Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του νέου του Διεθνούς Κέντρου Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Αυτό το κέντρο θα αποτελέσει τον επιχειρησιακό κόμβο για τις παγκόσμιες δραστηριότητες εφοδιασμού του ΔΟΜ, ενισχύοντας την ικανότητά του να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε ανθρωπιστικές κρίσεις.
Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU)
Στις 15 Ιουλίου 2025, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, και της SungAh Lee, Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του ΔΟΜ. Το MoU καθορίζει την ίδρυση του Κέντρου, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες προμηθειών, logistics και κατάρτισης, και ορίζει τους όρους χρήσης του χώρου που παραχωρεί η ελληνική κυβέρνηση.
Δηλώσεις Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η συμφωνία ενισχύει τη θέση της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς κόμβου logistics και θα προσφέρει άμεσα και έμμεσα οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία:
- Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
- Θα ενισχύσει τη ζήτηση για προμήθειες και ανθρωπιστικό υλικό από την ελληνική αγορά.
- Ο ΔΟΜ διαχειρίζεται προμήθειες έως και 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δημιουργώντας ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις.
- Η επιλογή της Ελλάδας αντανακλά την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, τις ποιοτικές υποδομές και τη γεωστρατηγική της θέση.
Δηλώσεις Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του ΔΟΜ, SungAh Lee
Η SungAh Lee δήλωσε ότι το νέο Κέντρο αντανακλά τη φιλοδοξία του ΔΟΜ να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο υλοποίησης της ανθρωπιστικής εφοδιαστικής αλυσίδας, δημιουργώντας έναν χώρο όπου η τεχνογνωσία, η καινοτομία και η συνεργασία θα ενισχύσουν την ανταπόκριση στις ανάγκες των ανθρώπων.
Οφέλη για την Ελλάδα
Η λειτουργία του Κέντρου αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα:
- Αύξηση προμηθειών ανθρωπιστικού υλικού από την ελληνική αγορά: Ο ΔΟΜ θα προτιμά την τοπική αγορά για προμήθειες, προσφέροντας ευκαιρίες σε ελληνικές επιχειρήσεις.
- Δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας:
- Το Κέντρο θα στελεχωθεί με περίπου 100 άτομα, κυρίως από την τοπική αγορά εργασίας.
- Θα υπάρξουν έσοδα από τη μόνιμη εγκατάσταση οικογενειών υπαλλήλων, τη λειτουργία της μονάδας και τις ανάγκες προμηθειών/υπηρεσιών.
- Προοπτικές αναβάθμισης της Ελλάδας ως κέντρου προμηθειών του ΟΗΕ: Η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί σημαντικά στην κατάταξη προμηθειών του ΔΟΜ.
- Συνεργασία με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα: Ο ΔΟΜ προτίθεται να συνεργαστεί με ελληνικά ιδρύματα για καινοτόμες λύσεις βιωσιμότητας και προβλέπεται η ίδρυση μονάδας Βιωσιμότητας στην Αθήνα.
- Ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς κέντρου logistics: Η Θεσσαλονίκη διαθέτει στρατηγική τοποθεσία, σύγχρονες υποδομές, πρόσβαση στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και γεωστρατηγική εγγύτητα σε περιοχές κρίσης.
Η έγκαιρη επίλυση τεχνικών και θεσμικών ζητημάτων από την ελληνική κυβέρνηση συνέβαλε καθοριστικά στην επιλογή της Ελλάδας από τον ΔΟΜ.