“Η πιο πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη της Υπουργικής Συνόδου του OIΣ αναφέρεται σε δήθεν «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», καθώς και σε «τουρκική μουσουλμανική κοινότητα στα Δωδεκάνησα». Τέτοιες αναφορές είναι εσφαλμένες, καθώς η διεθνής Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει ρητά το καθεστώς της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη με βάση το θρήσκευμα” τόνισε ο κ. Σταματέκος.
Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας: Απέναντι στην Τουρκία 5 Αραβικές χώρες για Θράκη και Κύπρο
Τη σαφή αντίθεσή της στις αναφορές του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη και στα Δωδεκάνησα, καθώς και στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, εξέφρασε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο ενημέρωσης του Συμβουλίου σχετικά με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών με περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο ΟΙΣ.
Ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ιωάννης Σταματέκος, τόνισε πως η χώρα υποστηρίζει την ενίσχυση της συνεργασίας ΟΗΕ–ΟΙΣ, σύμφωνα με το Κεφάλαιο VIII του Καταστατικού Χάρτη, υπογράμμισε ωστόσο ότι ορισμένα ψηφίσματα και δηλώσεις του ΟΙΣ παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και το πλαίσιο του ΟΗΕ.
Ανακριβείς οι αναφορές σε «τουρκική μειονότητα»
Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη της Υπουργικής Συνόδου του ΟΙΣ, η οποία περιέλαβε αναφορές σε «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη» και «τουρκική μουσουλμανική κοινότητα στα Δωδεκάνησα».
«Πρόκειται για ανακριβείς και αβάσιμες αναφορές», σημείωσε ο κ. Σταματέκος, υπενθυμίζοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει μειονότητα με θρησκευτικά –και όχι εθνοτικά– κριτήρια.
Όσον αφορά τους Έλληνες μουσουλμανικού θρησκεύματος σε Ρόδο και Κω, ξεκαθάρισε ότι απολαμβάνουν ισότιμα δικαιώματα με όλους τους πολίτες, και πως τα θρησκευτικά τους δικαιώματα προστατεύονται πλήρως από το ελληνικό κράτος.
Παράνομη και προκλητική η στάση του ΟΙΣ στο Κυπριακό
Ο Έλληνας εκπρόσωπος κατήγγειλε επίσης τη στάση του ΟΙΣ στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι από το 2004 ο Οργανισμός έχει αποδώσει καθεστώς παρατηρητή στην αποσχιστική τουρκοκυπριακή οντότητα, αγνοώντας πλήρως τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καταδικάζουν τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας στα κατεχόμενα.
«Τα ψηφίσματα αυτά καλούν όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν την αποσχιστική οντότητα και να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Σταματέκος.
Έκκληση για συμμόρφωση με τον Χάρτη του ΟΗΕ
Η Ελλάδα τόνισε πως η συνεργασία ΟΗΕ–ΟΙΣ προϋποθέτει πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα ως προς την απαγόρευση παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2§7.
Κλείνοντας, ο κ. Σταματέκος εξέφρασε τη λύπη της Αθήνας για το γεγονός ότι προηγούμενες εκκλήσεις προς τη Γραμματεία του ΟΙΣ δεν απέδωσαν, υπογραμμίζοντας:
«Η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και την ειλικρινή συνεργασία, απορρίπτοντας κάθε αφήγημα που παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ LIVE ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΕΔΩ