Το καθεστώς Χαφτάρ εκδιώκει ως ανεπιθύμητους τους εκπροσώπους της ΕΕ από την ανατολική Λιβύη – μεταξύ αυτών τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου – καταγγέλλοντας, με επίσημη ανακοίνωση, «καταχρηστικές ενέργειες» των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, καθώς και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης.
Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί το πρωί στην Τρίπολη με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης.
Θ. Πλεύρης από την Τρίπολη της Λιβύης: Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές της ευρωπαϊκής αποστολής στην Τρίπολη της Λιβύης με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για τις μεταναστευτικές πιέσεις στην Κρήτη. Κατά την πρώτη συνάντηση στην Τρίπολη με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η Κρήτη όπως υπογραμμίστηκε δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική Λιβύη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει, τόνισε τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά όσο και ο κ. Πλεύρης στη δήλωσή του μετά την συνάντηση.
«Είμαστε εδώ, αντιπροσωπεία της ΕΕ, με τον Επίτροπο Μπρούνερ. Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Persona non grata η ευρωπαϊκή αποστολή
Το καθεστώς του Χαλίφα Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση, ανακηρύσσοντας ως ανεπιθύμητους τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη.
Η κίνηση αυτή φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επέλεξε να μεταβεί πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, προκαλώντας την οργή της αντιμαχόμενης κυβέρνησης στη Βεγγάζη.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που δημοσίευσαν από το καθεστώς του Χαφτάρ κατηγορούνται τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ότι «παραβίασαν τη λιβυκή νομοθεσία και δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες που διέπουν την είσοδο, μετακίνηση και διαμονή των ξένων διπλωματών, όπως αυτές ορίζονται στην εγκύκλιο που έχει εκδοθεί από την ίδια».
Στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία μετείχαν ο Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ, ο Έλληνας υπουργός Θάνος Πλεύρης και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι και της Μάλτας Μπάιρον Καμιλέρι.
Σύμφωνα με το Libya Update, «η λιβυκή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ ακύρωσε την επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης να αναχωρήσει αμέσως και χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητη».
Πάντως, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, επικαλούμενη το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, το περιστατικό αποδίδεται σε παρεξήγηση που σχετίζεται με ζητήματα πρωτοκόλλου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, δεν πρόκειται για εχθρική ενέργεια, αλλά για αποτέλεσμα της απουσίας επίσημης άδειας προσγείωσης και έλλειψης συνεννόησης σχετικά με προγραμματισμένη συνάντηση με τις τοπικές αρχές.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αντιπροσωπεία έφτασε στη Βεγγάζη για μια συνάντηση με την παράλληλη κυβέρνηση του Οσάμα Χάμαντ, συμμάχου του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα και μεγάλο μέρος της νότιας Λιβύης. Λίγο νωρίτερα είχαν συναντηθεί με την αντίπαλη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι, η παράλληλη κυβέρνηση του Χάμαντ είχε ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής ότι είναι «υποχρεωτικό» για τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των διεθνών οργανισμών να ζητούν βίζα για να πάνε στη Λιβύη και ότι θα πρέπει να απέχουν «από κάθε επίσημη συνάντηση ή επίσκεψη» στη χώρα χωρίς την προηγούμενη έγκριση της.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Κράτος της Λιβύης
Λιβυκή Κυβέρνηση
Δελτίο Τύπου
Ανακοίνωση της Λιβυκής Κυβέρνησης υπ’ αριθμ. (19) του έτους 2025
Σχετικά με τις παραβιάσεις των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας και του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση
Η πράξη αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών αρχών και των διεθνών συμβάσεων, και η συμπεριφορά τους αντιπροσωπεύει έλλειψη σεβασμού προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και αποτελεί παραβίαση των λιβυκών νόμων, καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και την παραμονή διπλωματών και αλλοδαπών, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις της λιβυκής κυβέρνησης.
Κατόπιν τούτου, η προγραμματισμένη επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας και του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Μετανάστευση ακυρώνεται και απαιτείται η άμεση αποχώρησή τους από το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης, θεωρούμενοι ως ανεπιθύμητοι.
Η λιβυκή κυβέρνηση τονίζει εκ νέου προς όλους τους διπλωμάτες και τα μέλη διεθνών αποστολών και οργανισμών, είτε είναι κυβερνητικοί είτε μη, την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης, μέσα από την πλήρη συμμόρφωση με τις λιβυκές νομοθεσίες, τις διεθνείς συνθήκες και τις αναγνωρισμένες διαδικασίες για την οργάνωση επισκέψεων αντιπροσωπειών, και την υποχρέωση να συνεργάζονται με τη λιβυκή κυβέρνηση με βάση όσα ορίζονται στις συμφωνίες, τις συνθήκες και τις διεθνείς αναγνωρίσεις.
Δρ. Οσάμα Σαάντ Χαμάντ
Πρωθυπουργός της Λιβυκής Κυβέρνησης
Εκδόθηκε στη Βεγγάζη, 8 Ιουλίου 2025».
Η αντίδραση της ΕΕ
Η αντίδραση του Επιτρόπου Μπρούνερ ήταν να δηλώσει πως η εντολή του περιορίζεται αυστηρά σε συνάντηση με τον ίδιο τον Χαφτάρ και μόνο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί ούτε η Ε.Ε. ούτε ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Βεγγάζης – η μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι αυτή της Τρίπολης, υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.
Η στάση του Μπρούνερ πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι χωρίς παρουσία των υπουργών του, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνάντηση. Η συνάντηση ναυάγησε επί τόπου, ενώ ακολούθησε ένα διπλωματικό μπαράζ από τη λιβυκή πλευρά: η κυβέρνηση της Βεγγάζης εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους –συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου– ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και τους κάλεσε να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα.
Ο Θάνος Πλεύρης επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο μετά τις 19:00 και ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν. Αύριο το πρωί οι δύο άνδρες θα έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Εν τω μεταξύ, επίσημη αντίδραση αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν 3 υπουργοί κρατών -μελών της Ε.Ε.
Κατά την διάρκεια των διπλωματικών διεργασιών οι Λίβυοι αξιωματούχοι πρότειναν στον Μπρούνερ και το σενάριο να δει μόνο τους υπουργούς του Χαφτάρ κάτι το οποίο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρνήθηκε, οδηγώντας έτσι την κατάσταση σε ναυάγιο.
Κατά πληροφορίες, η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι η κίνηση Χαφτάρ ήταν «σκηνοθετημένη», πλην όμως τώρα η κυβέρνηση έχει ισχυρό επιχείρημα έναντι των Ευρωπαίων και για πιο σκληρή γραμμή στο ζήτημα του μεταναστευτικού, η οποία γραμμή θα συζητηθεί αύριο στο ραντεβού Μητσοτάκη-Πλεύρη.
Η ανάρτηση του Μαλτέζου υπουργού
Σε ανάρτησή του, ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι, αρκέστηκε να γράψει: «Επιστροφή στη Μάλτα μετά από μια μέρα στη Λιβύη, ως μέλος ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας που περιλαμβάνει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και τον Έλληνα υπουργό.
Ευνοϊκές συναντήσεις στην Τρίπολη με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας. Δυστυχώς, η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στη Βεγγάζη ακυρώθηκε λόγω ενός ζητήματος πρωτοκόλλου μεταξύ των τοπικών αρχών και της Πρεσβείας της ΕΕ στη Λιβύη».
Πλέον αναμένεται ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επρόκειτο για αποστολή της Κομισιόν με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν 3 υπουργοί κρατών -μελών της Ε.Ε.