Σε Βάθος Ανάλυση: Η Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ και οι Στρατηγικές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εκτενή συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, ανέλυσε διεξοδικά τις προκλήσεις και τους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πρωτοβουλία για τα θαλάσσια πάρκα, και την ελληνική προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα.

 

 

Η Ελληνική Στρατηγική Απέναντι στις Τουρκικές Προκλήσεις

 

Η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη έθεσε αρχικά το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη τουρκική αφήγηση της «Γαλάζιας Πατρίδας», τις παράλογες διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας, ιδίως στα νησιά, την εμπλοκή της Άγκυρας με τη Λιβύη, καθώς και τον επανεξοπλισμό της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης απάντησε τονίζοντας πως τα εν λόγω ζητήματα δεν είναι καινούργια, υπενθυμίζοντας την κατοχή της Κύπρου από το 1974 και τις υφιστάμενες διαφορές στις θαλάσσιες ζώνες. Ωστόσο, υπογράμμισε τη θεμελιώδη αλλαγή στην ελληνική προσέγγιση: «Σε αντίθεση με την παθητικότητα του παρελθόντος, η Ελλάδα ακολουθεί πλέον μια ενεργή και προορατική πολιτική».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ειλικρινή επιθυμία της Ελλάδας για ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία. Πιστεύει ακράδαντα ότι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης μπορούν να αποφευχθούν οι ακραίες εντάσεις, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή η επιθυμία για διάλογο δεν συνεπάγεται εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας ή δικαιωμάτων.

 

Θαλάσσια Πάρκα: Περιβαλλοντική Δράση με Σαφείς Κόκκινες Γραμμές

 

Ένα σημαντικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσε η πρωτοβουλία για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων. Ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Τα θαλάσσια πάρκα είναι αμιγώς περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται αποκλειστικά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων». Με αυτή τη δήλωση, απέκρουσε κάθε προσπάθεια σύνδεσης της περιβαλλοντικής αυτής πρωτοβουλίας με θέματα κυριαρχίας ή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία της, ούτε να αποδεχθεί οποιαδήποτε θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση αυτή υπογραμμίζει τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης.

 

Το Μεταναστευτικό Ζήτημα και η Προστασία των Συνόρων

 

Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μεταναστευτικού, εξηγώντας την απόφαση της Ελλάδας να αναστείλει τις διαδικασίες ασύλου για αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική. Η κίνηση αυτή, όπως τόνισε, αποσκοπεί στην αποτροπή της παράνομης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της ΕΕ και χώρα στα εξωτερικά σύνορα, εφαρμόζει πολιτικές που στοχεύουν τόσο στην προστασία των δικών της συνόρων όσο και στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη συνολικά.

Συνοψίζοντας, η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξε μια Ελλάδα που, παρά τις προκλήσεις, ακολουθεί μια συνεκτική, αποφασιστική και δυναμική εξωτερική πολιτική, με σαφείς κόκκινες γραμμές και παράλληλη επιδίωξη της σταθερότητας και του διαλόγου.


 

Τα Κυριότερα Σημεία από τη Συνέντευξη Μητσοτάκη

Εδώ είναι μια περίληψη των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη:


 

Ελληνοτουρκικά Θέματα

 

  • Κυριαρχία και Γκρίζες Ζώνες: Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας με την Τουρκία και δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ή υποδείξεις για ενέργειες εντός ελληνικών περιοχών.
  • Στόχος και Διαφορές: Προσδοκά ήρεμα νερά με την Τουρκία και σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί σε κάποιο βαθμό η αποφυγή ακραίων εντάσεων και καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η μόνη διαφορά με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και υφαλοκρηπίδας.
  • Θαλάσσια Πάρκα: Τα χαρακτήρισε αμιγώς περιβαλλοντική πρωτοβουλία που εκτείνεται εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, τα οποία προσδιορίζονται από τα ελληνικά νησιά. Τόνισε ότι δεν υφίσταται ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία.
  • Ενεργητική Εξωτερική Πολιτική: Δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ενεργητική εξωτερική πολιτική, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε αντίθεση με την “θεωρία της ακινησίας”.
  • Συνάντηση ΟΗΕ: Αναμένεται συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
  • Είσοδος Τουρκίας στο Πρόγραμμα SAFE: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την είσοδο της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE όσο επιμένει σε casus belli και θέματα “γκρίζων ζωνών.
  • Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Σημείωσε ότι η Τουρκία δεν κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο εδώ και δύο χρόνια, γεγονός που αποδίδεται στην προϋπόθεση για την προμήθεια F16.
  • Ασφάλεια: Η ασφάλεια της χώρας βασίζεται στην αποτρεπτική δυνατότητα, την άμυνα και τις συμμαχίες.

 

Σχέσεις με τη Λιβύη

 

  • Τουρκολιβυκό Μνημόνιο: Επανέλαβε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και παράλογο, δεν παράγει δικαιώματα και έχει κηρυχθεί άκυρο από την ΕΕ.
  • Κατάσταση Λιβύης: Περιέγραψε τη Λιβύη ως διαλυμένη και διαιρεμένη χώρα.
  • Σχέσεις με Δύο Πλευρές: Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει σχέσεις και με τις δύο πλευρές στη Λιβύη.
  • Πρόσκληση για Οριοθέτηση: Κάλεσε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με προσδοκία για τεχνικές επιτροπές σύντομα.

 

Μεταναστευτικό

 

  • Προστασία Συνόρων: Υπενθύμισε την επιτυχημένη προστασία των συνόρων τον Μάρτιο του 2020 και τόνισε τη δυσκολία της προστασίας των θαλάσσιων συνόρων.
  • Μήνυμα σε Διακινητές: Στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με εύκολη είσοδο.
  • Αποτροπή Μαζικής Εισόδου: Η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός του διεθνούς δικαίου για να το αποτρέψει.

 

Καλώδιο Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας

 

  • Προώθηση Έργου: Το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, μόλις κλείσουν εκκρεμότητες με την Κύπρο σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους.
  • Σημασία για Κύπρο: Θεωρείται πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο παρά για την Ελλάδα.
  • Χρηματοδότηση και Όδευση: Χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και η όδευση δεν απαιτεί έγκριση κανενός παράκτιου κράτους.
  • Τουρκική Στάση: Η Τουρκία εγείρει αδικαιολόγητα ερωτήματα, αλλά το καλώδιο θα προχωρήσει.
  • Επιμερισμός Κόστους: Ο επιμερισμός του κόστους κατασκευής πρέπει να γίνει δίκαια.

 

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

 

  • Διαχρονικό Πρόβλημα: Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτηρίστηκε ως διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα.
  • Κυβερνητικές Ενέργειες: Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και δεν περίμενε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
  • Διάλυση ΟΠΕΚΕΠΕ: Η απόφαση για τη διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ λήφθηκε πριν από την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
  • Έλεγχοι και Δικαιοσύνη: Έχουν κινηθεί διαδικασίες ελέγχου σε μεγάλο αριθμό ΑΦΜ που έλαβαν μεγάλα ποσά.
  • Εξεταστική Επιτροπή: Θεωρεί αναγκαία την εξεταστική επιτροπή για να διαλευκανθούν ζητήματα όπως η “τεχνική λύση” και ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων, με την υπόθεση να επιληφθεί η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
  • Πολιτικές Ευθύνες: Επανέλαβε ότι δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών.

 

Μέτρα ΔΕΘ

 

  • Στόχος: Σκοπός είναι να απαλυνθεί και να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη, ειδικά οι μισθωτοί, χωρίς να αποκαλύψει τον τρόπο.

 

Facebook
Twitter
Email