Στην Τένεδο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ναό της Αγίας Παρασκευής, το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025. Παρόντας ήταν και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης για την Τένεδο
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του για την αναγέννηση της Κοινότητας των Ρωμιών της Τενέδου, την οποία σηματοδοτούν τα αποψινά θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τόνισε ότι αυτό το γεγονός αποτελεί πράξη μνήμης και μέλλοντος, δείχνοντας πως οι κοιτίδες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας παραμένουν ζωντανές παρά τις δυσκολίες.
Επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί, όπως:
- Εμπόδια της τουρκικής κυβέρνησης στα κληρονομικά δικαιώματα των Ελλήνων.
- Απουσία σχολείου.
- Έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης, που δυσχεραίνει την επιστροφή οικογενειών.
Ο κ. Ανδρουλάκης επαίνεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το έργο του στη διατήρηση αυτών των ιερών τόπων, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του ως μήνυμα υπέρβασης. Κατέληξε με το μήνυμα ότι «όπου υπάρχει πίστη, ιστορική συνείδηση, πνεύμα συνεργασίας και συλλογική προσπάθεια, τίποτε δεν σβήνει. Ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι ναοί, ούτε η μνήμη». Εξέφρασε την ελπίδα για αύξηση του ελληνικού πληθυσμού στην Τένεδο και την πιθανότητα δημιουργίας νέου σχολείου, όπως συνέβη στην Ίμβρο.
Η ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στάθηκε στα θετικά σημεία των καιρών, αναφέροντας ότι η Τένεδος έχει πλέον τον ανακαινισμένο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, τα θυρανοίξια του οποίου θα τελεστούν το ίδιο βράδυ. Τόνισε τις θετικές προοπτικές για αύξηση του αριθμού των ομογενών στο νησί και χαρακτήρισε την πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής ως «προσκλητήριο» για τους Τενεδίους. Ευχαρίστησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για την παρουσία του, σημειώνοντας την καταγωγή του από την Κρήτη.
Τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο ναός, μαζί με το 28 μέτρων καμπαναριό του, αποτελεί σήμα κατατεθέν της ρωμαίικης Κοινότητας της Τενέδου και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.