Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Όπως είναι γνωστό στον κ. Μπουρχάν Μπαράν -ψυχίατρος στο επάγγελμα- επεβλήθη βαριά ποινή κάθειρξης καθώς κατηγορείται, μεταξύ άλλων, πως το 2014 συνταγογραφούσε τη χορήγηση φαρμάκων που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες, ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχε πραγματική και συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη και πως αυτά τα φάρμακα θα χρησιμοποιούνταν για παρασκευή και διακίνηση ναρκωτικών.
Την 5/2/2025 ο κ. Μπουρχάν Μπαράν έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στις νομικές κρίσεις που παρίστανται μη ορθές(γεγονός που καθίσταται εναργέστερο όταν διατυπώνονται διαφορετικές κρίσεις από την εισαγγελία και την έδρα), παρέχεται από την έννομη τάξη μας η δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων, μέχρι να καταστούν αυτές αμετάκλητες. Οτιδήποτε άλλο παρουσιάστηκε εσφαλμένα από μερίδα του τύπου για την σπίλωση του ονόματός μου και της ιατρικής μου ιδιότητας είναι εκ του πονηρού συναγόμενο.
Σήμερα, 11/2/2025 περιήλθε σε γνώση μας η κάτωθι ανακοίνωση του κ. Μπουρχάν Μπαράν στην οποία διαπιστώνουμε ότι ο κ. Μπουρχάν Μπαράνν που εμπιστευόταν μέχρι χθες την ελληνική δικαιοσύνη , τώρα ανακαλύπτει πολιτικά και εθνικά κίνητρα στην καταδίκη του .
Παραθέτουμε την δήλωση (ακριβής μετάφραση από το πρωτότυπο)
Η πιο θεμελιώδης αρχή της δικαιοσύνης είναι μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία. Ωστόσο, μερικές φορές τα δικαστήρια μπορεί να λαμβάνουν αποφάσεις ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς αντίληψης ή υπό εξωγενείς επιρροές. Μπορούμε να δείξουμε την περίπτωση ενός περιστατικού που συνέβη πριν από έντεκα χρόνια και έχει πρόσφατα απήχηση στο κοινό ως ένα παράδειγμα μιας τέτοιας διαδικασίας.
Δικάσθηκα με άδικες και αβάσιμες κατηγορίες και καταδικάστηκα με ποινή φυλάκισης. Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της υπόθεσης, υπάρχουν σοβαρές υποψίες στο κοινό και στη νομική κοινότητα ότι επρόκειτο για πολιτική απόφαση και όχι δικαιολογημένη. Δεν ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία που προσκόμισα ως υπεράσπιση, δεν ελήφθησαν υπόψη οι καταθέσεις των μαρτύρων, αφέθηκα υπό υποψία και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία για δίκαιη δίκη.
Είδα ότι η αρχή του κράτους δικαίου αγνοήθηκε κατά τη δικαστική διαδικασία και ότι η δικαιοσύνη έπαψε να είναι εργαλείο και μετατράπηκε σε μηχανισμό που άνοιξε το δρόμο για πολιτικές αναμετρήσεις. Δικηγόροι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι η απόφαση αυτή έχει πληγώσει τη συνείδηση του κοινού και έχει μετατραπεί σε νομικό σκάνδαλο.
Πρόσφατα, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των υποθέσεων που αφορούν εκπροσώπους μειονοτήτων. Υπό την επίδραση της πολιτικής ατμόσφαιρας, πολλοί άνθρωποι δικάζονται με κατηγορίες που δεν βασίζονται σε στοιχεία και καταδικάζονται σε φυλάκιση. Τέτοιες αποφάσεις όχι μόνο υπονομεύουν τις ατομικές ελευθερίες, αλλά και την πίστη στην αμεροληψία και την αξιοπιστία του νόμου.
Αυτή η υπόθεση έχει μείνει στην ιστορία ως κηλίδα που ρίχνει σκιά στο όνομα του νόμου. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και την προστασία του κράτους δικαίου, και έχουμε ασκήσει το δικαίωμά μας να ασκήσουμε έφεση ως προς αυτό. Σε ένα κράτος δικαίου, οι δίκαιες δίκες, όχι οι προσωπικές ή πολιτικές αναμετρήσεις, θα πρέπει να αποτελούν τη βάση.
Ελπίζω μια μέρα να διορθωθεί δίκαια αυτή η απόφαση και να απελευθερωθούμε εγώ και όσοι έχουν αδικηθεί όπως εγώ…
Εμείς οφείλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Ο κ. Μπουρχάν Μπαράν αποκαλεί απόφαση δικαστική ως πολιτική και ψεύδεται ως προς αυτό από την στιγμή που είναι καθαρά υπόθεση κοινού ποινικού δικαίου
2) Ο κ. Μπουρχάν Μπαράν λέει ότι δικαστής δέχτηκε παρεμβάσεις προσβάλλοντας το δικαστή , την έδρα και την ελληνική δικαιοσύνη χαρακτηρίζοντας εκ προθέσεως συκοφάντη τον δικαστή και την έδρα ,
3) Ο κ. Μπουρχάν Μπαράν αποκαλεί το δικαστήριο ως ” μηχανισμό” πολιτικών αναμετρήσεων δηλαδή προσβάλει και συκοφαντεί την δικαιοσύνη ότι είναι μηχανισμός και μακρύ χέρι της πολιτικής εξουσίας
4) Ο κ. Μπουρχάν Μπαράν ταυτίζει τις υποθέσεις κατά εκπροσώπων της μειονότητας με την δική του την στιγμή που όλες είναι υποθέσεις κοινού ποινικού δικαίου με στόχο την εργαλειοποίηση της Μειονότητας υπέρ προπαγάνδας Τουρκίας . Δηλαδή υιοθετει το προπαγανδιστικό κι ανθελληνικό αφήγημα της Τουρκίας, αυτός ο βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου
5) Ο κ. Μπουρχάν Μπαράν συκοφαντεί και ψεύδεται λέγοντας ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδικάζει άδικα ανθρώπους και ιδίως μειονοτικούς και με αυτή την πρακτική του τελεί αδικήματα πρόκλησης εχθρότητας και διχόνοιας μεταξύ κρατών και λαών.
Οφείλουμε, συμπερασματικά, να επισημάνουμε ότι η δήλωση του κ. Μπουρχάν Μπαράν , καθοδηγούμενη από τους μηχανισμούς του Προξενείου είναι σύντονη τόσο με την προπαγανδιστική πρακτική του Χαλήτ Χαμπίπογλου (βλ Ο Χαλήτ Χαμπίπογλου παραποίησε σκόπιμα την ομιλία του Δημήτρη Βερβεσού στη ΒτΕ ) όσο και με την τακτική που ακολουθούν φιλοπροξενικά στελέχη κατασυκοφάντησης των θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας