΠΝ Υπάρχου του Α/Τ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ, φονευθέντος στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, κατά την αεροπορική επίθεση της Γερμανικής Αεροπορίας στον όρμο Λακκί Νήσου Λέρου που είχε σαν αποτέλεσμα την καταβύθιση του εν λόγω Αντιτορπιλικού.
Είναι το δεύτερο πλοίο του στόλου που φέρει την ονομασία αυτή. Το πρώτο ήταν ένα Οχηματαγωγό με πλευρικό αριθμό L-161. Πρόκειται για το πρώην USS LSM-45 το οποίο ήταν ένα από τα έξι ομοίου τύπου που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το 1958 από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας. Το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ», είναι πλοίο σύγχρονης τεχνολογίας, σχεδιασμένο για εκτέλεση Ναυτικών Επιχειρήσεων κοντά σε ακτές, με εξαίρετες δυνατότητες για την αντιμετώπιση αεροσκαφών, πλοίων επιφανείας και κατευθυνόμενων βλημάτων.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η γρήγορη αντίδραση στην αντιμετώπιση απειλών, η μεγάλη δύναμη πυρός, η υψηλή ταχύτητα επιχειρήσεων, οι αυξημένες δυνατότητες αντιμετωπίσεως βλαβών κατά την μάχη και αναλήψεως επιχειρήσεων μέσα σε περιβάλλον Ραδιοβιοχημικού και Ηλεκτρονικού Πολέμου. Υπάγεται στην Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου και οι αποστολές που δύναται να του ανατεθούν είναι οι ακόλουθες:
Συμμετοχή σε επιχειρήσεις θαλάσσιου ελέγχου
Συμμετοχή σε επιχειρήσεις αεράμυνας
Εκτέλεση ναυτικού βομβαρδισμού
Συμμετοχή σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής (MIO)
Υποστήριξη αμφίβιων μονάδων
Συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR)
Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών
Συνδρομή στο Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