Ήδη από την Δευτέρα (7/4), έχει τεθεί σε ισχύ για τρίτη διαδοχική χρονιά το καλάθι του Πάσχα και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο (19/4) και περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα.ο καλάθι του Πάσχα και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο (19/4).
Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου από τα λοιμώδη νοσήματα και τις θεομηνίες που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας, εξαγωγές προς άλλες χώρες και τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τόπους οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να επηρεάσουν την επάρκεια στην εγχώρια αγορά κρέατος κατά την πασχαλινή περίοδο.
Εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα δουν τιμές στα κρεοπωλεία που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 15 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ φαίνεται ότι και οι τιμές στο «Καλάθι του Πάσχα», που, κατά κύριο λόγο, περιλαμβάνει εισαγόμενο κρέας, θα αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι, πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό.
Χρ. Κέλλας: «Να κρατηθούν οι τιμές αμνοεριφίων στα περσινά επίπεδα»
Για προσπάθεια διατήρησης των τιμών των αμνοεριφίων στα περσινά επίπεδα έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, μιλώντας πρόσφατα για το πασχαλινό τραπέζι σε εκπομπή της ΕΡΤ. Ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι ενόψει του Πάσχα «έχουμε κάνει τις απαραίτητες συσκέψεις και έχουμε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και με τους εμπόρους αμνοεριφίων και με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε και η αγορά να είναι εφοδιασμένη και να κρατήσουμε τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Πέρυσι, το αρνί ήταν στα σούπερ μάρκετ μέχρι 10 ευρώ. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να κρατηθούν οι τιμές σε αυτό το επίπεδο». Επιπλέον, ο κ. Κέλλας πρόσθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια σύσκεψη στο υπουργείο για την αυστηροποίηση των ελέγχων. Θέλουμε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια. Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι από οργανωμένα συνεργεία στις πύλες εισόδου της χώρας και στις εθνικές οδούς, καθώς και στα σημεία εκφόρτωσης», τόνισε ο υφυπουργός.
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της ΠΑΜΘ
Ως ιδιαίτερα κρίσιμη μπορεί να χαρακτηρισθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι καθώς:
1. Πάνω από 70.000 ζώα σε όλη την ΑΜΘ έχουν σφαγιασθεί, λόγω της ευλογιάς των προβάτων και άλλων ασθενειών. Το σύνολο των πληγέντων κτηνοτρόφων έχουν αποζημιωθεί και το μεγαλύτερο ποσό, άνω των 9,3 εκατομμυρίων ευρώ, αποδίδεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κάτι που αναδεικνύει τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. (Στη Διαύγεια δημοσιεύτηκε η απόφαση που αφορά την κατανομή ποσού 16.560.184 ευρώ για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων έτους 2025, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης και θανάτωσης ζωικού κεφαλαίου.)
2. Εμφανίσθηκαν 15 νέες εστίες ζωονόσων μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα. Έχουν καταγραφεί εστίες ευλογιάς στη Σαμοθράκη (10), και στη Ροδόπη (3) και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (2), οδηγώντας στην αναγκαστική θανάτωση περίπου 2.900 ζώων.
3. Στην Ροδόπη μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 63 οι πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες μετά τα πρόσφατα τρία κρούσματα σε Ίασμο, Κρωβύλη και Αγίους Θεοδώρους, που οδήγησαν στη σφαγή 1000 ζώων.Στο νομό θανατώθηκαν μέχρι της 29 Ιανουαρίου 2025 στην ΠΕ Ροδόπης 18.597 αμνοερίφια. Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τον ίδιο «είναι δύσκολο» καθώς τα ανοιχτά σφαγεία είναι σε επιφυλακή και δεν σφάζουν, σε περίπτωση που ζωονόσοι τα πλησιάσουν στην ακτίνα των 10 χιλιομέτρων.
4.Όπως επισημαίνουν και σε σχετικό υπόμνημά τους κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, 62 κτηνοτρόφοι του νομού μας, μετά την επιβολή των μέτρων του ΥΠΑΑΤ και την απώλεια των ζώων τους είναι άνεργοι, χωρίς εισόδημα βιοπορισμού των ιδίων και των οικογενειών τους και χωρίς μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος.Ο αριθμός των δικαιούχων που αποζημιώθηκαν μέχρι στιγμής είναι 74 και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης ανέρχεται στα 3.259.272,00 €.
5.Έως τις 24 Απριλίου τίθενται σε ισχύ μέτρα για τις μετακινήσεις ζώων, κατόπιν της συνεχιζόμενης εμφάνισης εστιών ευλογιάς των προβάτων στη χώρα μας και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης, τον έλεγχο και την εκρίζωση της επιζωοτίας της νόσου.Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται η μεταφορά αμνοεριφίων από τον Έβρο στην υπόλοιπη χώρα ενόψει του Πάσχα. Η απόφαση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά και τις προτάσεις των κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατείνει το απαγορευτικό μέχρι τις 24 Απριλίου, εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έληγε στις 27 Μαρτίου.
6. Η παραπάνω απόφαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην διακίνηση αμνοεριφίων από το Ν. Έβρου, καθώς την περίοδο αυτή μετακινούνταν περίπου το 80% των αμνοεριφίων ΑΜ-Θ στην υπόλοιπη επικράτεια για τις ανάγκες του Πάσχα, ενώ φέτος δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα σε 15-17.000 ζώα τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα .Να σημειωθεί ότι σφαγμένα τα ζώα μπορούν να μετακινηθούν, όμως το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Πάσχα δεν επαρκεί αφού τα δυο σφαγεία που υπάρχουν στον Εβρο σε Ορεστιάδα και Φέρες δεν μπορούν να καλύψουν τον τεράστιο όγκο ζώων.Δυστυχώς υπάρχει μόνο ένα συνεργείο εκδοροσφαγέων το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ορεστιάδα και 2 μέρες στις Φέρες μη μπορώντας να σηκώσει το βάρος χιλιάδων αμνοεριφίων.
7. Τονίζεται ότι είναι σημαντικό πρόβλημα η απαγόρευση μεταφοράς ζωντανών αιγοπροβάτων προς σφαγή εκτός Έβρου λόγω ζωονόσων σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια προσωπικού και χώρων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και ουσιαστικά δίνει τη “χαριστική βολή” σε όσους κτηνοτρόφους δεν επλήγησαν από τη ζωονόσο της ευλογιάς.
8. Η διαμορφωθείσα κατάσταση απαιτεί εγρήγορση, συνεργασία και υπευθυνότητα, καθώς η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν απειλεί μόνο την υγεία των ζώων, αλλά και την επιβίωση των παραγωγών και τη διατροφική αλυσίδα της χώρας. Υπάρχουν ισχυρές συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους για να τηρούν αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας στις μονάδες τους.
Ευλογιά προβάτων: Οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων – Πλήγμα για την Ροδόπη