Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2025, δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην ορεινή περιοχή της κοινότητας Χλόης, του Δήμου Αρριανών Ροδόπης. Οι συνθήκες ήταν δυσμενείς λόγω ανέμων και βλάστησης, γεγονός που οδήγησε στην άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και την αποστολή μηνύματος από το 112 για προληπτική εκκένωση προς την κοινότητα Κέχρου.
Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων , του Ελληνικού Στρατού και Εθελοντών υπήρξε ταχύτατη και αποτελεσματική, με τη συμμετοχή εναέριων μέσων και πεζοπόρων τμημάτων. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο εντός της ημέρας, αποφεύχθηκαν υλικές ζημιές σε οικισμούς και οι κάτοικοι επέστρεψαν με ασφάλεια.
Ωστόσο, τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης εντόπισαν ασάφειες και ερωτήματα ως προς τη θεσμική παρουσία και παρέμβαση του δημάρχου Αρριανών κ. Ερντέμ Χουσεΐν, ο οποίος, σύμφωνα με ρεπορτάζ και αναρτήσεις δημοσίων οργανώσεων στην Τουρκία, βρισκόταν την ίδια ημέρα εκτός Ελλάδος.
Δημόσιες εμφανίσεις σε τουρκικούς θεσμούς
Συγκεκριμένα:
-
Ο κ. Χουσεΐν εμφανίζεται να επισκέφθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου τα κεντρικά γραφεία του (αλυτρωτικού) Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD), στην Τουρκία.
-
Παράλληλα, συμμετείχε σε επίσημη συνάντηση στο Κέντρο Νεότητας και Αθλητισμού “Δρ. Σαντίκ Αχμέτ”, το οποίο φέρει ισχυρό συμβολισμό και πολιτική βαρύτητα για το τουρκικό αφήγημα περί “τουρκικής μειονότητας”.
Οι αναρτήσεις αυτές τεκμηριώνουν φυσική παρουσία του δημάρχου στην Τουρκία, γεγονός το οποίο αντικρούει τη δημόσια εικόνα συμμετοχής του στα τοπικά συμβάντα και εγείρει εύλογα ερωτήματα ως προς τον συντονισμό των δημοτικών αρχών ενόψει μίας κρίσιμης κατάστασης πολιτικής προστασίας.
Ανακολουθία λόγων και θεσμικής ευθύνης
Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από τον Δήμο Αρριανών, καθώς και η απουσία του δημάρχου από το πεδίο της πυρκαγιάς, αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση και δημιουργούν την ανάγκη για σαφή και θεσμική αποσαφήνιση της στάσης των δημοτικών αρχών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Η θεσμική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει τη φυσική παρουσία των αιρετών σε στιγμές κρίσης και τη διασφάλιση αντικειμενικής πληροφόρησης προς τους πολίτες. Οποιαδήποτε απόπειρα υποκατάστασης αυτής της παρουσίας μέσω επικοινωνιακής διαχείρισης ή ψηφιακής υποκατάστασης καθίσταται θεσμικά και πολιτικά προβληματική.
Επίλογος
Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι δασικές πυρκαγιές, απαιτεί την πλήρη αφοσίωση όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων – σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η απουσία αιρετών κατά την εκδήλωση τέτοιων κρίσεων και η παράλληλη συμμετοχή τους σε συναντήσεις με εξωθεσμικές ή διεθνοπολιτικά φορτισμένες οργανώσεις εκτός χώρας, εγείρουν προβληματισμό για τις προτεραιότητες και τις ευθύνες της διοίκησης.
Είναι επιβεβλημένο, στο πλαίσιο της θεσμικής λογοδοσίας, να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και διαλεύκανση των πραγματικών περιστατικών, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημοκρατικές λειτουργίες της Πολιτείας.