PsyOp στη Θράκη: Η μυθολογία της “δολοφονίας” του Σαδίκ Αχμέτ υπό το μικροσκόπιο

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η συστηματική παραχάραξη των γεγονότων του 1995 επανέρχεται κάθε χρόνο μέσω τουρκικών κρατικών και παρακρατικών κύκλων, με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης στη Θράκη και την υπονόμευση της ελληνοτουρκικής ομαλότητας. Το αφήγημα της “δολοφονίας” του Σαδίκ Αχμέτ αναπαράγεται και πάλι – αυτή τη φορά με τη συμβολή της κόρης του, Φούντα Σαδίκ Αχμέτ, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Anadolu Ajansı. Όμως η ιστορία έχει στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία οφείλουν να ακουστούν.

Hakan Okçal: Τα ψέμματα της ταινίας για τον Αχμέτ Σαδήκ βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις


🔍 Η αποσιώπηση των πραγματικών δεδομένων

Η επανάληψη του αφηγήματος περί «στοχοποίησης» του Σαδίκ Αχμέτ συνοδεύεται από σκόπιμη απόκρυψη γεγονότων, όπως:

  • Η καταδίκη του 62χρονου Ζήση Αραμπατζή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 17 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ως υπαίτιου για το τροχαίο.

  • Η διαπίστωση ότι ο Αχμέτ δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

  • Το γεγονός ότι επέλεξε αγροτικό δρόμο, όπου ο Αραμπατζής βρισκόταν νόμιμα σε αγροτικές εργασίες.

  • Η επιβεβαίωση από την Τουρκική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που παρακολούθησε τη δίκη ότι η διαδικασία ήταν διαφανής και δίκαιη.

«Η διαδικασία της δίκης ήταν άψογη» δήλωσε ο Ντεμίρ Μπερμπέρογλου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (1997).


❓ Τα ερωτήματα που δεν απαντώνται από την τουρκική ρητορική

Στη συνείδηση της κοινής γνώμης – και ιδίως της μειονότητας της Θράκης – παραμένουν αναπάντητα ή σκόπιμα αποσιωπημένα τα εξής:

  1. Είχε ή όχι ο Σαδίκ Αχμέτ συγκρουστεί με εξέχουσες προσωπικότητες της μειονότητας; Μεχμέτ Εμίν Αγά, Ισμαήλ Ροδοπλού, Αχμέτ Φαΐκογλου, Ιμπραήμ Σερήφ και άλλοι είχαν εκφράσει δημόσια ή παρασκηνιακά έντονες διαφωνίες.

  2. Είχε δεχτεί προειδοποιήσεις αποπομπής από μειονοτικά όργανα; Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΙΚΕΝ το 1994 είχε δημοσιεύσει σχετικά ρεπορτάζ.

  3. Ήταν ήδη “τελειωμένος” πολιτικά; Κυβερνητικοί κύκλοι φέρονται να είχαν συμφωνήσει σιωπηρά με την Άγκυρα για την επόμενη μέρα, θέτοντας τον Σαδίκ Αχμέτ εκτός πλαισίου.

  4. Οδήγησε με ταχύτητα, χωρίς ζώνη ασφαλείας; Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και οι καταθέσεις της οικογένειάς του επιβεβαίωσαν ότι η αιτία θανάτου ήταν χτύπημα στο κεφάλι σε πέτρα, συνεπεία εκτροπής σε οργωμένο χωράφι.

  5. Γιατί πήρε τον αγροτικό δρόμο και όχι τον δημόσιο; Καμία απάντηση δεν δόθηκε επισήμως.

  6. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας επέζησαν με ελαφρά τραύματα. Γιατί; Φορούσαν ζώνη; Ή κάθονταν σε άλλο σημείο του αυτοκινήτου;

  7. Όταν είδε το τρακτέρ, επιτάχυνε ή επιβράδυνε; Καταθέσεις αναφέρουν πως ο ίδιος φάνηκε να επιχειρεί ελιγμό αποφυγής την τελευταία στιγμή.


🧠 Από το γεγονός στην προπαγάνδα

Από το 1995 έως σήμερα, κύκλοι στην Τουρκία – είτε μέσω των ΜΜΕ είτε μέσω παρακρατικών δομών – προσπαθούν να μετατρέψουν το τροχαίο δυστύχημα σε πολιτική δολοφονία. Συχνά συνδέεται τεχνηέντως με την Συνθήκη της Λωζάννης, δημιουργώντας έναν συναισθηματικό μηχανισμό ενοχής απέναντι στην ελληνική πολιτεία.

Αυτό όμως που αποσιωπάται συστηματικά είναι ότι:

  • Το δικαστήριο καταδίκασε τον δράστη.

  • Δεν υπήρξε καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας.

  • Δεν διαπιστώθηκε συμμετοχή κρατικών ή παρακρατικών ελληνικών κύκλων.

  • Οι ίδιοι οι Τούρκοι βουλευτές που ήρθαν τότε στην Ελλάδα δήλωσαν πως δεν υπήρχε καμία υπόνοια δόλου.


🔚 Συμπερασματικά

Η υπόθεση του Σαδίκ Αχμέτ, όσο επώδυνη κι αν είναι για την οικογένειά του, δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο ψυχολογικών επιχειρήσεων (psyops). Η αλήθεια – με βάση τα στοιχεία – είναι ότι πρόκειται για τραγικό αλλά απλό τροχαίο δυστύχημα, με υπαιτιότητα που αναγνωρίστηκε και τιμωρήθηκε. Όσοι σήμερα επιχειρούν να το μετατρέψουν σε σύγχρονο “πολιτικό μύθο”, δεν υπηρετούν τη μνήμη του – αλλά τα συμφέροντα τρίτων.


📚 Πηγές και Τεκμηρίωση

  • Απόφαση Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, 1997

  • «Ελευθεροτυπία», 25.7.1995 / 17.3.1997

  • «Μακεδονία της Κυριακής», αρχείο Ιουλίου 1995

  • Αναφορές ΤΙΚΕΝ (1993–1994)

  • Δηλώσεις Ντεμίρ Μπερμπέρογλου (Hurriyet, 1997)

  • Καταθέσεις μελών οικογένειας Σαδίκ Αχμέτ, ΑΤ Ξάνθης

 

Dr. Σαδίκ Αχμέτ: Η μνήμη, η βιβλιογραφία και η ελεγχόμενη συντήρηση ενός “αφηγήματος”


Facebook
Twitter
Email