Συμφωνία Τραμπ – φον ντερ Λάιεν: Δασμοί 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, πλην χάλυβα και αλουμινίου

ΗΠΑ – ΕΕ δρομολογούν εμπορικό άξονα 1,6 τρισ. ευρώ με ενεργειακό αντάλλαγμα LNG και γεωπολιτική “σιγή” για Ρωσία – Κίνα

Σε συμφωνία-εξπρές κατέληξαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πολυτελές θέρετρο «Trump Turnberry» στη Σκωτία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή δασμών – και προνομίων – στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις.

Η νέα εμπορική συμφωνία προβλέπει δασμούς 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, ημιαγωγών και φαρμακευτικών ειδών, με εξαίρεση τον χάλυβα και το αλουμίνιο, για τα οποία συμφωνήθηκε ειδικό καθεστώς ποσοστώσεων.

Στο τραπέζι μπήκε επίσης δέσμευση της ΕΕ για αγορές ενεργειακών προϊόντων ύψους 750 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ και επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά. Ουσιαστικά, η ΕΕ αγοράζει σταθερότητα με… αμερικανικό LNG.

«Είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έγινε ποτέ», δήλωσε με στόμφο ο Τραμπ, μιλώντας για «ενότητα και φιλία».

«Προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα», σχολίασε πιο θεσμικά η φον ντερ Λάιεν, μιλώντας για «βεβαιότητα σε αβέβαιους καιρούς».

Τι προβλέπεται:

  • Ενιαίος δασμός 15% στις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές (αυτοκίνητα, ημιαγωγοί, φάρμακα).

  • Μηδενικοί δασμοί για συγκεκριμένα στρατηγικά προϊόντα: αεροσκάφη, ανταλλακτικά, ορισμένα γεωργικά/χημικά προϊόντα, LNG και κρίσιμες πρώτες ύλες.

  • Σύστημα ποσοστώσεων αντί δασμών για χάλυβα και αλουμίνιο, με ρητή αναφορά στην «παγκόσμια υπερπαραγωγή».

  • Ενεργειακή στροφή της ΕΕ με στόχο τη μείωση εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο – κεντρικός όρος της αμερικανικής πλευράς.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκρυψε ότι οι συνομιλίες ήταν «δύσκολες» αλλά «δίκαιες», ενώ παραδέχθηκε πως ο δασμός 15% αποτελεί πρόκληση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο, όπως είπε, «διατηρείται η πρόσβαση στην αμερικανική αγορά» και αυτό ήταν το «καλύτερο δυνατό σενάριο».

Γεωοικονομική υποσημείωση: η Ρωσία απ’ έξω, η Κίνα στην αναμονή

Η συμφωνία έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και εντάσσεται σε μια στρατηγική σκλήρυνσης των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Ενδεικτικά, ο Τραμπ μέσα σε πέντε ημέρες υπέγραψε αντίστοιχες συμφωνίες με Ιαπωνία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Ινδονησία.

Ερωτηθείς εάν όλα αυτά λειτουργούν αντιπερισπαστικά στην αναζωπύρωση της υπόθεσης Έπστιν, ο Τραμπ αντέδρασε οργισμένα:
«Μου κάνετε πλάκα; Μόνο εσείς το σκέφτεστε αυτό, σήμερα που είναι μια καλή ημέρα για την παγκόσμια οικονομία».

Αύριο, σειρά έχει η Κίνα, με διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Πεκίνου προγραμματισμένες στη Στοκχόλμη. Το αν αυτή η «αλυσίδα συμφωνιών» συνιστά πίεση ή προετοιμασία για ρήξη, παραμένει ζητούμενο.

Facebook
Twitter
Email