Οι φιλοπροξενικοί προωθούν την φοιτητική μετανάστευση Θρακιωτών στο Καζακστάν!

Η Θράκη εντάσσεται στα παντουρανικά σχέδια του Ρ.Τ. Ερντογάν; -Οι φιλοπροξενικοί προωθούν την φοιτητική μετανάστευση Θρακιωτών στο Καζακστάν!

Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 στους χώρους της παρανόμως λειτουργούσης ΤΕΝΚ-“Τουρκική Ένωση Νεολαίας Κομοτηνής” , παρουσία του παρακρατικού μικροπαράγοντα Σεντάτ Χασάν και του Τούρκου Γενικού Προξένου Κομοτηνής Α.Ε. κ. Αϊκούτ Ουνάλ, εκπρόσωπος του καζακο-τουρκικού Πανεπιστημίου Ahmet Yesevi ενημέρωνε μουσουλμανόπαιδες της περιοχής για σπουδές στο Καζακστάν.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ahmet Yesevi και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ankara Hacı Bayram Veli, καθηγητής Δρ. Fırat Purtaş παρείχε στους συμμετέχοντες ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, την αποστολή, το όραμα και τις ακαδημαϊκές ευκαιρίες του πανεπιστημίου.

Πανεπιστήμιο Αχμέτ Γιασάουι

Το Διεθνές Καζακο-Τουρκικό Πανεπιστήμιο Khoja Ahmet Yassawi/ Ahmet Yesevi, ή απλά Πανεπιστήμιο Αχμέτ Γιασάουι (Καζακικά: Ахмет Ясауи университеті, Ahmet İasaui universitetı· Τουρκικά: Ahmet Yesevi Üniversitesi) είναι ένα πανεπιστήμιο στην πόλη Τουρκιστάν στο Καζακστάν, το οποίο πήρε το όνομά του από τον σούφι ποιητή του δωδέκατου αιώνα Khoja Akhmet Yassawi.

Το Διεθνές Καζακο-Τουρκικό Πανεπιστήμιο Akhmet Yassawi (Πανεπιστήμιο Akhmet Yassawi) ιδρύθηκε το 1991 με προσωπική πρωτοβουλία του Προέδρου Nursultan Nazarbayev και βασίστηκε στη Διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Καζακστάν και Τουρκίας για την εκπαίδευση σύγχρονων άκρως εξειδικευμένων επιστημόνων από νέους τουρκόφωνες χώρες, το πνευματικό κέντρο του τουρκικού κόσμου – το Τουρκεστάν, και είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που έλαβε το καθεστώς διεθνούς ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις 31 Οκτωβρίου 1992, οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας του Καζακστάν και της Δημοκρατίας της Τουρκίας υπέγραψαν τη Συμφωνία για την Αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου σε Διεθνές Καζακο-Τουρκικό Πανεπιστήμιο Khoja Akhmet Yassawi.

Το πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό σύστημα του πανεπιστημίου περιλαμβάνει: ανώτερη βασική εκπαίδευση (προπτυχιακή), πρακτική άσκηση, διδακτορικό, ειδίκευση και διδακτορικές σπουδές. Η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο γίνεται με κρατικές και τουρκικές εκπαιδευτικές επιχορηγήσεις και σε συμβατική βάση.

Οι γλώσσες εκπαίδευσης είναι τα καζακικά, τα τουρκικά, τα ρωσικά και τα αγγλικά, ο Purtaş δήλωσε ότι περίπου 14 χιλιάδες φοιτητές φοιτούν σε 12 σχολές, ένα κολέγιο και ένα προπαρασκευαστικό σχολείο. Τόνισε επίσης ότι οι μαθητές προέρχονταν από 12 διαφορετικές χώρες και 39 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν επίσης οι ευκαιρίες που προσφέρει το πανεπιστήμιο σε ξένους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο Ahmet Yesevi, όπου η εκπαίδευση είναι δωρεάν, καλύπτει τα αεροπορικά εισιτήρια των φοιτητών και προσφέρει ευκαιρίες υποτροφιών μέσω συστήματος κλήρωσης. Επιπλέον, παρέχονται ιδιωτικές φοιτητικές εστίες για άνδρες και γυναίκες φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη.

