«Ο Αρχαιολόγος» στο Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας

Η παράσταση «Ο Αρχαιολόγος» παρουσιάζεται στις 4 και 5 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στο Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας στη Ροδόπη.

Πρόκειται για μια σατιρική και χιουμοριστική διασκευή του έργου του Ανδρέα Καρκαβίτσα, που εξετάζει με κριτικό βλέμμα την ελληνική ταυτότητα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.

Η παράσταση σχολιάζει την εθνική συνείδηση μέσα από μια «ανασκαφή» θεμάτων και ιδεών, με επίκεντρο τη φράση του Ανδρέα Εμπειρίκου «Η σήμερον ως αύριον και ως χθες».

Σκηνοθετούν οι Νατάσα Παπαδάκη και Αιμιλία Υψηλάντη, ενώ τη μουσική επιμελείται ο Γιώργος Πούλιος.

Στο καστ συμμετέχουν οι Φώτης Καράλης, Νεκτάριος-Γεώργιος Φαρμάκης, Έφη Σισμανίδου, Χρήστος Ντόβας και Αιμιλία Υψηλάντη.

Η παραγωγή ανήκει στην Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (5€).
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Info: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

Το Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας, στην περιοχή της Ροδόπης, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Θράκης και αναδεικνύει την πολιτιστική και ιστορική σημασία της αρχαίας πόλης της Μαρώνειας.

Ιστορικό και Αρχιτεκτονική

Χτισμένο στις πλαγιές του λόφου Ισμάρου, κοντά στο ιερό του Διονύσου, το θέατρο ανήκει στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο, χρονολογούμενο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. έως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Η θέση του στο πολεοδομικό σχέδιο της Μαρώνειας υπογραμμίζει τον ρόλο του ως σημαντικού χώρου κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής της αρχαίας πόλης.

Το θέατρο πέρασε από τρεις οικοδομικές φάσεις εξέλιξης:

  • Αρχική φάση: Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος θεατρικών παραστάσεων, με την κλασική διαμόρφωση ελληνικού θεάτρου.

  • Ρωμαϊκή περίοδος: Προστέθηκαν η σκηνή και το προσκήνιο, προσαρμόζοντας το θέατρο στις αλλαγές που επέφερε η ρωμαϊκή κουλτούρα και λειτουργία.

  • Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδος: Η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα, πιθανόν για αγώνες ή άλλες μορφές θεάματος που ήταν δημοφιλείς στη ρωμαϊκή εποχή.

Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.200-1.300 θεατές, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει το εξαιρετικό αποχετευτικό σύστημα που διαθέτει, ένδειξη της τεχνολογικής αρτιότητας της εποχής.

Αρχαιολογικές Ανασκαφές

Το θέατρο ανακαλύφθηκε και ανασκάφηκε συστηματικά μεταξύ 1981 και 1988 από τον αρχαιολόγο Ευάγγελο Πεντάζο. Οι ανασκαφές ανέδειξαν τη σπουδαιότητα του μνημείου και βοήθησαν στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας και της ιστορίας του αρχαίου θεάτρου στη Θράκη.

Σύγχρονη σημασία

Σήμερα, το Αρχαίο Θέατρο Μαρωνείας λειτουργεί ως πολιτιστικός πόλος, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η διατήρησή του και η ανάδειξη του μνημείου συνεισφέρουν σημαντικά στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και προβάλλουν την ιστορική ταυτότητα της Θράκης.

Facebook
Twitter
Email