Το Πανεπιστήμιο Ahmet Yesevi, το οποίο έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 100 χιλιάδες φοιτητές σε όλη την 33χρονη ιστορία του, στοχεύει να ανοίξει τις πόρτες του σε φοιτητές της Δυτικής Θράκης με αυτή την προωθητική εκδήλωση.

Το Πανεπιστήμιο είναι μέλος της Ένωσης Πανεπιστημίων του Καυκάσου.

 

Ποιος είναι ο στόχος του Προξενείου;

Ο κ. Αϊκούτ Ουνάλ το τελευταίο χρονικό διάστημα ενεργεί βεβιασμένα κι εκτίθεται με την αντιδιπλωματική του στάση , προφανώς διότι οι προϊστάμενοί του στην Άγκυρα έχουν δυσαρεστηθεί με την αναποτελεσματικότητα των κινήσεών του και που εκθέτουν το συμβατικό πλαίσιο της θετικής ατζέντας των ε/τ σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο το παντουρανικό δόγμα που προωθεί η Τουρκία με την οικοδόμηση δεσμών με τα άλλα τουρκογενή έθνη της Κεντρικής Ασίας, στους Αζέρους, τους Τατάρους, τους Καζάκους, τους Ουζμπέκους και τους Κιργισίους δίνοντας έμφαση στην κοινή ιστορική και γλωσσική κληρονομιά, αντιλαμβανόμαστε ότι επιχειρείται διαρκώς η δημιουργία μίας νέας ταυτοτικής διάστασης,

Για την Τουρκία όλη η περιοχή της Κεντρικής Ασίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γεωστρατηγικό και οικονομικό. Η διάλυση της ΕΣΣΔ και η ανεξαρτητοποίηση των κεντρασιατικών δημοκρατιών σήμαινε και τη μεγαλύτερη έμφαση στην ιδιαίτερη εθνική τους ταυτότητα, δηλαδή σε ένα πεδίο όπου ήταν πιο εύκολο για την Τουρκία να αναδείξει στοιχεία κοινής κληρονομιάς και ταυτότητας. Σε αυτό το αφήγημα εντάσσει ακόμη κι άσχετες φυλετικά γλωσσικές ομάδες ακόμη και από τα ιστορικά Βαλκάνια μέσω των μηχανισμών του TURKSOY.

Παράλληλα, η Τουρκία προβάλλει ως πρότυπο – και ως βάση ενός δυνάμει ηγετικού ρόλου της – το γεγονός ότι είναι μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ως «πρότυπο»: είναι αναπτυγμένη, ενταγμένη σε διάφορους θεσμούς της «Δύσης», με μια «κανονική» κοινοβουλευτική δημοκρατία και τις τελευταίες δεκαετίες μια εκδοχή «πολιτικού Ισλάμ» που δεν ανταγωνίζεται την αγορά και τον κοινοβουλευτισμό.

Στο προαναφερθέν πλαίσιο, οι φιλοπροξενικοί επιδιώκουν την κατασκευή μιας πλαστής πολιτισμικής ταυτότητας αλλοιώνοντας την ιστορική πραγματικότητα της περιοχής, αποκόπτοντας τους Θρακιώτες Μουσουλμάνους από τον φυσικό χώρο ενδιαίτησής τους, την Ελληνική Θράκη.

Με την διαρκή προπαγάνδα του DEB/ΚΙΕΦ για την δήθεν υποβαθμισμένη μειονοτική εκπαίδευση, την καταπίεση των μειονοτικών δικαιωμάτων και την οικονομική υποανάπτυξη της περιοχής που αναγκάζει τους Θρακιώτες σε μετανάστευση επιδιώκεται η αποξένωση ενός σημαντικού τμήματος του τοπικού πληθυσμού από την Ελληνική κι Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Στην ως άνω περιγραφείσα πραγματικότητα τεράστια παραμένει και η ευθύνη του τοπικού πολιτικού δυναμικού, αναζητείται ο ρόλος των αιρετών στην περιοχή αλλά και η εξωστρέφεια του ΔΠΘ που πρέπει να απευθυνθεί και στο σύνολο της κοινωνίας της Θράκης.

 

 

Facebook
Twitter
Email